Όταν αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019 ως ελεύθερος από την αγορά του ΝΒΑ, ο Kevin Durant γνώριζε πως αφήνοντας πίσω του αφενός τη δυναστεία των Golden State Warriors και αφετέρου το βεληνεκές του Stephen Curry ως κορυφαίου παίκτη τους πως μπορεί να γίνει ξανά -στα μάτια όλων πια- ο απόλυτος ηγέτης μιας ομάδας που μέχρι τότε δεν είχε να προσδώσει τίποτα αξιόλογο αναφορικά με τις ελπίδες πρωταθλητισμού που της αναλογούσαν. Και κάθε μία του ενέργεια από εκείνη την ημέρα λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον KD να είναι -και να το θυμίζει σε όλους- ο Alpha Wolf των Brooklyn Nets.

Από το χθεσινό δημοσίευμα (8/8) που εμμέσως πλην σαφώς τον φέρνει να ανταλλάζει την παρουσία του στην ομάδα με το “κεφάλι” των Marks και Nash, GM και προπονητή του Brooklyn, μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για τον ίδιο τον δις Finals MVP όσο και για τον οργανισμό του.

Αναφορικά με τον Durant, και πάρα τα όσα ακούγονταν κατά καιρούς, αποτυπώνεται πλήρως μπροστά στα μάτια μας το γεγονός πως η κοινή του συνύπαρξη κατά καιρούς με τους Kyrie Irving, James Harden και Ben Simmons δεν τον γέμισε ποτέ πραγματικά -με τη μέτρια σχέση που ανέπτυξαν οι δύο πρώτοι μαζί του ήδη από την περσινή σεζόν να είναι ένας από τους λόγους που οι Nets απέτυχαν παταγωδώς τα τελευταία 2 χρόνια στα Playoffs.
Παράλληλα δε, όπως είχαμε τονίσει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της σειράς με τους Nets, o KD αισθάνεται πως το κοουτσάρισμα του Nash δεν αρκεί για να πάει τον ίδιο και την αρμάδα του στο επόμενο επίπεδο -με την απειρία και την εν γένει απουσία φαντασίας και ενστίκτου, στοιχεία που τα διέθετε στο έπακρο ως παίκτης, να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους Nets κόντρα σε μια ομάδα, όπως οι Boston Celtics, που “έτρωγε” σίδερα.

Από την άλλη μεριά, η διοίκηση της ομάδας φαινόταν μέχρι χθες πως υπολογίζει την επόμενη μέρα με τον Durant παρόντα, με τις υπέρογκες απαιτήσεις και την αποτυχία εύρεσης πακέτου μετά και την ανταλλαγή που απαίτησε πριν από περίπου ένα μήνα να δείχνουν αυτό το μονοπάτι -της πάσει θυσίας δηλαδή διατήρησης του σπουδαίου σκόρερ στο ενεργητικό της.
Ωστόσο, ο Tsai, ιδιοκτήτης των Nets ανήρτησε στο Twitter πως το front office και το τεχνικό επιτελείο έχουν τη στήριξή του, με τον Durant να πετυχαίνει εν ολίγοις το σχέδιό του…

Η απάντηση των Nets

Αν και σπατάλησαν χρήσιμα και νεανικά γρανάζια για να τον αποκτήσουν τον Δεκέμβριο του 2021, ο Harden αποχώρησε εν μια νυκτί -ή μετά από 1.5 χρόνο αν προτιμάτε- από το Brooklyn.
Αν και περίμεναν περισσότερα, ο Ιrving με δυσκολία καταφέρνει να παίζει συνεχόμενα παιχνίδια εδώ και 2 χρόνια εξαιτίας των γνωστών περιπετειών του με τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό αλλά και της… έφεσής του να τραυματίζεται διαρκώς.
Αν και έχτισαν όλο το οικοδόμημα γύρω του, ο Durant ζήτησε δις να αποχωρήσει και πλέον μοιάζει πιθανότερο να πετύχει τον αρχικό του στόχο.

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά ήδη από πέρυσι για τους Nets. Ωστόσο, ένα δημοσίευμα από τις ΗΠΑ, που φέρνει τον Simmons στη θέση 5, ενδέχεται να αλλάξει άμεσα το μέλλον τους…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο πρώην πλέον παίκτης των Philadelphia 76ers αρνείται να παίξει εδώ και ένα χρόνο βρίσκοντας πενιχρές και ενίοτε γελοίες δικαιολογίες για να μείνει εκτός προπονήσεων ή αγώνων. Κανείς δε γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι ο ίδιος ψυχολογικά και αγωνιστικά, την ίδια στιγμή που κανείς δε γνωρίζει επίσης σε τι κατάσταση είναι το παιχνίδι του.
Παρόλα αυτά, παραμένει ένας από τους πλέον ιδιαίτερους -με την καλή έννοια- παίκτες που έχει συναντήσει ποτέ το ΝΒΑ, με το συνδυασμό του ύψους (2.11) με την ικανότητά του να τρέχει τρομερά την ομάδα του, να δημιουργεί άριστα για τον περίγυρό του και να μαρκάρει κάθε μία θέση στο παρκέ να είναι πρωτότυπος και… μαγικός.

Ακόμα και χωρίς τον Durant ή τα ανταλλάγματα που θα λάμβαναν για χάρη του, οι Nets με τον Simmons ως Center εξιτάρουν ιδιαίτερα…

  1. Επιθετικά, με αυτήν του την άνοδο στο 5 ξεκλειδώνει απέραντα μια ομάδα γεμάτη με σουτέρ (Seth Curry, TJ Warren, Cam Thomas, Patty Mills, Joe Harris) γεννώντας τουλάχιστον μια θέση για ακόμα έναν από αυτούς σε μια καλή τετράδα γύρω του, ενώ των ίδια στιγμή η τρομερή του έφεση στη δημιουργία θα είναι ακόμα πιο ασταμάτητη ενόσω μαρκάρεται από πιο βαριά και αργά κορμιά. Στο σετ παιχνίδι σίγουρα θα έχει προβλήματα εξαιτίας του ανύπαρκτου σουτ του από μακρινή απόσταση, αλλά ακόμα και έτσι θεωρώ πως η εξαιρετική του off ball παρουσία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αντίπαλη ρακέτα (cuts, επιθετικά ριμπάουντ).
  2. Αμυντικά, όσο και αν δε μπορεί να περιορίσει σε καμία περίπτωση παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή ο Joel Embiid, o Simmons ως Center πηγαίνει την έννοια του switchability σε άλλο επίπεδο, με τον κορμό και την αθλητικότητά του να τρομάζουν φυσικά κάθε “εχθρό” στις αλλαγές.

Μένει φυσικά να τα αποδείξει όλα αυτά -και- στο παρκέ…