Αναφίβολα, πολλοί προπονητές της χώρας μας έχουν επιχειρήσει το συγκεκριμένο βήμα. Να μεταπηδήσουν δηλαδή από την Ελλάδα και την ομάδα που προπονούν στο NBA και το Summer League. Τελευταία περίπτωση φυσικά αυτή του Γιώργου Βόβορα ο οποίος εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ των Milwaukee Bucks.

Με αφορμή λοιπόν την είδηση αυτή, το basketblog.gr σας παρουσιάζει τους Έλληνες προπονητές που έχουν περάσει από το Summer League.

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Cleveland Cavaliers (2006)

Η αναδρομή μας ξεκινά από τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και της Maccabi Tel Aviv. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το 2006 πήρε τη μεγάλη απόφαση. Όντα βοηθός προπονητή στον Ολυμπιακό υπό τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Πίνι Γκέρσον, μετέβει το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στις ΗΠΑ για ενταχθεί στο προπονητικό τιμ των Cleveland Cavaliers. Μάλιστα, δεν ήταν και η πρώτη φορά καθώς το 2012 αποτέλεσε βοηθός και στο τιμ των Houston Rockets.

Βαγγέλης Αγγέλου: Milwaukee Bucks (2018)

Το ίδιο βήμα επιχείρησε και ο Βαγγέλης Αγγέλου το 2018. Ο τότε προπονητής του Άρη  δεν θα μπορούσε να μην αποδεχθεί την πρόταση των Bucks το καλοκαίρι εκείνο για να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ της ομάδας στο Summer League. Έτσι, ο κόουτς είχε την ευκαρία να προπονήσει και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Χρήστος Μαρμαρινός: San Antonio Spurs (2012)

Λίγο καιρό μετά το Ευρωπαικό του Ολυμπιακού αλλά και τη κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Χρήστος Μαρμαρινός θα είχε μια σπουδαία ευκαιρία. Οι San Antonio Spurs το καλοκαίρι εκείνο έστειλαν πρόσκληση σε αυτόν αλλά και τον γυμναστή των Ερυθρόλευκων Ανδρέα Γκατζούλη να ενταχθούν στο τιμ της ομάδας για το Summer League. Ερχόμενοι από το Las Vegas αμφότεροι χαρακτήρισαν τους Spurs ως Σχολή του μπάσκετ.

Κώστας Φλεβαράκης: Milwaukee Bucks (2001)

Αναμφίβολα, ένας προπονητής με λαμπρή πορεία στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τιμόνι της Σοπρόνι ΚΚ για το πρωτάλημα Ουγγαρίας. Το 2001 όμως όντας προπονητής του ΠΑΟΚ του παρουσιάζεται η δυνατότητα να μεταβεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς δέχεται πρόταση από τους Milwaukee Bucks να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ του Summer League που φυσικά δέχεται με μεγάλο ενθουσιασμό.

Φώτης Κατσικάρης: Indiana Pacers, Houston Rockets (2015,2017)

Εις διπλούν η εμπειρία για τον Φώτη Κατσικάρη. Ο πρώην Ομοσπονδιακός μας τεχνικός μετέβη το καλοκαίρι του 2015 στο Summer League για να ενταχθεί στο τιμ των Indiana Pacers αλλά και δύο χρόνια αργότερα για να ενταχθεί σε αυτό των Houston Rockets.  Αμφότερες οι ευκαιρίες αποτέλεσαν τεράστιες εμπειρίες για τον ίδιον ο οποίος εκείνη τη περίοδο βρισκόταν στο πρωτάθλημα του Ισραήλ.

Ηλίας Ζούρος: Houston Rockets (2009)

Ακόμα ένας πρώην προπονητής της Εθνικής μας ομάδας που θα μεταβή στις ΗΠΑ για τον Summer League. Το καλοκαίρι του 2009 ο Ηλίας Ζούρος απεδέχθη τη πρόσκληση των Houston Rockets για ενταχθεί σε εκείνο το τιμ.

«Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη εμπειρία να συμμετέχω στο προπονητικό τιμ μίας ομάδας του ΝΒΑ. Εξίσου σημαντικό και ευχάριστο είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω πολλούς ελεύθερους παίκτες που θα βρίσκονται εκεί», σχολίασε ο ίδιος ο Ζούρος λίγη ώρα πριν κάνει το ταξίδι αυτό.

Δημήτρης Ιτούδης: Detroit Pistons, Philadelphia 76ers (2009, 2013)

Την εμπειρία αυτή φυσικά έζησε και ο νυν προπονητής της Εθνικής μας ομάδας και της Fenerbahce. Ο κόουτς Ιτούδης μετέβει δις στο Summer League των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το 2009 για τους Detroit Pistons και το 2013 για τους Philadelphia 76ers. Ο ίδιος μίλησε για μια σπουδαιά εμπειρία στην οποία είχε την δυνατότητα να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς και προπόνησης των ανθρώπων στο NBA.

Γιώργος Μποζίκας: New Orleans Pelicans (2018)

Και ο βοηθός του κόουτς Μπαρτζώκα είχε λάβει μέρος στο Summer League. Το καλοκαίρι του 2018 ο Γιώργος Μποζίκας πήγε στο Summer League του «μαγικού κόσμου» και εντάχθηκε στο επιτελείο των Pelicans σε μια περίοδο που αυτός αλλά και ο Μπαρτζώκας βρίσκονταν στο τιμόνι της Khimki.

Κώστας Χατζηχρήστος: Los Angeles Clippers (2010)

Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τα Summer League και ένας εκ των κορυφαίων γυμναστών στη χώρα μας. Ο Κώστας Χατζηχρήστος μετέβη το καλοκαίρι το 2010 στις ΗΠΑ όχι μόνο να ενταχθεί στο τιμ των Clippers αλλά και να βρίσκεται στο πλευρό του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ο οποίος είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα του NBA και είχε πάει στο LA για περαιτέρω συζητήσεις.

Γιώργος Γαλανόπουλος: Dallas Mavericks (2019)

Μεγάλο άλμα στη καριέρα του ο Γιώργος Γαλανόπουλος. Ο νεαρός ομογενής κόουτς (γεννήθηκε στο Σικάγο) πλέον ετοιμάζεται για μια πρόκληση εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες. Ο οργανισμός των Dallas Mavericks όχι μόνο τον ενέταξε στο τιμ της ομάδας στο Summer League αλλά και του έδωσε τα κλειδιά των Texas Legends και έτσι αποτέλεσε head coach της ομάδας στη G-League.

Γιώργος Βόβορας: Minnesota Timberwolves (2017)

Και η λίστα κλείνει με τον άνθρωπο που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το κείμενο. Ο Γιώργος Βόβορας είχε συμμετάσχει ακόμη μια φορά στο Summer League. Συγκεκριμένα, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση  και το 2017, με τους Minnesota Timberwolves.