Ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής του ελληνικού ντέρμπι της Ευρωλίγκας, με το 77-69 στο ΣΕΦ επί του Παναθηναϊκού να έρχεται δίκαια, να φέρνει τον Ολυμπιακό στο 11-6 και σταθερά εντός των θέσεων που δίνουν πλεονέκτημα έδρας αφήνοντας τον Παναθηναϊκό στο 9-7, να σηματοδοτεί την τρίτη του νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια της σεζόν με τον Παναθηναϊκό και φυσικά να του δίνει την ψυχολογία εν όψει των δύο που έπονται μέσα στον Ιανουάριο για κύπελλο και πρωτάθλημα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με μια πολύ πιεστική άμυνα, επικεντρωμένη μεν στον Σπανούλη με καλάθη και βοήθεια τον Σίνγκλετον, στοχεύοντας δε στο να κλέψει μπάλες. Το κατάφερε τρεις συνεχόμενες φορές, προηγήθηκε 4-0 με εύκολα καλάθια του Καλάθη και έχασε τον τρίτο αιφνιδιασμό, ενώ έδειξε και μια τάση στις οργανωμένες επιθέσεις να εκτελέσει ο Τζεντίλε που ήταν παρών στην βασική πεντάδα.

Ο Ολυμπιακός ηρέμησε γρήγορα την κυκλοφορία του, αλλά ουδείς εκ των δύο μπορούσε να βρει επιθετικό ρυθμό. Εκνευριστικά άστοχοι αμφότεροι ακόμα και στις βολές, με το 5-5 στο 5λεπτο να είναι ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητάς τους.

Ο Ολυμπιακός έχοντας αλλάξει την στόχευσή του και «ταϊζοντας» τον Μπιρτς πήρε το πρώτο του προβάδισμα στον αγώνα με 7-5 και το διεύρυνε στο 11-5 στο 6’ με τον καταπληκτικό Μπιρτς  να κάνει τα πάντα σε επίθεση και άμυνα και να «χτίζει» το σερί 9-0 των «ερυθρόλευκων» αναγκάζοντας τον Πασκουάλ να καλέσει τάιμ άουτ πολύ λίγο μετά το τηλεοπτικό, αφού έβλεπε την ομάδα του να έχει… μείνει στο θετικό πρώτο της λεπτό.

Στο παρκέ πέρασε ο Μπουρούσης, και αμέσως ο Μιλουτίνοφ από απέναντι, πέρασε και ο Ρίβερς με τον Τζέιμς σε μια προσπάθεια του Πασκουάλ να γίνει απειλητικός με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους.

Στο 8’30’’ ο Ολυμπιακός έφτασε στο _8, με το σκορ στο 15-7, το σερί του στο 13-2 και την άμυνά του να τσακίζει κόκκαλα και να μην επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να εκδηλώσει επίθεση. Η λήξη του δεκαλέπτου βρήκε τον Ολυμπιακό στο 17-11, τις δύο ομάδες να μην έχουν ευστοχήσει σε τρίποντο (0/4 και 0/3) τα ποσοστά τους στα δίποντα να είναι λίγο πάνω από το 30% και τον Ολυμπιακό να υπερτερεί στα ριμπάουντ με 12-7.

Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε και πάλι να πιέσει ψηλά και να δυσκολέψει τον Ολυμπιακό στην έναρξη της δεύτερης περιόδου, ο Σφαιρόπουλος επανέφερε πολύ γρήγορα στο παρκέ τον Σπανούλη σε ρόλο πλέι μέικερ, ο Ρίβερς πήρε πρωτοβουλίες για τους φιλοξενούμενους και με πέντε προσωπικούς πόντους έφερε στο 12’30’’ το σκορ στο 21-18

Ο Ρίβερς επέκτεινε το προσωπικό του σερί στους δέκα συνεχόμενους πόντους, του Παναθηναϊκού στο 5-12 από το 19-11 του 11ου λεπτού και το 24-23 στο 14’30” ανάγκασε τον Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ πριν περάσει στο παρκέ τον Παπαπανικολάου που είδε περιμένοντας στη θέση της αλλαγής τους πέντε τελευταίους πόντους του Ρίβερς για τον οποίο προοριζόταν.

