Η Λοκομοτίβ του Γιώργου Μπαρτζώκα φιλοξενεί στο Κράσνονταρ την Μπαρτσελόνα στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, με το νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το final four του Βερολίνου, σε οποίο έχουν προκριθεί ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λαμποράλ Κούτσα και Φενέρμπαχτσε.

Το πέμπτο παιχνίδι αποτελεί παραδοσιακά το παιχνίδι των γηπεδούχων, καθώς στις 7 προηγούμενες φορές οι γηπεδούχοι πανηγύρισαν την πρόκριση τους.

Την πρώτη φορά που παιχνίδι την playoffs έφτασε στο game 5 ήταν την περίοδο 2008-2009 όταν η Μπαρτσελόνα των Ναβάρο και Ιλιασόβα κέρδιζε την Ταού Κεράμικα με 78-62 και προκρινόταν στο Βερολίνο.

Την σεζόν 2010-2011 ήταν και πάλι μια Ισπανική μονομαχία, με την Ρεάλ να αποκλείει την Βαλένθια, κερδίζοντας την στην Μαδρίτη με 66-58, παίρνοντας την πρόκριση για την Βαρκελώνη.

Την τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό (2011-2012) οι «πράσινοι» σε μια σειρά «θρίλερ», και αφού βρέθηκαν πίσω με 1-2 από την Μακάμπι κατάφερα να γυρίσουν την σειρά και να επικρατήσουν με 86-85 της ομάδας του Λαού, και να προκριθούν για την Κωνσταντινούπολη, με την Διαμαντίδη να έχει 25 πόντους.

Την επόμενη χρονιά (2012-2013) ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να επικρατήσει με 3-2 της Αναντολού Εφές, σε μια σειρά που και οι δυο ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε 82-72 με κορυφαίους τους Σπανούλη και Πρίντεζη, και προκρίθηκε για το Λονδίνο με το περιβόητο «London Calling», και αποτελεί την μοναδική ομάδα που μετά από best of five κατέκτησε το τρόπαιο, φτάνοντας στο back to back στις ευρωπαϊκές κούπες!

Τις επόμενες τρεις φορές οι «αιώνιοι» αποτέλεσαν «θύματα» των πέμπτων παιχνιδιών, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται δυο φορές. Την περίοδο 2012-2013 οι «πράσινοι» του Αργύρη Πεδουλάκη κατάφεραν να σπάσουν την έδρα της Μπαρτσελόνα, αλλά οι Καταλανοί πήραν ένα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ (ισοφάρισαν σε 2-2) και έχοντας 1/16 τρίποντα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν με 64-53 και έμειναν μακριά από τον Λονδίνο, όπου είχε προκριθεί ο Ολυμπιακός.

Την επόμενη σεζόν (2013-14) ήταν η σειρά η Ρεάλ Μαδρίτης να αποκλείσει τον τότε πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό με 83-69, σε μια επεισοδιακή σειρά, με τις έδρες να παίζουν τον απόλυτο ρόλο, και να προκρίνονται για το φάιναλ φορ του Μιλάνου, όπου και ηττήθηκαν στον τελικό από την Μακάμπι.

Την  ίδια περίοδο (2013-14)  η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άρχισε να βρίσκει μπροστά του τον Παναθηναϊκό, και κρατώντας την έδρα κυρίως στο πρώτο παιχνίδι (νίκησε στην παράταση), έφτασε στο 2-0, με το «τριφύλλι» του Φραγκίσκου Αλβέρτη να ισοφαρίζει σε 2-2 στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ, και να ηττάται με το ευρύ 74-44 στο πέμπτο παιχνίδι μένοντας μακριά από το Μιλάνο.