Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (14/11) ξεκίνησε η νέα αγωνιστική περίοδος του NCAA. Όπως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι κι εκεί, το ελληνικό μπάσκετ δηλώνει “παρών” διαθέτοντας μάλιστα ουκ ολίγους εκπροσώπους. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών κλέβουν μέχρι στιγμής την παράσταση με τις εμφανίσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 3+1 ελληνόπουλα: Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστας Μήτογλου, Πάρης Μαραγκός και Ζακ Όγκαστ -αναμένεται να λάβει σύντομα ελληνικό διαβατήριο- κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του μπασκετικού κοινού.
 
Με αφορμή, λοιπόν, την πρεμιέρα του NCAA, το basketblog.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα αυτών, τόσο στο ντεμπούτο τους στο φετινό κολεγιακό πρωτάθλημα όσο και στα αμέσως επόμενα παιχνίδια τους.
 
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 με την Εθνική Εφήβων, φτάνοντας στην 4η θέση του κόσμου και μπαίνοντας στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο NCAA με τη φανέλα του Oregon. Έχοντας δεσμευθεί (“commit”) από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, ο 19χρονος γκαρντ ανυπομονούσε να αγωνιστεί για πρώτη φορά με τη νέα του ομάδα. Η στιγμή αυτή ήρθε και ο Ντόρσεϊ όχι μόνο δεν την άφησε να πάει χαμένη, αλλά, αντιθέτως, «έλαμψε» με την παρουσία του οδηγώντας το Oregon στη νίκη επί του Jackson State με 80-52. Μάλιστα, ο ομογενής γκαρντ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, σημειώνοντας 20 πόντους (6/7 β., 1/1 δίπ., 4/5 τρίπ.,), 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο ισάριθμη τάπα και 3 λάθη σε 27 λεπτά συμμετοχής, με τους 14 εξ’ αυτών να έχουν επιτευχθεί στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα (4/4 τρίποντα ως εκείνο το σημείο) !
 
 
Ακόμη μια καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ντόρσεϊ, αυτή τη φορά κόντρα στο Baylor (17/11), βοηθώντας το Oregon να φτάσει στη νίκη με 74-67. Το Oregon διπλασίασε τις νίκες του στο NCAA (2-0), με τον ομογενή γκαρντ να προσφέρει 12 πόντους, (4/6 β., 1/4 δίπ., 2/5 τρίπ.), 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο αλλά και να υποπίπτει σε 4 λάθη σε 37 λεπτά συμμετοχής.
 
 
dorsey panhgurizei
*O Ντόρσεϊ (αριστερά) πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του μετά τη νίκη επί του Baylor.
 
Μάλιστα, έχοντας μέχρι τώρα 16 πόντους και 5 ασίστ κατά μέσο όρο, o ομογενής γκαρντ είναι ο κορυφαίος του Oregon στους σχετικούς τομείς, καθώς και 3ος στα ριμπάουντ με 5.5 ανά παιχνίδι, αλλά και 2ος στα εύστοχα σουτ εντός πεδιάς με 53,3%. ποσοστό ευστοχίας.
 
dorsey prwtos pontous
 
dorsey prwtos assist
 dorsey 3os rebound
deuteros field goal dorsey
 *Πηγή γραφημάτων: si.com
 
«Πράγματα και θαύματα» έκανε και ο συμπαίκτης του στην Εθνική, Κώστας Μήτογλου. Το όνομα του 19χρονου πάουερ φόργουορντ «ακούστηκε» το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, όμως ο ίδιος, έχοντας πραγματοποιήσει μια μεστή πρώτη σεζόν με το Wake Forest, επέλεξε να παραμείνει στην Αμερική. Στη δεύτερή του, λοιπόν, χρονιά, στο Wake Forest, ο Κώστας Μήτογλου δείχνει έτοιμος να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που φάνηκε με το «καλημέρα» στη νίκη με 78-73 επί του UMBC. Εκεί, ο Έλληνας φόργουορντ έκανε double-double με 19 πόντους (6/7β., 5/9 δίπ., 1/7 τρίπ.,) και 16 ριμπάουντ, προσθέτοντας 3 ασίστ και ισάριθμες τάπες αλλά και 5 λάθη σε 31 λεπτά. Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο double-double στην καριέρα του Μήτογλου, ενώ τα 16 ριμπάουντ που μάζεψε, αποτελούν career-high για τον ίδιο, όπως επίσης και τα 3 μπλοκ (ισοφάρισε την καλύτερή του επίδοση στο συγκεκριμένο τομέα).
 
