Η επιτυχημένη συνταγή του φετινού Ολυμπιακού οφείλεται σίγουρα σε πολλά υλικά. Το πιο βασικό είναι σίγουρα ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος έφτιαξε μια αθλητική ομάδα, που τρέχει, πιέζει κυνηγάει κάθε μπάλα, παίρνει τα ριμπάουντ και βρίσκει σκορ και από το «ζωγραφιστό» όπου δεσπόζει ο γίγαντας Μιλουτίνοφ, αλλά και από την περιφέρεια. Μα ένα από τα υλικά που αν δεν υπήρχε ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς, είναι ότι η ομάδα «απογαλακτίστηκε» από τον Βασίλη Σπανούλη.

Τα χρόνια έχουν αρχίσει να βαραίνουν τον «V-Span» που έχει φτάσει αισίως τα 36 και δεν μπορεί πια να είναι το απόλυτο αφεντικό και ο απόλυτος ηγέτης στην ομάδα. Ο Μπλατ το ήξερε αυτό και έτσι ξεκαθάρισε ότι ο Σπανούλης δεν θα είναι πια το πρώτο βιολί. Ετσι έχτισε μια ομάδα με παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά στα δύσκολα και να δώσουν τα πάντα αν χρειαστεί και μπορούν να κάνουν τον Ολυμπιακό  να φαίνεται ότι δεν χρειάζεται πάντα τον Σπανούλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλά ματς ο Σπανούλης έχει πια δεύτερο ρόλο και μάλιστα ο Μπλατ δεν τον έχει μέσα στο παρκέ στα τελευταία λεπτά.

Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Σπανούλης είχε 6 πόντους 2 ασίστ, 1 λάθος σε 17΄.57΄΄. Βγήκε όμως, μπροστά ο Μιλουτίνοφ (18π., 18ριμπ.), ο Στρέλνιεκς (18π με 4/5τριπ.), ο σταθερός Πρίντεζης ήταν εκεί (11π., 5ριμπ., 4ασ.) και η ομάδα έριξε ανάσκελα τους πράσινους.

Στο χθεσινό (8/1) ματς με την Μπασκόνια ο Σπανούλης έμεινε πάλι στα ρηχά (4π., 3ριμπ. και μόλις 1 ασίστ σε 11΄). Ο μαγικός Παπανικολάου (22π., με 6/7τριπ., 6ριμπ., 2ασ., 1κλεψ., 2κοψ.), μαζί με τον ΛεΝτέι (23π., 9ριμπ.), τον Ουίλιαμς-Γκος (17π., 6ασ.) και τον… τίμιο Πρίντεζη (19π., 4ριμπ., 5ασ.), που πέρα από σκόρερ και ριμπάουντερ έγινε φέτος και πασέρ έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό έστω και στην παράταση.

Η ομάδα θυμίζει Λερναία Ύδρα, καθώς στα δύσκολα έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά και να καθαρίσουν την παρτίδα. Αν δεν είναι ο Μιλουτίνοφ, θα είναι ο Παπανικολάου, ο ΛεΝτέι, ο Ουίλιαμς-Γκος και πάει λέγοντας…