Τρεις είναι, όλοι και όλοι, οι παίκτες που κατάγονται από την Αφρική και θα συμμετάσχουν στο φετινό ΤΟΡ-16 της Ευρωλίγκα. Ο Στέφαν Λάσμε, του Παναθηναϊκού (Γκαμπόν),  ο, μέχρι πρότινος κάτοικος Αθήνας και, πλέον, παίκτης της Φενέρμπαχτσέ,  Ρομέιν Σάτο (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) και ο Μπέντζαμιν Εζέ (Νιγηρία). Παρά όμως τη μικρή παρουσία της “Μαύρης Ηπείρου” στη διοργάνωση, οι παίκτες με καταγωγή από εκεί, είναι πολύτιμοι για τις ομάδες τους, με τις εμφανίσεις που έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, ο Λάσμε, βρέθηκε αντιμέτωπος, δύο φορές, τη φετινή χρονιά με τον Σάτο και μάλιστα ο Γκαμπονέζος, μετά το ματς στην Αθήνα, δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον αντίπαλό του: “Χαίρομαι να βλέπω τον Σάτο να παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και κάναμε και οι δύο πολύ καλό παιχνίδι”.

Σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ο Στέφαν Λάσμε, που έφυγε από την πατρίδα του, για την Αμερική, στα 18 του χρόνια, δεν σταματά να τονίζει πως υπάρχουν καλοί Αφρικανοί παίκτες στην Ευρώπη. Ο ίδιος μάλιστα, το αποδεικνύει αυτό, με τις προσωπικές του διακρίσεις αφού είναι στο Τορ-10 των “ριμπάουντερς” της Ευρωλίγκα, με μέσο όρο τα 6.4 ανά παιχνίδι και έχει βοηθήσει πολύ τους “πράσινους” στα παιχνίδια της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

“Μου ταιριάζει ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας και πιστεύω πως ο κόουτς μας, Αργύρης Πεδουλάκης, με χρησιμοποιεί σωστά. Βέβαια, τίποτα δεν θα ήταν τόσο εύκολο αν δεν είχα δουλέψει το καλοκαίρι για να είμαι έτοιμος. Και δούλεψα πολύ σκληρά. Έχουμε καλή ομάδα και πιστεύω πως φέτος έχουμε γερές βάσεις”.

Όμως, δεν ξεχνάει το μπάσκετ της πατρίδας του: “Είναι πολύ ωραία να μπορούμε να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο και όταν γυρνάμε σπίτι, να μπορούμε να δείξουμε στα αδέρφια μας, εκεί, πως το κάνουμε αυτό. Να τους δώσουμε συμβουλές για το πώς μπορούν να εξελιχθούν οι ίδιοι αλλά και πώς να εξελίξουν το μπάσκετ της Γκαμπόν”.

Την τελευταία φορά που ο 30χρονος σέντερ, συμμετείχε στο Afrobasket ήταν το 2005, χωρίς όμως, αυτό να τον έχει κάνει να θέσει την Εθνική του ομάδα, εκτός των πλάνων του: “Θα ήθελα να έχω παίξει πολύ παραπάνω με τη φανέλα της χώρας μου, αλλά η διοργάνωση “πέφτει” επάνω στην Ευρωλίγκα. Ελπίζω κάποια στιγμή να το “φτιάξουν” οι αρμόδιοι και να μπορώ να συμμετάσχω πάλι”.

Τόνισε, μάλιστα, πως στη χώρα του, το μπάσκετ έχει πάρα πολλούς φιλάθλους και υπάρχουν παιδιά με πάρα πολύ ταλέντο. Όμως, η έλλειψη χρημάτων δεν αφήνει περιθώρια στο μπάσκετ να αναπτυχθεί. Ο ίδιος, κάνει από τη μεριά του ό, τι μπορεί για να βοηθήσει, αφού την επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί και, μάλιστα, την περσινή χρονιά οργάνωσε ένα camp.

Η Εθνική ομάδα του, δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση της Αφρικανικής διοργάνωσης και όταν ζητήθηκε από τον Λάσμε να δώσει τα προγνωστικά του για τον μελλοντικό τιτλούχο, εκείνος είπε: “Η Ανγκόλα είναι ένα κλασσικό φαβορί. Η Νιγηρία, όμως, έχει πολλούς παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη και το ΝΒΑ, οπότε πιστεύω πως εκείνοι θα είναι οι νικητές“.