Η μάχη για το MVP φέτος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζει, με τα δύο ονόματα που θα μείνουν μέχρι τέλους να είναι αυτά των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Nikola Jokic -δεδομένου του τρανού χρονικού διαστήματος που θα απωλέσει ο Kevin Durant και της παρατεταμένης δυστοκίας του Stephen Curry.

Προς το παρόν, και παρά τις δύο ομάδες υποστήριξης των δύο εν λόγω Ευρωπαίων για το απόλυτο ατομικό βραβείο, αξίζει μόνο να τονιστεί πως ό,τι κάνει ο Σέρβος στο παρκέ είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να καλλιεργήσουν μια νέα σχολή, η οποία θα περιτριγυρίζεται γύρω από τους centers και την πληθώρα ελευθεριών τους στο παρκέ.

Το χθεσινό (20/1) δείγμα γραφής απέναντι στον βαρύ και… δεινοσαυρικό Ivica Zubac είναι κάτι το ιστορικό, με τον Κροάτη ύψους 2.13 μέτρων και 109 κιλών να αναγκάζεται να παίζει deny στο κέντρο του γηπέδου στον “Joker” προκειμένου αυτός να μην πάρει τη μπάλα στα χέρια του!

 


 

Συνολικά, έχουν μέσο όρο ύψους το 2.12 μέτρα και τα 119.
Φανταστείτε λοιπόν, δύο τέτοια κορμιά να παλεύουν με τη μανία guards μακριά από τη μπάλα, και τον έναν να προσπαθεί να συγκρατήσει το ξεμαρκάρισμα του άλλου με νύχια και με δόντια, καθώς γνωρίζει πως σε περίπτωση αποτυχίας του σε αυτό το σημείο του παρκέ, όλα έχουν τελειώσει.

Η μαεστρία του Jokic στο σκοράρισμα και τη δημιουργία, η πλαστικότητά του, η αντίληψη που έχει για το παιχνίδι, το εξαιρετικό διάβασμα στις εκάστοτε συγκυρίες της crunch time δεν τον μετατρέπουν αυτόματα σε MVP, αλλά σε μια φιγούρα που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτό το καλούπι ποτέ στο επαγγελματικό μπάσκετ των ΗΠΑ και του πλανήτη.

Σίγουρα έχουμε δει εκλάμψεις του πακέτου του στα πρόσωπα των Arvydas Sabonis, Bill Walton και Wilt Chamberlain, αλλά δεν έχουμε αντικρίσει ποτέ ένα ακριβές και πιστό αντίγραφο του γόνου της Mega Basket.

Και αυτό είναι πιο σημαντικό από ένα βραβείο, ακόμα και τέτοιου βεληνεκούς, είναι πιο σημαντικό από το κουβάλημα μιας ατυχής και γεμάτης τραυματισμούς ομάδας στα Playoffs, είναι πιο σημαντικό από το διαρκές χτύπημά του στα πόδια σε καταστάσεις PnR από τον Reggie Jackson (και) χθες ή το γεγονός πως δέχθηκε 43 πόντους σε 37 σουτ από τους προσωπικούς του αντιπάλους χθες…