Μετά από καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου ελέω της πανδημίας του κορονοϊού που διέλυσε κάθε είδος αθλητισμού και διοργάνωσής του, το Final Four της EuroLeague επιστρέφει, με την Κολωνία να είναι η πόλη που θα έχει την ύψιστη τιμή να διοργανώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της μια αντίστοιχη γιορτή!

Ωστόσο, μπορεί να είναι η πρώτη στιγμή που η EuroLeague εξέλεξε την εν λόγω πόλη, αλλά ιστορικά είχε διαλέξει 4 φορές στο παρελθόν τη Γερμανία, με το Μόναχο και το Βερολίνο να διοργανώνουν από 2 Final Four.

Ουσιαστικά, στις συγκεκριμένες πόλεις έχουν βρεθεί συνολικά 4 ελληνικές παρουσίες και 3 διαφορετικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να μετράει 2 παρουσίες, και τους Παναθηναϊκό και Άρη από μια.

Ωστόσο, το «τριφύλλι» -αφού είχε αποκλείσει τους «ερυθρόλευκους» στον ημιτελικό- είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2009, όταν είχε επικρατήσει της CSKA Moscow στο μεγάλο τελικό για δεύτερη -δική του- συνεχόμενη φορά!

 

 

 

 

Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός μετράει δύο αποκλεισμούς στον ημιτελικό και από μια 3η και 4η θέση -1999 και 2009 αντίστοιχα- ενώ ο Άρης είχε τερματίσει 3ος το 1989 στο Μόναχο, όταν είχε κερδίσει την Barcelona στον μικρό τελικό.

 

 

 

Πέραν του ελληνικού ενδιαφέροντος λοιπόν, και όσον αφορά τις συμμετοχές των φετινών φιναλίστ σε Final Four επί γερμανικού εδάφους, η Barcelona έχει εμφανιστεί στα 2 από τα 4 Final Four (ένα Μόναχο, ένα Βερολίνο) και είχε καταλάβει την 3η και την 4η θέση, ενώ οι Efes Anadolu και Armani Milano δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Η CSKA Moscow ωστόσο, είναι αυτή που έχει την παράδοση με το μέρος της, αφού έχει βρεθεί δις στο Βερολίνο -το 2009 και το 2016- και έφτασε σε ισάριθμους τελικούς.
Μπορεί το 2009 να ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό του Zeliko Obradovic, αλλά το 2016, ο τότε βοηθός του «Γκαστόνε» και νυν προπονητής της, Δημήτρης Ιτούδης, κέρδισε το δάσκαλο του στην παράταση και χάρισε στη «ρώσικη αρκούδα» το 4ο τρόπαιό της στην EuroLeague!

 

 

 

Ουσιαστικά λοιπόν, αν η παράδοση ήταν ικανή να παίξει το δικό της ρόλο, η CSKA θα ήταν το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του 5ου της ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αλλά και το δεύτερο συνεχόμενο!