Μπορεί η επιστροφή ελληνικής ομάδας στο Final 4 μετά από πέντε ακριβώς χρόνια να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον (σ.σ 19/5/17 ο Ολυμπιακός έριχνε για ακόμη μία φορά στον ημιτελικό στο καναβάτσο την CSKA Moscow), ωστόσο και ο δεύτερος ημιτελικός παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς κονταροχτυπιούνται η Real και η Barcelona ένα ματσάρισμα που είχαμε δει και το 2014 όταν κι οι «Μερένγκες» είχαν συντρίψει τους Καταλανούς με 62-100, για να χάσουν στη συνέχεια το τρόπαιο από την εξαιρετική Maccabi των Blatt και Σχορτσιανίτη.
Οι μεταξύ τους κόντρες και η εικόνα τους σε PO και RS
Oι δύο «μονομάχοι» του σημερινού δεύτερου ημιτελικού (22:00 Ελλάδος) γνωρίζονται από αρκετά ως πολύ καλά τη φετινή σεζόν, διότι έχουν αναμετρηθεί ήδη έξι φορές και μετά το τέλος τις σεζόν οι αγώνες τους πιθανότατα θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 10 (σ.σ το συναπάντημα στους τελικούς της ACB φαντάζει πολύ πιθανό). Το σύνολο του Laso ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν, επικρατώντας για το Super Cup της Ισπανίας, επικρατώντας επί της μεγάλης αντιπάλου με 88-83. H συνέχεια βέβαια ήταν εφιαλτική για τους Μαδριλένους, διότι η Barca απάντησε με πέντε διαδοχικές νίκες εκ των οποίων η μία ήταν στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ μερικές από αυτές ήταν και με ευρύ σκορ (π.χ το ματς για την Euroleague στη Μαδρίτη).
Στην Euroleague μπορούμε να πούμε ότι οι δύο ομάδες συμβάδιζαν για μεγάλο κομμάτι της σεζόν, μέχρι οι Καταλανοί να αποδράσουν από το WizNik Center και μετά με μία σειρά πολύ καλών εμφανίσεων να καταλάβουν την πρωτιά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό βέβαια έπαιξε κι η καθίζηση της Real στο τελευταίο μέρος της σεζόν, αφού γνώρισε πολλές ήττες, παίζοντας πολύ κακό μπάσκετ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί η συντριβή με 68-47 στη “Zalgirio Arena” από την κάκιστη φέτος Zalgiris. Παράλληλα βγήκαν στην επιφάνεια ορισμένα εσωτερικά ζητήματα των Μαδριλένων, με τον Laso μάλιστα να θέτει εκτός ομάδας τους Heurtel και Τhompkins. Η εικόνα της Real και τα θέματα που είχαν προκύψει στα αποδυτήρια έκαναν την σειρά με την φορμαρισμένη Maccabi τουλάχιστον αμφίρροπη, με πολλούς να θεωρούν αρκετά πιθανό τον αποκλεισμό των Μαδριλένων. Παρόλα αυτά οι Καστιγιάνοι απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο στους αμφισβητίες του, καθώς πέρασαν στα ημιτελικά με sweep και με επιβλητικές εμφανίσεις και στις τρεις αναμετρήσεις απέναντι στους Ισραηλινούς. Μάλιστα ο Pablo Laso είδε τον Sergio Llull να περνά μία δεύτερη νιότη με τον 35χρονο γκαρντ να είναι εξαιρετικός με 11,7 πόντους μέσο όρο και παράλληλα με 42,9% στα τρίποντα.
