Το αήττητο Κεντάκι είναι τόσο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού NCAA που έχει και… προεδρικό “διάταγμα”. Ο Μπαράκ Ομπάμα συμπλήρωσε την Τετάρτη (18/3) το bracket του τελικού τουρνουά, όπως κάνει κάθε χρόνο παραδοσιακά και προέβλεψε πως οι Wildcats του Τζον Καλιπάρι θα φορέσουν το στέμμα! Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. συμφώνησε με τους περισσότερους στοιχηματικούς ομίλους του Λας Βέγκας αλλά και με τους… μισούς φαν του κολεγιακού μπάσκετμπολ, που πιστεύουν ότι το Κεντάκι θα φτάσει ως το τέλος του δρόμου στον «Μεγάλο Χορό». Ο «πλανητάρχης» θεωρεί πως το Κεντάκι θα κατακτήσει τον τίτλο απέναντι στο Βιλανόβα, προβλέποντας ότι το πρώτο θα επικρατήσει του Αριζόνα και το δεύτερο του Ντιούκ στους ημιτελικούς του φάιναλ-φορ της Ιντιανάπολις (4-6/4). Πάντως, από το 2009, όταν και ανακοινώνει τις προβλέψεις του, ο κ. Ομπάμα έχει «πετύχει» μόνο μία φορά τον πρωταθλητή και μάλιστα με την πρώτη, καθώς είχε επιλέξει σωστά το Νορθ Καρολάινα, το ’09!

Από τότε, είχε μεν ποσοστό επιτυχίας 72,9% πέρσι, αλλά δεν πίστεψε το Κονέκτικατ, που στέφθηκε πρωταθλητής και είχε διαλέξει το Μίσιγκαν Στέιτ… Η καλύτερη επίδοση του μπασκετόφιλου Ομπάμα ήταν το 2011, με ποσοστό 87,4%, αν και επίσης δεν πέτυχε το Κονέκτικατ, αλλά είχε πιστέψει το Κάνσας. Το bracket του περιλαμβάνει αρκετές εκπλήξεις στους πρώτους γύρους, «ποντάροντας» πάνω στο Νο10 Ντέιβιντσον επί του Νο7 Άιοβα και του Νο2 Γκονζάγκα, πριν χάσει από το Άιοβα Στέιτ. Στο πρώτο Σαββατοκύριακο, προβλέπει νίκη του Νο12 Μπάφαλο επί του του Νο5 Ουέστ Βιρτζίνια, του Νο11 Τέξας κατά του Νο6 Μπάτλερ στην Μεσοδυτική Περιφέρεια, αλλά και του Νο12 Ουαϊόμινγκ επί του Νο5 Νόρθερν Άιοβα στην Ανατολή. Ο Ομπάμα, πάντως, έχει ήδη μία «ήττα» στις προβλέψεις του, αφού το Μπρίγκχαμ Γιανγκ δεν τον δικαίωσε στον αγώνα για τους First Four κόντρα στο Μισισίπι.

Το Κεντάκι, ωστόσο, δεν έχει μόνο την προεδρική στήριξη. Αλλά γνωρίζει την αποθέωση και από τους αντιπάλους. Ο τεχνικός του SMU, Λάρι Μπράουν, γνώστης και του ΝΒΑ και πρωταθλητής του 2004 με τους Πίστονς, πήγε λίγο παραπέρα την συζήτηση για το αν οι Wildcats μπορούν να νικήσουν μία ομάδα της επαγγελματικής Λίγκας και τόνισε ότι «ειλικρινά πιστεύω πως το UK θα μπορούσε να προκριθεί μέχρι και στα πλέι-οφς της Ανατολής»!!! Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κόουτς Μπράουν, πρωταθλητής και NCAA με το Κάνσας, το 1988, υπερβάλει. Άλλωστε, ο ίδιος ο προπονητής του Κεντάκι, Τζον Καλιπάρι, έχει τονίσει επανειλημμένα πως «αφήστε με να το ξεκαθαρίσω. Αν παίζαμε με οποιαδήποτε ομάδα ΝΒΑ, θα μας νικούσαν κατά κράτος».