Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην τελευταία αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκα από την Αναντολού Εφές και αυτομάτως προκρίνεται στα play-offs ως τρίτος από τον όμιλό του. Την ίδια ώρα, η Λαμποράλ Κούτσα γνώριζε την ήττα στη Γερμανία από την Μπάμπεργκ και αμέσως έγινε γνωστή η μεταξύ τους «διασταύρωση». Οι Βάσκοι, με ηγέτη τον Γιάννη Μπουρούση, θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας, κάτι που σημαίνει ότι στους «πράσινους» δε θα αρκέσει μόνο η διαφύλαξη του ΟΑΚΑ, αλλά θα χρειαστεί να κάνουν κι ένα «διπλό» στη Βιτόρια.

Το ζευγάρι αυτό, πάντως, δε συναντάται για πρώτη φορά στα play-offs. Στη δεύτερη κιόλας σεζόν, μετά την εφαρμογή τους σε σύστημα πρόκρισης στις δύο νίκες (2005-2006), ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αντιμετώπιζε την Ταού Κεράμικα του και τότε προπονητή της, Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Είχαν μάλιστα, το πλεονέκτημα έδρας και η πρώτη νίκη με 84-72 στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τους έδινε μεγαλύτερη σιγουριά, με το 85-79 στην Χώρα των Βάσκων μάλλον να μην εμπνέει ανησυχία εκείνη τη στιγμή. Ένα επικό παιχνίδι, ωστόσο, το Σερκάν Ερντογάν στον τρίτο αγώνα στην Αθήνα, με 24 πόντους, 7/11 σουτ και 6/6 βολές, την ίδια ώρα που ο μετέπειτα NBAer Λουίς Σκόλα γνώριζε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του με τρεις πόντους, θα χάριζε την πρόκριση χάρη στο τελικό 71-74, στο Final-4 της Πράγας στην Ταού

Η εκδίκηση, ασφαλώς, ήρθε έναν μόλις χρόνο αργότερα στο Final-4 της Αθήνας, όταν οι Βάσκοι δεν μπορούσαν να σταματήσουν την οικοδέσποινα «αρμάδα» του Παναθηναϊκού, στο δρόμο για τον τίτλο.

10 ολόκληρα χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες βρίσκονται μαζί ξανά στα play-offs, αυτή την φορά με ρόλους αντιστραμμένους. Η σημερινή Λαμποράλ Κούτσα, διαθέτει τη δεδομένη στιγμή τον πρώτο λόγο, λόγω έδρας και η μέχρι τώρα παρουσία της, έχει πείσει πως θα μπορούσε να την υπερασπιστεί. Η καρδιά του «Εξάστερου», όμως, δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν, κι αυτό το ξέρει καλύτερα η Μπαρτσελόνα.

Ο Παναθηναϊκός, στα 12 χρόνια που ισχύει το σύστημα των play-offs, έχει συμμετάσχει 10 φορές (μαζί με την φετινή), εκ των οποίων τις μισές με πλεονέκτημα έδρας, καθώς στις τελευταίες έξι σεζόν (μαζί με την φετινή), έχει αναγκαστεί τις πέντε να προσπαθήσει για το «διπλό πρόκρισης». Αυτό είχε πετύχει δύο φορές στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», καταφέρνοντας να το υπερασπιστεί το 2011 και να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ το 2013 οι Καταλανοί έκαναν το «break-to-break» και επανέφεραν τη σειρά στην έδρα τους, τελειώνοντάς τη στο πέμπτο παιχνίδι. Πέραν της Ταού, έχει μόνο προκρίσεις με πλεονέκτημα έδρας και πέραν της Μπαρτσελόνα, έχει μόνο αποκλεισμούς με μειονέκτημα έδρας. Μετρά μάλιστα, τρεις απανωτούς, το 2013 από την Μπαρτσελόνα και τα έτη 2014, 2015 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ίσως να ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό το σκηνικό, να γίνει όπως τότε στη Βαρκελώνη…

Ξεχωριστή αναφορά, θα μπορούσε να έχει η σειρά με τη Σιένα το 2009, όπου οι Ιταλοί είχαν «σπάσει» την έδρα του «τριφυλλιού», αλλά με δύο ματς επιπέδου σεμιναρίου στην ομώνυμη πόλη, κατάφερε να κερδίσει σε αμφότερα και να πάρει την πρόκριση με σκορ 3-1, συναντώντας τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και φτάνοντας μέχρι τον τίτλο, αφού υπέταξε και την ΤΣΣΚΑ στον τελικό του Final-4 του Βερολίνου.