Ο βοηθός του Μίλαν Τόμιτς, Αλέξης Βελισσαράκος, ανέλυσε λεπτομερώς το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Monaco (21:00) για τα playoffs της Euroleague.

Ανέλυσε εξονυχιστικά τη γαλλική ομάδα και τον τρόπο παιχνιδιού της, αλλά και τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού, όπως και το που θεωρεί ότι θα κριθεί η πρόκριση μέσα από τη σειρά των αγώνων.

Πιο αναλυτικά:

Μετά από μία εξαιρετική regular season, ο Ολυμπιακός βρίσκει στο δρόμο του προς το final four την πρωτάρα της Ευρωλίγκας Μονακό. Λίγοι το περίμεναν δύο-τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός έχει απέναντί του έναν βατό αντίπαλο.

Το ξεκαθαρίζω από την αρχή: Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί της σειράς, αλλά η Μονακό είναι μία πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Κατ’ αρχάς, οι Μονεγάσκοι αδικούνται από τη βαθμολογική τους θέση, καθώς τους αφαιρέθηκαν αρκετές νίκες από την αποβολή των ρωσικών ομάδων.

Το γεγονός αυτό τους έφερε σε δύσκολη θέση, αλλά έκαναν ένα εξαιρετικό τελευταίο τέταρτο στη regular season καταγράφοντας πολύ σημαντικές νίκες. Βρέθηκαν, λοιπόν, στην 7η θέση με ρεκόρ 15-13 και είναι σε εξαιρετική φόρμα.

Ας δούμε λίγο τα στατιστικά των δύο ομάδων:

Βάσει αυτών, η Μονακό υπερτερεί στην επίθεση (έχει την καλύτερη στην Ευρωλίγκα με 84 πόντους μ.ο.), τα κλεψίματα και το ποσοστό στο τρίποντο. Όπως θα καταλάβετε παρακάτω, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Το ρόστερ

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού διαθέτει ένα πλήρες και ακριβοπληρωμένο ρόστερ 14 παικτών, από το οποίο ξεχωρίζει φυσικά ο γνωστός σε όλους μας Μάικ Τζέιμς (16,2 πόντοι μ.ο.). Το ταλέντο του Αμερικανού μπορεί να επισκιάσει κάθε ομαδική λειτουργία και να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα ματς.

Επιθετικά, ξεχωρίζει ακόμη η πρώην NBAer Ντουέιν Μπέικον, ενώ οι Βέστερμαν, Μοντεγιούνας, Μότουμ και Τόμας διαθέτουν εμπειρία και δίνουν λύσεις στην ομάδα. Ολοι αυτοί πλαισιώνονται από ένα γκρουπ παικτών με πολύ υψηλό κίνητρο, δίψα και αυταπάρνηση για κάθε κατοχή μπάλας (Λι, Ντιαλό, Χολ).

Πώς θα παίξει

Αμυντικά η Μονακό έχει αρκετές ομοιότητες με τον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσει να πιέσει ασφυκτικά την μπάλα, να γεμίσει τη δυνατή πλευρά και να χρησιμοποιήσεις την αθλητικότητα και το μέγεθος των παικτών της προκειμένου να καλύψει τις πάσες.

Ο Λι αναμένεται να πιέσει πολύ τον εκάστοτε χειριστή της μπάλας, καθώς διαθέτει τα αμυντικά προσόντα, ενώ είναι πιθανό η άμυνα των Γάλλων να απλωθεί στα 4/4 του γηπέδου, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Μονακό.

Η άμυνα στο αγαπημένο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το pick n’ roll, θα είναι επιθετική. Αφενός γιατί αυτό επιτάσσει η φιλοσοφία της Μονακό αφετέρου γιατί οι «κόκκινοι» είναι πολύ αποτελεσματικοί σε αυτή τη συνεργασία. Σκοπός του coach Ομπράντοβιτς θα είναι να περιορίσει την εκτέλεση και τη δημιουργία των Σλούκα-Ντόρσεϊ στο pick n’ roll.

Οσον αφορά στην επίθεση, η Μονακό είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να τρέξει σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Τζέιμς και Μπέικον θα έχουν προσωπικές φάσεις με τον πρώτο να μπορεί να κάνει τα πάντα και τον δεύτερο να χτυπά κυρίως με σουτ από μακρινή και μέση απόσταση.

Επιπλέον, οι Μονεγάσκοι θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν τις αμυντικές αδυναμίες των Σλούκα, Βεζένκοφ. Οι διεισδύσεις του Λι, η αθλητικότητα του Χολ στο «5» και η έφεση πολλών παικτών να σουτάρουν από μακριά ολοκληρώνουν το κύριο επιθετικό παζλ του αντίπαλου του Ολυμπιακού.

Τα ατού του Ολυμπιακού

Οι αρχές του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ξεκάθαρες στην άμυνα: Πίεση στην μπάλα και σπρώξιμο των επιθετικών είτε πανω στο θηριώδη Fall είτε στον αθλητικό Martin. H τριάδα των Walkup, Παπανικολάου, Fall εγγυάται την αξιοπιστία της αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας.

Η επίθεση του Ολυμπιακού περιλαμβάνει υψηλό ρυθμό και πολλά pick n’ roll. Το pnr παιχνίδι του Ολυμπιακού συνδυάζεται με σκριν εκτός μπάλας, ώστε να υπάρχουν επιπλέον επιλογές στο χειριστή, ενώ αγαπημένο παιχνίδι είναι και η αλλαγή της μπάλας χέρι με χέρι, που ακολουθείται από pnr για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης.

Βασική επιδίωξη του Ολυμπιακού θα είναι η κυκλοφορία της μπάλας και η  δημιουργία επιθέσεων από μέσα προς τα έξω στην αδύνατη πλευρά της άμυνας της Μονακό. Ηρεμία και λύσεις θα δώσει το low post παιχνίδι με κυριότερο εκφραστή τον Fall.

Πού θα κριθεί

Θεωρώ κομβικό τον έλεγχο του ρυθμού και την ταχύτητα στην επίθεση του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστεί επίσης να βγάλουν μεγαλύτερη σκληράδα και στην επίθεση, όπου αναμένεται να δεχθούν «μπασκετικό ξύλο».

Πιο συγκεκριμένα ξεχωρίζω τα εξής:

Αμυντικά

H απόδοση των Σλούκα και Βεζένκοφ ,οι οποίοι θα αποτελέσουν στόχο για την επίθεση των Μονεγάσκων.

Η αποτελεσματικότητα της pnr άμυνας με αλλαγές, που γρήγορα θα εφαρμόσει ο Ολυμπιακός.

Το αμυντικό transition των ερυθρολεύκων

Επιθετικά

Η συνεισφορά των Walkup και McKissic , ιδιαίτερα του δεύτερου, γιατί στο rotation της ομάδας αγωνίζεται μαζί με τον Σλούκα όντας ιδανικό συμπλήρωμα του Έλληνα ασου.

Η αποφυγή λαθών και στατικών επιθέσεων.

Η αποτελεσματικότητα του Fall στις επιθέσεις από το χαμηλό ποστ.

Η φθορά των Lee και Diallo, γιατί σε αυτούς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η αμυντική λειτουργία της Μονακό.

Στο βίντεο που ετοίμασα για αυτό το άρθρο και ακολουθεί παρακάτω, έχω κατηγοριοποιήσει τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων σε επίθεση και άμυνα, ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά όσα ανέλυσα.

Πηγή: egnomi.gr