Μπορεί το όνομά του να έχει συνδυαστεί εν Ελλάδι με τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος -αυτή κόντρα στις ΗΠΑ δηλαδή στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Σαϊτάμα-, αλλά ο Mike Krzyzewski είναι ένας από τους κορυφαίους και πολυνίκες προπονητές στις ΗΠΑ αλλά και ένας εκ των καλύτερων παγκοσμίως που δε δοκίμασαν ποτέ την τύχη τους στο ΝΒΑ -με το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας αφενός να προκαλεί κύματα συγκίνησης στο χώρο του απανταχού μπάσκετ και αφετέρου να δημιουργεί ένα ακόρεστο πάρτι αποχαιρετισμού του Duke, του ιστορικού κολεγίου που ο ίδιος γέννησε πριν από 4 δεκαετίες κόντρα στο μισητό του North Carolina (6/3 – 01:00).

Οι τίτλοι κολεγιακά αμέτρητοι (5 πρωταθλήματα, 12 Final Fours, 1110+ νίκες, 79% επιτυχία), οι επιτυχίες με τις ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως ο μακροβιότερος και πετυχημένος τεχνικός από το 1984 έως και το 2014, επίσης αναρίθμητες (3 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 2 χρυσά/ 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα), αλλά ο σεβασμός άπαντων -από τους φιλάθλους μέχρι και τους συναδέλφους του στο ΝΒΑ– ήταν το απόλυτο παράσημο για ένα μαθητή του αθλήματος, που ήταν πάντοτε πρόθυμος να γίνει ο πιο υπάκουος μαθητής.

 


 

 

Πώς γίνεται ο κορυφαίος προπονητής της χώρας να μη δοκίμασε ποτέ την τύχη του στο ΝΒΑ;
Κανείς δε μπορεί να ξέρει τους πραγματικούς λόγους. Αυτό που μπορεί να ξέρει όμως, είναι το γεγονός πως ο Coach K βρέθηκε δις πολύ κοντά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, και μάλιστα στις πλέον ιστορικές ομάδες του, τους Boston Celtics και τους Los Angeles Lakers.

Ειδικά στην περίπτωση των τελευταίων, ο έμπειρος τεχνικός έφτασε πολύ κοντά στο να πει το πολυπόθητο «ναι» το 2004, όταν μετά το στραπάτσο από τους Detroit Pistons στους Τελικούς (ήττα με 1-4), οι «Λιμνάνθρωποι« ήταν έτοιμοι να τινάξουν τα πάντα στον αέρα και να αρχίσουν από το μηδέν (+ τον Kobe Bryant).
Ωστόσο, η άρνησή του να μετακομίσει στο ΝΒΑ, χάρισε στην αρμάδα του Χόλιγουντ -που ξεφορτώθηκε εν τέλει τον Shaquille O’ Neal λίγο αργότερα- να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στον Phil Jackson.

Και μάλλον μετά από 2 πρωταθλήματα και 3 Τελικούς από το 2008 μέχρι και το 2010, δικαιώθηκαν για την επιλογή τους…

Η πρότασή τους φημολογείται πως θα προσέφερε στον Mike Krzyzewski 8 εκ. ετησίως, με τον ίδιο να κερδίζει 7 λιγότερα ανά χρονιά στο κολέγιο του Duke.
Πλέον όμως, 18 χρόνια μετά και 2 πρωταθλήματα σε 3 Final Four στη March Madness, το 1 εκ. δολ. που λάμβανε τότε έχει μετατραπεί στο υπερηχητικό 9 εκ. δολ., κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ τόσο την πρόταση των Lakers όσο φυσικά και το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε ποτέ στο Duke το 1980.

Τώρα, κερδίζει κάθε 6 λεπτά αυτό το ποσό…

 

  • Το φθηνότερο εισιτήριο στο πρώτο του ματς στο Duke κόστιζε μόλις 7 δολ.
  • Το φθηνότερο εισιτήριο στο τελευταίου του ματς κοστίζει 4.700 δολ.!

 


 

 

Tέλος, μια ανέκδοτη ιστορία που έφερε στο φως ο Darren Rovell.

Το έτος είναι 1980 και μόλις ένα μήνα πριν ένα από τα μεγαλύτερα prospects της χώρας αποφασίζει να μην επιλέξει εν τέλει το Duke αλλά το εχθρικό North Carolina, γιατί θεωρούσε πως εκεί θα έχει ακόμα καλύτερες ευκαιρίες -κοντά στο πατρικό του σπίτι μάλιστα- να πετύχει το όνειρο του ΝΒΑ.

Ο Mike Krzyzewski αποφασίζει τότε να του αποστείλει ένα γράμμα (ναι, τόσο παλιά), στο οποίο κατανοεί απόλυτα την επιλογή του και του εύχεται τα καλύτερα για την καριέρα του.

Το prospect αυτό είχε προφανώς και όνομα.
Michael Jordan.