Από την άλλη οι Blaugrana έδειχναν να έρχονται στα πλεί οφ με σπασμένα φρένα από την εξαιρετική RS που πραγματοποίησαν, αλλά τα προγνωστικά διαψεύστηκαν, αφού η Bayern τους έβαλε πολύ δύσκολα ακόμη καθ’όλη τη διάρκεια του ματσαρίσματος, παρόλο που Walden και Hilliard ήταν off. Συγκεκριμένα η ομάδα του Trinchieri πέρασε επιβλητικά στο δεύτερο ματς από το Palau Blaugrana, την στιγμή που στο Μόναχο αν και στο τέταρτο ματς ήταν με την πλάτη στον τοίχο χάρις στην ατσάλινη άμυνα έκανε την απόλυτη υπέρβαση και έστειλε την σειρά σε πέμπτο ματς, στο οποίο “έμεινε από δυνάμεις στο τέλος”
Τα ατού των δύο ομάδων
O Saras Jasikevicius έχει την τύχη να διαθέτει μια εξαιρετική τετράδα –πεντάδα ψηλών που μπορεί να απειλήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Τα δύο center των Καταλανών (Sanli, Davies) αλλά κι οι Mirotic και Hayes μπορούν να παίξουν με πλάτη και γι ‘ αυτόν τον λόγο άλλωστε ο κύριος επιθετικός πόλος των Πρωταθλητών Ισπανίας είναι το post-up παιχνίδι. Οι ψηλοί των Blaugrana τελειώνουν τις φάσεις από κοντά ή δημιουργούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για τους υπόλοιπους σουτέρ της ομάδας τους (Laprovitolla, Higgins, Kuric). Βέβαια η παρουσία των Tavares, Yabusele και Poirier κάνει δύσκολη αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού της Barca, καθώς οι εν λόγω ψηλοί είναι πολύ σκληροί αμυντικοί και μπορούν να περιορίσουν την «αεροπορία» των περυσινών φιναλίστ της Euroleague. Έτσι είναι αρκετά πιθανό να δούμε τον Saras να χρησιμοποιεί αρκετά pop-out, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι Sanli και Davies μπορούν να σουτάρουν πολύ καλά από μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δυσχεράνει αρκετά το έργο των Tavares και Poirier τραβώντας τους προς τα έξω και παράλληλα να δημιουργήσει καλύτερο spacing. Ακόμη η λογική λέει ότι θα στηθούν πολλά PnR με τον Καλάθη να είναι πιθανότατα αυτός που θα είναι ο κύριος εκφραστής τους.
Στον αντίποδα η Real είναι μία ομάδα που βασίζεται πολύ στο PnR, με τον Llull να έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό το στήσιμό τους έπειτα από την αποπομπή του Heurtel. Μάλιστα ο Ισπανός γκαρντ πολλές φορές σουτάρει έπειτα από το σκριν του ψηλού, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμυντική προσέγγιση του Λιθουανού προπονητή. Επιπλέον κομβικό ρόλο στην έκβαση του ημιτελικού θα παίξει η απόδοση των δύο φόργουορντ της Real Τaylor και Deck. Ο Σουηδός αναμένεται να επιφορτιστεί με τις δύσκολες αμυντικές αποστολές όντας ο glue guy της ομάδας του Laso, επομένως είναι πολύ πιθανό να τον δούμε να μαρκάρει τον Καλάθη. Παράλληλα ο Taylor είναι ένας ικανός spot –up shooter, αρά μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην Barca σε περίπτωση που του δοθούν open shots στην weak side. Το μέγεθος του Αργεντίνου φόργουορντ θα παίξει επίσης κομβικό ρόλο στην σημερινή αναμέτρηση, καθότι έχει τη δυνατότητα να παίξει πολύ με πλάτη, ιδιαίτερα αν έχει αντιπάλους όπως ο Kuric. Άρα η Barca πιθανότατα θα δώσει κάποια λεπτά στον Sergi Martinez που έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον άλλοτε φόργουορντ των Thunder με τον Jasikevicius σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να χάνει αρκετά στο επιθετικό κομμάτι, καθότι ο 23χρονος άσος δεν έχει το ταλέντο των Kuric και Higgins.
Tέλος η υπάρχει η πιθανότητα να δούμε κάποιο τρικ από τους δύο προπονητές, σε έναν ημιτελικό που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και οι πιθανότητες για τον νικητή είναι μοιρασμένες. Η απάντηση για το ποια από τις δύο ομάδες θα περάσει στον τελικό, όπου ελπίζουμε να βρουν τον Ολυμπιακό θα δοθεί στις 12:00 το βράδυ.