Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι συνηθισμένο το κάλεσμα στον κόσμο για βοήθεια και δωρεές, αναφορικά με τη εύρεση ή βελτίωση θεραπείας για μία ασθένεια, καθώς και τον γρηγορότερο τρόπο με τον οποίο εκείνη μπορεί να προληφθεί. Πλέον, η βοήθεια αυτή μπορεί να δίνεται, αλλά και να διαδίδεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν λίγο καιρό, παγκόσμια είχε γίνει η εκστρατεία εναντίον της νόσου ALS, μέσω του Ice Bucket Challenge, με τα χρήματα που μαζεύτηκαν από δωρεές να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Τις τελευταίες, είναι η ιστορία της Lauren Hill που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και έχει κάνει τους κατοίκους της να κινητοποιηθούν εναντίον της νόσου DIPG.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο, πρόκειται για έναν όγκο, ο οποίος τοποθετείται στη μέση του στελέχους του εγκεφάλου. Το στέλεχος είναι το κατώτερο μέρος του εγκεφάλου, συνδέοντας τον με τη σπονδυλική στήλη. Εκεί εμφανίζεται και ο εν λόγω όγκος, η θεραπεία του ίδιου καθίσταται αδύνατη έως τώρα! Συγκεκριμένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όποιος πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει ανάλογα με την ηλικία, από 9 μήνες (παιδιά) έως ένα ή δύο χρόνια (ενήλικες) ζωής ακόμη. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάπως να καταπολεμηθεί η ασθένεια, είναι η «παράταση» της ζωής για 5 έως 8.8 μήνες, μέσω ραδιοθεραπείας, μιας και η χειρουργική επέμβαση η χημειοθεραπεία μάλλον επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την κατάσταση.

Αυτό ανακοινώθηκε και στην Lauren, της οποίας το όνειρο ήταν να παίξει μπάσκετ! Η ίδια, στα 18ά της γενέθλια, έκανε αίτηση στο κολλέγιο Mount St. Joseph, προκειμένου να αγωνιστεί εκεί. Δύο μήνες αργότερα, διαγνώστηκε για την ίδια η συγκεκριμένη ασθένεια με λιγότερο από δύο χρόνια ζωής, ενώ λίγο αργότερα νέες εξετάσεις έδειξαν ότι ο όγκος μεγάλωσε και πως η Hill δε θα άντεχε με το πέρας του χρόνου!

Πριν το «μοιραίο», η επιθυμία της είναι μία και μοναδική: Να παίξει ένα τελευταίο παιχνίδι! Κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα μεθαύριο (2/11), όταν και θα αγωνιστεί με τον αριθμό 22, μπροστά σε ένα γήπεδο, το οποίο ήδη έχει πουλήσει όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια.

Εμπνευσμένες από την άκρως συγκινητική αυτήν ιστορία, αλλά και την αγάπη της Lauren για το παιχνίδι, οι παίκτριες του WNBA (το ΝΒΑ των γυναικών), αποφάσισαν με τη σειρά τους να την τιμήσουν, μαζεύοντας χρήματα και ενημερώνοντας για την ασθένεια DIPG, μέσω δωρεών και αγώνων που θα αφιερωθούν στην ίδια.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #1More4Lauren, καλούν καθέναν από εμάς να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, ενώνοντας τις δημοσιεύσεις μας μαζί με όσες άλλες αφορούν την περίπτωση αυτήν, και το μήνυμα να μην περιοριστεί στις ΗΠΑ, αλλά να γίνει διεθνές.

1More4Lauren

Παράλληλα, δίνεται σε όλους η ευκαιρία για δωρεά, μέσω του The Cure Starts Now.

Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε όλοι μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια εύρεσης θεραπείας για την ασθένεια DIPG, καθώς και να «υποκλιθούμε» στο μαχητικό πνεύμα και την αγάπη της Lauren Hill για το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι που μας ενώνουν όλους και μας δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός για το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το μπάσκετ αποκτά τέτοιο χαρακτήρα.