8 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ντύθηκε στα χρώματά τους, οι Los Angeles Lakers πήραν την απόφαση να αποσύρουν το νούμερο 16 στον ουρανό του γηπέδου τους, τον αριθμό δηλαδή τον οποίο κοσμούσε επί σειρά ετών ο σπουδαίος Pau Gasol.

Η φανέλα του Ισπανού “ψηλού”, που άφησε το δικό του στίγμα όσο λίγοι ακόμα παίκτες της θέσης του στην ιστορία των “Λιμνανθρώπων”, θα αποσυρθεί με κάθε επισημότητα στις 7 Μαρτίου στον αγώνα κόντρα στην έτερη ομάδα που έγραψε τη δική του ιστορία ο Gasol, τους Memphis Grizzlies, με τους οποίους πέρασε τα πρώτα του 6.5 χρόνια στη λίγκα μετρώντας 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά βραδιά.

Όσον αφορά τη θητεία του στον οργανισμό του Χόλιγουντ, αυτή ήταν από κάθε άποψη φυσικά πιο λαμπερή, με το γέννημα θρέμμα της Βαρκελώνης να περνάει συνολικά 6.5 σεζόν στην πόλη των αγγέλων, να φτάνει σε 3 (συνεχόμενους) Τελικούς από το 2008 μέχρι και το 2010 και να κατακτάει και δύο πρωταθλήματα κόσμου (2009, 2010) κόντρα σε Ορλάντο και Βοστόνη.

Συνολικά, θα μετρούσε μαζί τους 429 εμφανίσεις στην κανονική διάρκεια και ακόμα 93 στα Playoffs, αλλά και αθροιστικά περίπου 9.100 πόντους και 5.100 ριμπάουντ.