Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε στο ΣΕΦ μετά από 5 συνεχόμενες νίκες. Και τι νίκες… Εκτός έδρας με Ρεάλ Μαδρίτης και Παναθηναϊκό, εντός έδρας με Φενέρμπαχτσε (και με διαφορά) Βαλένθια και Μπάμπεργκ. Το τέλος του αγώνα με την Μπαρτσελόνα προσγείωσε τους πάντες σε μια παράξενη αλλά σκληρή πραγματικότητα: Ο Ολυμπιακός έχει 5-0 κόντρα στις ομάδες της πρώτης τετράδας (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε) αλλά και 0-2 με συνολική διαφορά -49 κόντρα στην προτελευταία Μπαρτσελόνα! Άβυσσος η ψυχή…
 Η ουσία είναι ότι οι Πειραιώτες βρέθηκαν εκτός τόπου και χρόνου ακόμα και στο πρώτο μέρος όταν είχαν επαφή με το σκορ. Η Μπαρτσελόνα έκανε το παιχνίδι της. Δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι αγωνιζόταν εκτός έδρας καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν την πίεσαν. Τρανή απόδειξη τα μόλις 5 λάθη με τα οποία τελείωσαν τον αγώνα οι Καταλανοί.

 Πάμε στην πρώτη έρευνα λοιπόν. Στην έδρα του Ολυμπιακού βρέθηκε ομάδα που πέτυχε…για πλάκα 90 πόντους και υπέπεσε σε μόλις 5 λάθη. Οι αριθμοί ανέφεραν (πριν τον αγώνα) ότι εντός έδρας ο Ολυμπιακός δέχεται 72.9 (άρα περίπου 17 λιγότερους) και ο αντίπαλος κάνει 12.2 λάθη (άρα οι Καταλανοί έκαναν 7 λιγότερα).

 Έχει κι άλλα στοιχεία όμως. Για παράδειγμα στο ΣΕΦ οι αντίπαλοι σουτάρουν με 48% στα δίποντα αλλά η Μπαρτσελόνα τελείωσε τον αγώνα με 57% κι αυτό το ποσοστό έπεσε στο τέλος καθώς ήταν σταθερά στο 63 με 65% σε όλον τον αγώνα. Επίσης στο ΣΕΦ οι αντίπαλοι του Ολυμπιακοί μοιράζουν 11.9 ασίστ κατά μέσο όρο και η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει αυτόν τον αριθμό από το 23’!!! Ολοκλήρωσε τελικά με 19 ασίστ.

 Ο Ολυμπιακός που πετυχαίνει 84.7 πόντους στην έδρα του έπεσε στους 63. Ο Ολυμπιακός που σουτάρει με 34.5% στα τρίποντα στο ΣΕΦ έπεσε στο 20%. Η Μπαρτσελόνα είχε 11 πόντους από αιφνιδιασμούς, άλλους τόσους από λάθη αντιπάλου και 17 από επιθετικά ριμπάουντ
Μόνο και μόνο αυτά τα στοιχεία αρκούν και δεν χρειάζεται (αν έχεις δει και τον αγώνα) να αναλύσεις κάτι περισσότερο. Η προσέγγιση ήταν εντελώς λανθασμένη. Βρέθηκε απέναντι και μια ομάδα που δεν διεκδικεί το παραμικρό πέρα από το γόητρο αλλά οι παίκτες έχουν το κίνητρο να πείσουν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο του χρόνου.

 Ο Ολυμπιακός κρατά την αντίδραση του κόσμου, που φώναξε ρυθμικά το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο οποίος περνάει δύσκολες μέρες (έχασε τον πατέρα του πρόσφατα) και γενικά έδειξε την εμπιστοσύνη στην ομάδα.

 Τι πρέπει να κάνει μια ομάδα σε μια τέτοια κατάσταση; Πολύ απλά να «δεχθεί» τις συνέπειες και τον «πόνο» από την ηχηρή σφαλιάρα. Επί της ουσίας σε βαθμολογικό επίπεδο ο Ολυμπιακός δεν έχει επιπτώσεις καθώς το πλεονέκτημα έδρας δεν χάνεται με τίποτα. Σε αγωνιστικό επίπεδο όμως, το αποτέλεσμα πρέπει να ληφθεί ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ υπόψη καθώς ήχησε συναγερμός στο Φάληρο ενόψει πλέι οφ.

 Η λογική «δεν έγινε και τίποτα, έχουμε πλεονέκτημα» δεν ταιριάζει σε ομάδες τέτοιου επιπέδου και είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει στον Ολυμπιακό μετά το αποτέλεσμα με την Μπαρτσελόνα. Άλλωστε ο μόνος κίνδυνος από το χθεσινό αποτέλεσμα είναι να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη ο αγώνας με δεδομένη τη βαθμολογική θέση της ομάδας.