 
Αν και «φορτώθηκε» γρήγορα με φάουλ με αποτέλεσμα να αγωνιστεί για 20 λεπτά, ο Μήτογλου ήταν θετικός και στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του, το οποίο συνοδεύτηκε με νίκη (90-82) κόντρα σο Bucknell. Ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ πρόλαβε να πετύχει 6 πόντους (3/4 δίπ., 0/2 τρίπ.), να μαζέψει 7 ριμπάουντ και να μοιράσει μία ασίστ.
 
 
Όπως στην έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, έτσι την Πέμπτη (19/11) ο Κώστας Μήτογλου πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, προσθέτοντας ακόμα ένα double-double στο ενεργητικό του, με 14 πόντους (5/6 β., 0/1 δίπ., 3/7 τρίπ.), 11 ριμπάουντ, 1 ασίστ και ισάριθμη τάπα σε 31 λεπτά. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πρώτη ήττα του Wake Forest για φέτος, το οποίο έχασε με 91-82 από το Richmond.
 
 
Άκρως θετική παρουσία είχε και ο Πάρης Μαραγκός στην πρώτη του εμφάνιση με το American. O πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού αποχώρησε από το George Washington έπειτα από δύο σεζόν (2012-’14) για χάρη του American, όμως δεν αγωνίστηκε καθόλου την περασμένη σεζόν, καθώς δεν είχε αποσπάσει άδεια για τη μεταγραφή. Φέτος, λοιπόν, ως βασικός σέντερ του American (αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια στη θέση του πάουερ φόργουορντ), επιδιώκει να κάνει μια καλή σεζόν με απώτερο σκοπό να γίνει επαγγελματίας και να μετεγγραφεί είτε σε ομάδα του NBA είτε της Ευρώπης, όπως δήλωσε πρόσφατα. Προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς στο ντεμπούτο του με το American (ήττα με 65-42 από το Rhode Island), ο 21χρονος σέντερ είχε 16 πόντους (3/4 β., 5/9 δίπ., 1/1 τρίπ.), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, ισάριθμο κλέψιμο και τάπα, καθώς και 4 λάθη σε 29 λεπτά, ενώ στο ματς με το Hampton (18/11) ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 12 πόντους (1/3 β., 4/13 δίπ., 1/1 τρίπ.), 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 26 λεπτά, δίχως όμως να μπορέσει να αποτρέψει την δεύτερη ήττα (61-48) του American σε ισάριθμους αγώνες.
 
54un6px1apxgjjyi
 
Τέλος, ο Ζακ Όγκαστ, που διαθέτει ελληνικές ρίζες και βρίσκεται στο στόχαστρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (σύντομα θα αποκτήσει διαβατήριο, ώστε να αγωνιστεί με την Εθνική), «έβγαλε μάτια» στο πρώτο ματς της σεζόν, στον περίπατο του κολεγίου του, Notre Dame, επί του St Francis (87-56) . Συγκεκριμένα, ο 22χρονος φόργουορντ έκανε double-doubleμε 15 πόντους (3/5 β., 6/12 δίπ.) και 14 ριμπάουντ, ενώ είχε ακόμα 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και ισάριθμο λάθος σε 25 λεπτά.
 
 
Όμως δεν έμεινε εκεί. Αντιθέτως,έδωσε συνέχεια στις καλές προσωπικές εμφανίσεις, βοηθώντας το Notre Dame να επικρατήσει με 86-78 επί του Milwaukee (18/11) και να διπλασιάσει τις νίκες του στο NCAA, με 17 πόντους -15 εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο- με 8/11 δίποντα (είχε ξεκινήσει με 0/3 και στο δεύτερο μέρος έκανε 7/8) και 1/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα αλλά και 2 λάθη σε 27 λεπτά.
 
zach auguste vs milwaukee
 *Ο Ζακ Όγκαστ προσγειώνεται έπειτα από κάρφωμα κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα με το Μιλγουόκι.
 
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες αυτοί που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο NCAA. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη ελληνόπουλα που αγωνίζονται στο φετινό κολεγιακό πρωτάθλημα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι είναι αυτοί που -μέχρι στιγμής- έχουν ξεχωρίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την πληθώρα των Ελλήνων του NCAA και είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν… να μας «ενοχλούν» με τα κατορθώματά τους. Άλλωστε, πρόκειται για ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει το ελληνικό μπάσκετ από την άλλη άκρη του Ατλαντικού (πέραν του NBA). Και τα πρώτα δείγματα γραφής της φετινής σεζόν, κάθε άλλο παρά αποθαρρυντικά είναι…