Τη θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας ανακοίνωσε η Euroleague Basketball. Η αρμόδια αρχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα, στην οποία συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, ενημέρωσε για τα προληπτικά μέτρα αλλά και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν, εφόσον αυτά δεν τηρηθούν, προβλέποντας ακόμα και την αποβολή ομάδων από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση!

Αναλυτικά:

“Η επιτροπή της Euroleague Basketball, αρμόδια για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα διασφαλίζουν ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια των αγώνων τόσο για τους φιλάθλους όσο και για τους συμμετέχοντες, βρέθηκε σήμερα (26/6) στη Βαρκελώνη πριν από την υποβολή συστάσεων βελτίωσης στους μετόχους της Γενικής Συνέλευσης, στις αρχές Ιουλίου.

Αυτή η νέα ομάδα εστιάζει στα αποτρεπτικά μέτρα που θα προβλέπουν πιθανά προβλήματα. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι η συνεργασία των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών. Αναφερόμαστε στις ομάδες και την επικοινωνία με τις τοπικές αρχές στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ασφαλείας σε κάθε παιχνίδι, ανάλογα με τις αντιπαλότητες, τις δραστηριότητες των οπαδών, το αν υπάρχουν φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας και άλλους παράγοντες.

Μεταξύ άλλων μέτρων που λαμβάνονται υπόψη στη Γενική Συνέλευση της Euroleague είναι το αίτημα να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτρέπονται οπαδοί των φιλοξενούμενων από το να δημιουργούν προβλήματα καθώς και να διεξάγονται αγώνες χωρίς κόσμο, μερικώς ή πλήρως. Όλα τα παραπάνω μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πειθαρχικά μέτρα που λειτουργούν, παράλληλα, ως αποτρεπτικά λήφθηκαν επίσης υπόψη από την ομάδα που εργάζεται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Περιλαμβάνουν γρήγορη αναγνώριση όσων δημιουργούν προβλήματα και αποβολή τους από όλους τους αγώνες! Περιστατικά που περιλαμβάνουν θέματα σκανδαλώδους αποτυχίας από μέρους των ομάδων στα παραπάνω μέτρα θα τιμωρούνται με πρόστιμα καθώς και απαγόρευση των φιλάθλων τους να παρακολουθούν εκτός έδρας αγώνες (συμπεριλαμβανομένου του Final Four), δίνοντας αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα, αφαιρώντας βαθμούς νίκης από τη βαθμολογία και αποβάλλοντας ομάδες από τη διοργάνωση!

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις παραπάνω διαδικασίες θα δουλέψει περαιτέρω το επόμενο διάστημα για την ασφάλεια στα γήπεδα και τις υπηρεσίες ασφαλείας για όλες τις ομάδες, θέτοντας κανονισμούς και αρχές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη σεζόν 2015-16, εφόσον γίνουν αποδεκτά από τις ομάδες.

Επιπρόσθετα, στις πόλεις όπου παρατηρείται επανάληψη των περιστατικών, η Euroleague Basketball εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συναντήσεις πριν από την έναρξη της σεζόν με τους εκπροσώπους των ομάδων, τις κυβερνητικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση και την αστυνομία ώστε να αποτρέψουν πιθανά προβλήματα, πριν συμβούν.

Η αρμόδια επιτροπή περιλαμβάνει εκπροσώπους πέντε ομάδων, από πέντε χώρες. Την Μπαρτσελόνα, τον Ερυθρό Αστέρα, τον Ολυμπιακό, την Άλμπα Βερολίνου και τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.”