Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στο φάιναλ φορ της Βιτόρια και αντιμετωπίζει την Παρασκευή (17/05, 19:00) την Εφές στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Η Φενέρ φιλοδοξεί να στεφθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της νικήτρια του θεσμού και έχοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες της.

Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε διαθέτουν όλες έναν κοινό κρίκο στη μακρόχρονη πορεία τους στην Euroleague και δεν είναι άλλος από τον Ομπράντοβιτς. Με αυτόν στην τεχνική τους ηγεσία κατέκτησαν και οι πέντε τουλάχιστον από μία κούπα στην Euroleague και μπορούν να περηφανεύονται για την κληρονομιά που τους άφησε ο Σέρβος.

Στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποδέχτηκε τη σεζόν 1991-92 την πρόταση της Παρτίζαν να κάτσει στον πάγκο της και έτσι καθοδήγησε την ομάδα, στην οποία ανδρώθηκε ως επαγγελματίας αθλητής. Την χρονιά εκείνη η Παρτίζαν αποτέλεσε θύμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, αγωνιζόμενη σχεδόν σε ολόκληρη τη σεζόν στην έδρα της Φουενλαμπράδα στην Ισπανία. Ο Ομπράντοβιτς διαχειρίστηκε εξαιρετικά όπως αποδείχθηκε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για την ομάδα του και έκανε τους παίκτες του να νιώσουν πως βρίσκονται στο σπίτι τους, έστω και αν αυτό απείχε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Με παίκτες όπως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς στο ρόστερ, η Παρτίζαν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φίλιπς Μιλάνο στον ημιτελικό του φάιναλ φορ και να φτάσει στον τελικό της Euroleague. Στις 16 Απριλίου 1992 γράφτηκε ιστορία στο Αμπντί Ιπεκτσί της Κωνσταντινούπολης. Η Μπανταλόνα πέρασε μπροστά στο σκορ δέκα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη (70-68), έπειτα από ένα ζογκλερικό του Γιοφρέσα που θύμισε Γκάλη. Ωστόσο, στην εξέλιξη της φάσης ο Τζόρτζεβιτς πέτυχε στα τέσσερα δευτερόλεπτα ένα από τα πιο σημαντικά τρίποντα της καριέρας του και χάρισε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς την πρώτη του Ευρωλίγκα.

Η Μπανταλόνα και το προσωνύμιο που ενοχλούσε τον Ομπράντοβιτς

Τη σεζόν 1993-94 ο Ομπράντοβιτς καθοδήγησε την ομάδα που πίκρανε δυο χρόνια νωρίτερα, την Μπανταλόνα. Στα προημιτελικά της διοργάνωσης η Μπανταλόνα απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αντιμετώπιζε κάποια εσωτερικά προβλήματα εκείνη την περίοδο και οι παίκτες βρίσκονταν σε διαμάχη με τη διοίκηση του συλλόγου. Στα ημιτελικά του Τελ-Αβίβ η Μπανταλόνα απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα με 79-65 και στον τελικό του φάιναλ φορ την περίμενε ο φιλόδοξος Ολυμπιακός. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη βρισκόταν μπροστά στο σκορ (57-53) 2.5 λεπτά πριν από το φινάλε, αλλά έδειξε τάσεις αυτοχειρίας, τις οποίες η Μπανταλόνα εκμεταλλεύτηκε.

Οι οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για το μαρκάρισμα στον Πάσπαλι καρποφόρησαν και οι Ισπανοί κράτησαν στο μηδέν τον Μαυροβούνιο σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, επικρατώντας εν τέλει με 59-57. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά θα στοίχειωνε εκείνη τη χρονιά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Τύπος της Μαδρίτης έκανε συχνά νύξεις πως ο Σέρβος τεχνικός κατέκτησε με τύχη της Euroleague και ως εκ τούτου του προσέδωσαν το προσωνύμιο “Γκαστόνε”, που δεν άρεσε καθόλου στον Ομπράντοβιτς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η ιδιαίτερη ρήτρα

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της Euroleague με την Μπανταλόνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τράβηξε τα βλέμματα πολλών ισπανικών συλλόγων και η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτή που απέσπασε την υπογραφή του. Ο Ομπράντοβιτς ήταν αποφασισμένος να πετύχει και αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπέγραφε το συμβόλαιο που του δόθηκε. Ο Σέρβος αποδέχτηκε τους όρους του συμβολαίου που του υποδείκνυαν πως ο μόνος τρόπος για να ανανεωθεί η συνεργασία του με τη Ρεάλ, ήταν να κατακτήσει την Euroleague. Έτσι και έγινε. Οι Μαδριλένοι ήταν σταθερά καλοί σε ολόκληρη τη σεζόν και στον τελικό της Σαραγόσα, ο Ομπράντοβιτς πίκρανε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο τεχνικός της Ρεάλ έμοιαζε να έχει πάρει τον αέρα του “ξανθού”, η κίνηση του να τοποθετήσει πάνω στον Έντι Τζόνσον τον Ισμαέλ Σάντος ήταν καθοριστική και η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε στο τέλος με 73-61. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή του θεσμού που κατακτά τρεις Euroleague με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Τον έκανε Panathinaikos

Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη κατακτήσει την πρώτη του Euroleague το 1996 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, πριν την έλευση του Σέρβου τεχνικού. Ωστόσο, το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει συνδεθεί μια και καλή με τη σύγχρονη ιστορία των “πρασίνων”. Εάν το ευρωπαϊκό του Παρισιού έβαλε τον Παναθηναϊκό στον μπασκετικό χάρτη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον εδραίωσε εκεί, τον έκανε μια και καλή Ευρωπαίο. Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Μπολόνια, Αθήνα, Βερολίνο, Βαρκελώνη λένε οι φίλοι του Παναθηναϊκού στο γνωστό τους σύνθημα και καταλαβαίνει κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος της πράσινης ιστορίας είναι γραμμένο με τα χρυσά γράμματα του Ομπράντοβιτς. Επίσης, Διαμαντίδης, Μπατίστ, Γιασισκεβίτσιους, Κάτας, Μποντιρόγκα, Ντικούδης, Φώτσης και πολλοί άλλοι αναδείχθηκαν και εξελίχθηκαν μαζί του, συμβάλλοντας στα πέντε ευρωπαϊκά της ομάδας επί θητείας Ομπράντοβιτς.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού έχει πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από την Αθήνα, ενώ ένα περιστατικό πριν τον τελικό της Μπολόνια το 2002 απέναντι στην Κίντερ τον κάνει να γελάει ακόμα. Λίγες ώρες πριν κατακτήσει ο Παναθηναϊκός την τρίτη του Euroleague ένας φίλος της Κίντερ πήγε πίσω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού και πέταξε στον Ομπράντοβιτς κάτι άσπρο. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την κακή τύχη για τους Ιταλούς και ο Σέρβος τεχνικός έψαχνε την επόμενη μέρα τον φίλο της Κίντερ Μπολόνια για να τον ευχαριστήσει για την… κακοτυχία.

Έγραψε ιστορία στην Τουρκία

Με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, η Φενέρμπαχτσε κατέκτησε την πρώτη Euroleague όχι μόνο στη δική της ιστορία, αλλά και σε αυτήν του τουρκικού μπάσκετ. Η Φενέρ εκτόξευσε τη δημοτικότητα της από την στιγμή που ανέλαβε ο Σέρβος προπονητής και έγινε μία από τις πιο επικίνδυνες και καλοδουλεμένες ομάδες της Ευρώπης. Με καίριες προσθήκες και ρόστερ άξιο για τον τίτλο, ο Ομπράντοβιτς οδήγησε τη Φενέρμπαχτσε στην κατάκτηση της πρώτης της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη, το 2017 απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτοπεποίθηση, σκληρή δουλειά και υπομονή ήταν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του τουρκικού συλλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα το ένατο τρόπαιο του Ομπράντοβιτς.

Το μυστικό της επιτυχίας

Κατά τις χρονιές που ήταν προπονητής στον Παναθηναϊκό, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ανοιχτός και επικοινωνιακός. Τόσο με τους παίκτες του όσο και με τους φιλάθλους. Το ξενοδοχείο της ομάδας ήταν πάντα ανοιχτό για όποιον επιθυμούσε να πάει, βάζοντας πάντα τα όρια και τις προϋποθέσεις του. Ταυτόχρονα, ο Ομπράντοβιτς αποτελεί τον άνθρωπο που σου δίνει κίνητρο για να προχωρήσεις και να γίνεις καλύτερος. Να παίξεις και για τον προπονητή σου. Αυτό το συναίσθημα δημιουργεί μέχρι και σήμερα στους παίκτες του, χωρίς να το έχει μετανοιώσει στιγμή. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αναπολεί τα λόγια του πριν τον τελικό του φάιναλ φορ στην Μπολόνια “Αγόρι μου εκεί είναι οι σκάουτερς όλου του NBA για να δουν τους αντιπάλους σου. Δείξε τους ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπης”. Οι 12 πόντοι που πέτυχε στον τελικό με την Κίντερ Μπολόνια, μα κυρίως το πείσμα και η θέληση του Λάζου, ήταν αρκετά για να δικαιώσουν την επιλογή του Ομπράντοβιτς. Ακόμα, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού αποτελεί προπονητή που επιλέγει τις μέρες πριν από κρίσιμα ματς να τις περάσει με την ομάδα του, κάνοντας μερικές χαλαρωτικές βόλτες. Όλα αυτά τον κάνουν ξεχωριστό και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως αυτά είναι μερικά από τα μυστικά της επιτυχίας του.