Τα ξημερώματα της Τρίτης (5/4), η οικογένεια Μπριτ θα βρεθεί στο «NRG Stadium» για τον τελικό του NCAA, αλλά, τρόπον τινά, θα «χωριστεί» στα δύο. Για την ακρίβεια, αν και δύο μέλη της θα κοντραριστούν για το φετινό κολεγιακό «στέμμα», στο φινάλε η φαμίλια θα πανηγυρίσει όποιος κι αν είναι ο νικητής ανάμεσα σε Νορθ Καρολάινα-Βιλανόβα (4:20π.μ., OTE Sport 4). Η αναμέτρηση για τον τίτλο έχει μπόλικους αριθμούς που συνοδεύουν τους φιναλίστ. Αλλά και μία ξεχωριστή ιστορία, αφού δύο αδέρφια θα «μονομαχήσουν» για τη νίκη και το τρόπαιο. Ο Νέιτ Μπριτ τζούνιορ του Νορθ Καρολάινα και ο Κρις Τζένκινς του Βιλανόβα δεν απόλαυσαν μόνο τη νίκη της ομάδας τους στους ημιτελικούς του Σαββάτου. Αλλά χάρηκαν και για το άλλο αποτέλεσμα, αφού από το 2007 κι έπειτα ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Κι αν τα διαφορετικά επώνυμα προκαλούν περιέργεια για το πώς οι δύο τους είναι αδέρφια, η ιστορία τους έγινε πρωτοσέλιδο λόγω του επερχόμενου τελικού…

Το 2007, η οικογένεια Μπριτ υιοθέτησε επισήμως και νομίμως τον τότε 13χρονο Κρις Τζένκινς, έπειτα από απόφαση της… μητέρας του δεύτερου. Αν και δεν επρόκειτο για μία μελαγχολική υπόθεση στην οποία μία μάνα παρατάει το παιδί της. Οι γονείς του φόργουορντ του Βιλανόβα είχαν χωρίσει από το 2004, όταν οι δύο οικογένειες γνωρίστηκαν σε ένα τουρνουά AAU, με τα δύο παιδιά να είναι συνομήλικα (10 ετών). Η αλληλοεκτίμηση φάνηκε αμέσως και μόλις η μαμά του Τζένκινς -που λάβει την επιμέλεια μετά το διαζύγιο- προσελήφθη ως χεντ κόουτς στην γυναικεία ομάδα στο πανεπιστήμιο Μπένεντικτ στην Σάουθ Καρολάινα της Division II, γνώριζε ότι τα συνεχόμενα ταξίδια θα επηρεάσουν την ανατροφή του κανακάρη της. Γι’ αυτό και η Φελίσια Τζένκινς, που ενδιάμεσα έχασε από μία σπάνια ασθένεια και την 11 μηνών κόρη της, Κόντι, αποφάσισε να ζητήσει από τους Μπριτς να υιοθετήσουν τον Κρις, ώστε να συνεχίσει να παίζει στο AAU στο Μέριλαντ και να μην μετακομίσει μαζί της. Κάτι που όχι μόνο έγινε, αλλά έκανε και τον νεαρό να αισθανθεί άμεσα σαν στο σπίτι του.

Οι Νέιτ και Μέλοντι Μπριτ καλωσόρισαν τον Κρις σαν παιδί τους και οι Τζένκινς και Νέιτ Μπριτ «δέθηκαν» αμέσως. Αγωνίστηκαν στο ίδιο γυμνάσιο, έπαιζαν μπάσκετμπολ συνεχώς μαζί, όμως όταν το 2013 ήρθε η ώρα της επιλογής κολεγίου, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικά «μονοπάτια». Από επιλογή, όπως από επιλογή και όχι εξ αίματος, έγιναν αδέρφια. Ο Νέιτ τζούνιορ επέλεξε το Νορθ Καρολάινα, στο οποίο σε 3 σεζόν κατέγραψε μ.ό. 5,5π.-1,8ασ.-1.4ριμπ. σε 16,4΄ συμμετοχής. Ο Τζένκινς βρέθηκε αρχικά στο Γκονζάγκα, όμως έλαβε μετεγγραφή στο Βιλανόβα και εκτός από τη φετινή άνοδο στους 13,6π. (από τους περσινούς 6,3), στο τελικό τουρνουά έχει ανέβει κι άλλο και μετρά 15,8π., με 48,4% στα τρίποντα! Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωποι κι ενώ ο Μπριτ, γκαρντ των TarHeels, τονίζει πως «δεν νομίζω να έχει συμβεί άλλοτε κάτι τέτοιο σε φάιναλ-φορ», ο Τζένκινς προσθέτει ότι «το να είμαστε αντίπαλοι σε αυτό το επίπεδο είναι μία μεγάλη τιμή για την οικογένεια».

