Σπουδαίας σημασίας νίκη πήρε η Ζαλγκίρις στην Πολωνία, επικρατώντας της Ζιελόνα Γκόρα με 62-66 και έχοντας τον πρώτο λόγο, σε σχέση με τους Πολωνούς για τη διεκδίκηση της πρόκρισης στο Top-16, αν και οι θεωρητικά πιο «βατές» ομάδες του ομίλου της, η Καρσίγιακα και η Λοκομοτίβ Κουμπάν «σόκαραν» Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό αντίστοιχα και βρίσκονται στην ίδια θέση. Οι παίκτες του Γκιντάρας Κράπικας, βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμη και με διαφορά 11 πόντων, αλλά ένα «μπλακ-άουτ» των γηπεδούχων που δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε πόντο στα τελευταία 4:52 λεπτά της αναμέτρησης, τους έδωσε τη δυνατότητα να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να επιστρέψουν στη βάση τους με ένα πολύτιμο αποτέλεσμα.

Ο Παούλιους Γιανκούνας ήταν αυτός που ηγήθηκε της προσπάθειας των Λιθουανών, τελειώνοντας το ματς με double double 17 πόντων και 11 ριμπάουντ, με τον Μπροκ Μότουμ να προσθέτει 16 πόντους και 6 ριμπάουντ. Σημαντική και η προσφορά του Όλιβερ Χάνλαν με 14 πόντους, ενώ και ο Ρενάλντας Σειμπούτις ήταν «διψήφιος» με 11. Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή του Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος σε 12:22 λεπτά συμμετοχής, είχε 2 πόντους με 1/1 δίποντο, ένα κλέψιμο, μία ασίστ και ένα κερδισμένο φάουλ. Για τους γηπεδούχους, ο Βλαντ Μολντοβεάνου πρωταγωνίστησε με 16 πόντους, ενώ ο Λούκας Κόζαρεκ πρόσθεσε άλλους 14.

Με τους Μολντοβεάνου, Κόζαρεκ και Μπορόβνιακ να της δίνουν ρυθμό, η Ζιελόνα Γκόρα είχε τον έλεγχο στην πρώτη περίοδο, με τη Ζαλγκίρις όμως να μην της επιτρέπει να πάρει τη διαφορά, έχοντας στο ίδιο διάστημα τον Παούλιους Γιανκούνας να την οδηγεί (17-15). Προβάδισμα δεν πήρε σε αυτό το δεκάλεπτο, αλλά θα έπαιρνε άμεσα στο δεύτερο, με ένα σερί 0-7 να την φέρνει μπροστά με 20-22 και τους Μότουμ, Γιαβτόκας, Χάνλαν να πρωταγωνιστούν. Με τη βοήθεια του Σειμπούτις, η απόσταση έφτασε και στο +6 για τους φιλοξενούμενους, αλλά οι Πολωνοί αντέδρασαν και χάρη στους Πονίτκα, Κόζαρεκ και Μολντοβεάνου, πήγαν προηγούμενοι στα αποδυτήρια (35-34).

Η εξέλιξη αυτή, φαίνεται πως τους έδωσε ώθηση για να μπουν δυναμικά στο δεύτερο μέρος. Με τους συνήθεις… υπόπτους της να κάνουν πάλι όλη τη δουλειά και τον Μποστ να ευστοχεί σε σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, η Ζιελόνα Γκόρα «εκτόξευσε» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου (52-41). Τότε ο Γιανκούνας ανέλαβε και πάλι να «σπρώξει» την ομάδα του και οι Λιθουανοί άρχισαν σταδιακά να «ψαλιδίζουν» τη διαφορά. Σειμπούτις και Χάνλαν θα δήλωναν «παρόντες» μετά από αρκετή ώρα και με δύο τρίποντες «βόμβες» ισοφάρισαν σε 62-62, με 3.5 περίπου λεπτά για τη λήξη.

Ακολούθησαν 2.5 λεπτά «σιγής», για να έρθει ο Μπροκ Μότουμ και να δώσει το προβάδισμα στοτς φιλοξενούμενους, 1:04″ πριν την εκπνοή. Ο ίδιος παίκτης, μετά από λίγο, έκανε το πέμπτο του φάουλ, αλλά ο Πονίτκα αστόχησε και στις δύο βολές. Τα χειρότερα θα έρχονταν για τους Πολωνούς στα επόμενα δευτερόλεπτα που κυλούσαν, με τη Ζαλγκίρις να παίρνει τρία επιθετικά ριμπάουντ στην ίδια φάση! Κάπως έτσι, αναγκάστηκαν σε φάουλ στον Σειμπούτις, με τον ίδιο να ευστοχεί και να «κλειδώνει» το «διπλό» στα 17 δευτερόλεπτα, καθώς στην επόμενη επίθεση η Ζιελόνα δεν κατάφερε να σκοράρει.

Δεκάλεπτα: 17-15, 35-34, 53-46, 62-66

Ζιελόνα Γκόρα (Φιλιπόφσκι): Μποστ 6 (1), Ρέινολντς 4, Σέβζικ, Μολντοβεάνου 16 (3), Πονίτκα 9, Γκρουζέσκι 3, Χριτσάνιουκ 2, Ζαμοΐσκι, Μπορόβνιακ 6, Τζούρισιτς 2, Κόζαρεκ 14 (2)

Ζαλγκίρις (Κράπικας): Λεκαβίτσιους, Πόσιους 1, Καλνιέτις, Σειμπούτις 11 (1), Μότουμ 16 (2), Γιανκούνας 17, Βουγιούκας 2, Γιαβτόκας 5, Χάνλαν 14 (3), Ουλανόβας

Δείτε όλα τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.