O Rick Pitino μίλησε στο ESPN για πολλά θέματα και κυρίως την μετακίνησή του από τον Παναθηναϊκό στο Κολλέγιο της Iona και το NCAA

Δείτε τι δήλωσε ο Pitino:

Πότε και πως σας πρόσεγγισε το Iona και ποιες ήταν οι πρώτες συζητήσεις σας; 

«Υπάρχει μια σχέση πριν το Αϊόνα, με τον πρόεδρο του κολλεγίου, τον Σίμους Κάρεϊ. Ήταν ο πρόεδρος του Τρανσιλβάνια, πριν το Αϊόνα, στο Λέξινγκτον του Κεντάκι. Ήρθε σε μερικά παιχνίδια μου, του άφησα εισιτήρια. Έχω μία επιχειρηματική συνεργασία με τον (πρώην σταρ του Κεντάκι), Τζαμάλ Μάσμπερν και τον Ριν Αβέιρ, ο οποίος είναι καλός φίλος με τον Σίμους. Όταν έφυγα από το Λούιβιλ, ο Αβέιρ είπε: «Ο Σίμους σε εκτιμά πολύ ως προπονητή και θα ήταν χαρούμενος να καλέσει οποιοδήποτε κολέγιο για σένα, εφόσον το αιτηθείς». Πραγματικά το εκτίμησα πάρα πολύ, αλλά του είπα ότι είναι πιθανό να μετακομίσω στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρώτα μίλησα με τον Αβέιρ, με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι και του είπα 100%. Μετά μίλησα με τον Σίμους στο τηλέφωνο και στη συνέχεια με τον Ματ Γκλοβάσκι (σ.σ. αθλητικός διευθυντής του Αϊόνα).

Το όνομα σας ακούστηκε για διάφορες ομάδες τα δύο τελευταία χρόνια. Υπήρξε από κάπου αληθινό ενδιαφέρον και γιατί επιλέξατε τώρα το Iona; 

«Μίλησα με πολλούς ανθρώπους και τους είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι. Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα, εκτός αγωνιστικών γραμμών, που ήταν πιο σημαντικά από αυτά εντός. Είμαι πολύ παθιασμένος με το παιχνίδι που πήγα στην άλλη άκρη του κόσμου, για να κοουτσάρω στην Ελλάδα. Μου έλειψε η οικογένεια μου, δεν είχα κανέναν μαζί μου εκεί. Αν ήταν να προπονήσω στο κολεγιακό μπάσκετ, θα ήταν μόνο αν εκπληρώνονταν οι ανάγκες μου εκτός αγωνιστικών γραμμών. Πάντα δεχόμουν την ερώτηση για το αν μετανιώνω που έφυγα από το Κεντάκι; Ήταν μία από τις κορυφαίες θέσεις στο κολεγιακό μπάσκετ και πέρασα επτά υπέροχα χρόνια εκεί. Αν είχα κάποιες αμφιβολίες θα ήταν όταν άφηνα το Πρόβιντενς. Ήμουν εκεί για δύο χρόνια, δεν πέρασα αρκετό χρόνο. Ήταν πάντα απλά μια μπάλα κι ένα όνειρο. Το Αϊόνα με φέρνει πίσω. Ο Ντικ Βιτάλε μου είπα την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Τζιμ Βαλβάνο πέρασε τα καλύτερα του χρόνια κοουτσάροντας το Αϊόνα. Ήξερα ότι είναι η κατάλληλη θέση, απέχει 30 λεπτά από το σπίτι μου στη Νέα Υόρκη, 10 λεπτά από το γιο μου στο Χάρισον της Νέας Υόρκης. 10 λεπτά μακριά από ένα γκολφ κλαμπ που είμαι μέλος, το Winged Foot. Έχει εξαιρετική παράδοση, ο προπονητής πριν από εμένα, έκανε απίστευτη δουλειά. Τόσα πολλά μικρά Καθολικά σχολεία είχαν επιτυχίες, όπως το Γκονζάγκα και το Ντέιτον. Το Αϊόνα έχει την ευκαιρία να χτίσει σε αυτό που έκανε ο Τιμ Κλουές».

Θα βασιστείτε πάνω στον Tim Cluess και πως θα εμπλακείτε στο αθλητικό τμήμα του προγράμματος; 

«Σίγουρα θα βασιστώ πάνω του, σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι μόνο ότι έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, ξέρει και το πρωτάθλημα. Ένας από τους πρώην παίκτες μου, ο Στιβ Μασιέλο, είναι στο Μανχάταν κι έχω μιλήσει με την ομάδα του, σε πολλές περιπτώσεις και την ακολουθώ. Οποτε μπορώ όμως, θα βασιστώ στον Κλουές».

Πως πιστεύετε ότι αλλάξατε ως προπονητής από την τελευταία φορά που προπονήσατε στο κολλέγιο; 

«Εμαθα πολλά πηγαίνοντας στην Ευρωλίγκα. Είναι διαφορετικό το μπάσκετ εκεί. Ειναι το καλύτερο επιθετικό μπάσκετ που έπαιξα, συμπεριλαμβανομένου του κολεγίου και του ΝΒΑ. Τα καλύτερα επιθετικά συστήματα, η καλύτερη κίνηση της μπάλας, τα καλύτερα κοψίματα στο καλάθι, η καλύτερη πάσα, το καλύτερο σουτ. Δεν έχουν τις άμυνες που έχουμε επειδή η αθλητικότητα δεν είναι τόσο δυνατή, αλλά από την άποψη της μάθησης, έμαθα αρκετά. Το coaching ήταν φανταστικό. Κοούτσαρα εναντίον του Ντιν Σμιθ, του Φρανκ ΜακΓκουάιρ και βάζω αυτούς τους προπονητές, στο ίδιο επίπεδο με όλους τους κορυφαίους. Επιθετικά, με έκανε έναν καλύτερο προπονητή».

Τι σημαίνει για εσάς που προπονήσατε τον Παναθηναϊκό αλλά και την Εθνική Ελλάδας; 

«Θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου. Είμαστε στην έκτη θέση της Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό και παλεύουμε για μια θέση στα πλέι οφ. Κι επίσης, θα προπονήσω την εθνική ομάδα. Αν το ΝΒΑ ολοκληρωθεί στην ώρα του, θα πάρω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα μου».