Κάτι παραπάνω από μερικές ώρες απομένουν ακόμα για την επανεμφάνιση του Ολυμπιακού σε ένα Final Four της EuroLeague μετά από 5 χρόνια απουσίας, με τους “ερυθρόλευκους” να μην είναι μεν το απόλυτο φαβορί του πρώτου ημιτελικού κόντρα στην Efes Anadolu αλλά να έχουν δε πάρα πολλές ελπίδες πρόκρισης.

Η φετινή διοργάνωση θα γίνει στη Stark Arena του Βελιγραδίου, ένα γήπεδο που φιλοξενεί πλήθος αθλημάτων, που μπορεί να χωρέσει πλήθος φιλάθλων (18.000+) και που φυσικά κρύβει πλήθος αναμνήσεων για τα ελληνικά χρώματα.

Πριν μετονομαστεί λοιπόν σε Kombank Arena το 2012 και μετέπειτα σε Stark Arena το 2017, το εθνικό γήπεδο των Σέρβων -αλλά και των Ερυθρού Αστέρα και Partizan– έφερε το όνομα Belgrade Arena, ένα όνομα που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την επιτυχία της κατάκτησης του Eurobasket 2005 από την εθνική μας ομάδα!
Μάλιστα, το πρώτο ματς της Partizan στο εν λόγω στάδιο, το 2009, δόθηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν το πάντοτε… φλογερό της κοινό αντίκρισε τους γηπεδούχους να επικρατούν των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης με 63-56 για το Top16 του θεσμού.

 

 

 

 

 

Αναφορικά με τον πιο ευρωπαϊκό του χαρακτήρα τώρα, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως το εν λόγω γήπεδο έχει φιλοξενήσει ξανά ένα Final Four EuroLeague, όταν το 2018 είχε υποδεχθεί τις CSKA Moscow, Zalgiris, Fenerbahce και Real Madrid, η οποία αφενός το είχε δηλώσει με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Luka Doncic και αφετέρου επιστρέφει φέτος για το άτυπο repeat της.

Σε επίπεδο Γιουγκοσλαβίας και όχι Σερβίας, αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός πως η Εθνική μας ομάδα είχε καταφέρει να φτάσει -μια μόλις διοργάνωση μετά το έπος του 1987 στο ΣΕΦ– ξανά στον τελικό του Eurobasket. Ωστόσο, εκεί λύγισε από τους ανώτερους οικοδεσπότες -στην Κροατία– σχετικά εύκολα…

 

 

 

Αναλυτικά οι διοργανώσεις που έχουν γίνει στη Σερβία (ή Γιουγκοσλαβία) και το Βελιγράδι (σε παρένθεση οι πρωταθλητές):

  • 1961: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γιουγκοσλαβία – Σοβιετική Ένωση 53-60)
  • 1975: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γιουγκοσλαβία)
  • 1989: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γιουγκοσλαβία – Ελλάδα 98-77)
  • 2005: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα – Γερμανία 78-62)
  • 1970: Παγκόσμιο Κύπελλο (Γιουγκοσλαβία – Βραζιλία 80-55)
  • 2017: EuroLeague Final Four (Real Madrid – Fenerbahce 85-80)
  • 2022: EuroLeague Final Four ?