Ο φόργουορντ των Wildcats του Βιλανόβα επισήμανε πως έχει επαφή με την βιολογική μητέρα του «και της μιλάω στο τηλέφωνο σχεδόν κάθε μέρα, ειδικά πριν και μετά τους αγώνες». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως «η υιοθεσία μου από τους Μπριτς ήταν ίσως η καλύτερη απόφαση της ζωή μας, αφού βρήκα ένα κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσω, να ωριμάσω και να κάνω τις επιλογές για την ζωή μου. Και θα τους ευχαριστώ για τούτο για πάντα». Η Φελίσια, νυν κόουτς του Τζάκσον Στέιτ, τόνισε σε παλιότερη συνέντευξή της ότι «το να σκεφτώ κάτι τέτοιο και να το ζητήσω από την οικογένεια Μπριτ ήταν η δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου. Όμως δεν το μετανιώνω, διότι έγινε για το καλό του Κρις». Η Μέλοντι Μπριτ δεν σκέφτηκε στιγμή να αρνηθεί και σε δική της συνέντευξη είχε πει πως «το μόνο πράγμα που είπα στον σύζυγό μου είναι: “Πώς μπορούμε να αρνηθούμε μία τέτοια θυσία από μία μητέρα;”».

Νέιτ τζούνιορ και Κρις δεν μένουν πια μαζί, όμως διατηρούν στενή σχέση και μάλιστα ο πρώτος ταξίδεψε για να παρακολουθήσει τον τελικό της Big-East, στον οποίο το «Nova» ηττήθηκε από το Σίτον Χολ. Οι Νέιτ σίνιορ και Μέλοντι Μπριτ, άλλωστε, πέρασαν τις μέρες της March Madness σε ένα αυτοκίνητο και ένα αεροπλάνο, αφού βρίσκονταν τόσο στην Φιλαδέλφεια, όπου αγωνιζόταν ο Νέιτ τζούνιορ όσο και στο Λούιβιλ, όπου έπαιζε ο Κρις. Στο Χιούστον, πάντως, ο Τζένκινς θα έχει τόσο τους Μπριτς όσο και την Φελίσια Τζένκινς στην εξέδρα. Αν και ο αδερφός του, τονίζει ότι «την ημέρα του αγώνα και κατά την διάρκεια του τελικού έχουμε αποφασίσει να μην μιλήσει καθόλου ο ένας στον άλλον. Δεν θα πούμε καν “καλή τύχη”!». Θα έχουν μπόλικο χρόνο να συζητήσουν μετά τον τελικό, αν και μόνο ο ένας θα κρατά στα χέρια του το τρόπαιο…

Τη στιγμή που οι δύο φιναλίστ θα πατήσουν το παρκέ, όλα θα μείνουν στην άκρη. Το Νορθ Καρολάινα (ρεκόρ 33-6) αναζητά τον 6ο τίτλο του (στον 10ο τελικό και 19ο φάιναλ-φορ) και ο κόουτς Ρόι Ουίλιαμς στοχεύει στον 3ο τίτλο του, ώστε να γίνει ο 6ος τεχνικός με 3 τρόπαια και να ξεπεράσει τον άλλοτε προπονητή των TarHeels και μέντορά του, τον αείμνηστο Ντιν Σμιθ. Το Βιλανόβα (ρεκόρ 34-5) ψάχνει τον 2ο τίτλο του, μετά τον θρίαμβο του 1985 επί του Τζόρτζταουν, στον τελικό Νο… «2,5», αφού η παρουσία στον τελικό του 1971 ακυρώθηκε από το NCAA λόγω πρόωρης υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου του σταρ του, Χάουαρντ Πόρτερ. Οι δύο ομάδες προτιμούν να έχουν δύο χειριστές της μπάλας στο γήπεδο, με το Νορθ Καρολάινα να στηρίζεται στους Μάρκους Πέιτζ και Τζόελ Μπέρι και τους Wildcats στους Ράιαν Αρτσιντιάκονο και Τζέιλεν Μπράνσον. Ο Ουίλιαμς, όμως δεν ενθουσιάζεται από την μόδα του small-ball και τους πολλούς σουτέρ στο παρκέ και χρησιμοποιεί σε βασικούς ρόλους τους φόργουορντ Κένεντι Μικς και Μπράις Τζόνσον, με τους Τζόελ Τζέιμς και Αϊζάια Χικς να δίνουν βοήθειες από τον πάγκο.

Αντίθετα, ο τεχνικός του Βιλανόβα, Τζέι Ράιτ (3o φάιναλ-φορ) θέλει χαμηλά σχήματα και πλην του σέντερ, Ντάνιελ Οτσεφού, ποντάρει και στον Τζος Χαρτ. Άλλωστε, οι Wildcats, μετά το εντυπωσιακό 71,4% με το οποίο σούταραν στον ημιτελικό με το Οκλαχόμα, φτάνουν στον τελικό με 58,1% στο τελικό τουρνουά, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της «Τρέλας του Μαρτίου»! Ο κόουτς Ράιτ αναδείχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας κορυφαίος τεχνικός της σεζόν με το βραβείο Naismith! Ο Ράιτ τιμήθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του και έγινε ο τρίτος προπονητής με περισσότερες από μία βραβεύσεις, μετά τους Μάικ Σιζέφσκι και Τζον Καλιπάρι (αμφότεροι από 3 βραβεία)! Την ίδια τιμή για αθλητή, για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς έλαβε ο εκπληκτικός σκόρερ του Οκλαχόμα, Μπάντι Χιλντ. Ο τεταρτοετής γκαρντ κατέκτησε προ ημερών και το βραβείο Oscar Robertson για τον κορυφαίο παίκτη, από την Ένωση Συντακτών Μπάσκετμπολ των Η.Π.Α., ενώ έμεινε 2ος στην ψηφοφορία του Associated Press, με πρώτο τον Ντένζελ Βάλενταϊν του Μίσιγκαν Στέιτ.