Για άμυνα τον περίμεναν όλοι, αλλά με το που μπήκε έβαλε έξι συνεχόμενους πόντους, με ένα έμμεσο και ένα άμεσο τρίποντο ο Παπανικολάου για να φέρει τον Ολυμπιακό στο 30-23 στο 15’30”. Ο Παναθηναϊκός που στηριζόταν πλέον αποκλειστικά σε Αμερικανικά χέρια, επέστρεψε για μία ακόμα φορά, πλησιάζοντας στο 18′ σε 34-32 με τον Σίνγκλετον να δίνει τις λύσεις. Το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με βραχεία κεφαλή, 38-37, τον Ρίβερς να αποδεικνύεται σε καταλυτικό παράγοντα και τα πάντα να είναι ρευστά.

Ο Ρίβερς έδωσε το προβάδισμα με 39-38 στον Παναθηναϊκό με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Σίνκγλετον με τρίποντο τον έφερε στο 43-41 στο 22’30” και συνολικά ήταν φανερό ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν πατήσει στα πόδια τους στηριζόμενοι στην ευστοχία τους από μακριά. Στο 24′ πέρασε για πρώτη φορά στο παρκέ ο Ουότερς αντί του Μάντζαρη σε ένα ντεμπούτο πραγματικό… κολύμπι στα βαθιά.

Ο Τζέιμς είχε πάρει την σκυτάλη από τον Ρίβερς στο σκροάρισμα για το Παναθηναϊκό που στο 27’ ήταν μπροστά με 48-45, ο Ολυμπιακός επιχειρούσε να κάνει ζημιές με τον Πρίντεζη που δεν ήταν στα συνηθισμένα του στάνταρ και ο Σφαιρόπουλος επιχείρησε να… ταράξει τα νερά δίνοντας εντολή για πίεση σε όλο το γήπεδο στους παίκτες του για να βγάλουν τους αντιπάλους από τον επιθετικό ρυθμό που είχαν βρει.

Ενα τρίποντο του Παπαπέτρου που είχε πάρει τη θέση του Πρίντεζη έφερε τον Ολυμπιακό σο 50-48 στο 29’, με μικρό σερί 5-0 και στο 29’45’’ το σερί είχε φτάσει το 10-0, το σκορ στο 55-48 με τρίποντο του Γκριν που έμοιαζε… αψυχολόγητο αλλά ήταν στην ψυχολογία του μεγάλου σουτέρ και το ΣΕΦ είχε… πάρει φωτιά. Η λήξη του δεκαλέπτου βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά με 55-50 και κυρίως έχοντας αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στο μικρό αλλά ψυχοφθόρο αφού ήταν για αρκετά λεπτά προβάδισμα του Παναθηναϊκού και έχοντας επαναφέρει τον ρυθμό του αγώνα στα μέτρα του.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει με την πεντάδα Ουότερς, Γκιρν, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου και ΓΙανγκ να βγάζει μεγάλη ενέργεια, ο Γκριν είχε αναλάβει το επιθετικό κομμάτι και στο 31’30” οι “ερυθρόλευκοι” ήταν στο 57-50

Το παρθενικό καλάθι του Ουότερς με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν τρίποντο και έφερε τη διαφορά σε διψήφια τιμή, 64-53 στο 33’15”. Ο Ολυμπιακός είχε πατήσει το γκάζι μέσα από την άμυνά του και ο Σφαιρόπουλος επανέφερε τον Σπανούλη που είχε πάρει ανάσες για το καθοριστικό φινάλε.

Στο 35′ το ματς είχε ξαναγίνει ντέρμπι και ήταν σε απόσταση σουτ. Η ευστοχία του Παναθηναϊκού στα τρίποντα, αυτή τη φορά με τον Σϊνγκλετον, έφερε το 65-62 με σερί 1-9 το οποίο “θεμελίωσε” ο Φελντέιν και… συνέδραμαν κάποια εύκολα χαμένα καλάθια του Λοτζέσκι από αυτά που έχει… ψωμοτύρι.

 Η απάντηση του Ολυμπιακού… λεγόταν Ιωάννης Παπαπέτρου. Δύο συνεχόμενα τρίποντα, το δεύτερο μάλιστα ρισκαδόρικο και δείγμα της ψυχολογίας που είχε, έφεραν το 71-62 στο 36’30” και εγκατέστησαν εκ νέου τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού. Το 75-64 στο 37’30” επιβεβαίωνε αυτή την εικόνα και ουσιαστικά έκρινε την εξέλιξη του αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10(2), Μπιρτς 11, Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 13(3), Σπανούλης 12, Ουότερς 3(1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6(1), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10(1), Νίκολς, Ρίβερς 23(3), Τζέιμς 24(1), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5(1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 3(1), Καλάθης 4

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Τα highlights της αναμέτρησης: