Ο Ολυμπιακός μονομαχεί αύριο (23/1, 19:00) με την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, στη οποία υπήρχε κάποτε μια ομάδα που είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τους ερυθρόλευκους. Ο λόγος για τους Λάιονς Αγίας Πετρούπολης.

Πως είπατε; Δεν τους ξέρετε; Ισως να είναι κι έτσι. Βλέπετε οι Λάιονς ήταν μια ομάδα μιας… χρήσης.

Τι κοινό όμως, έχουν με τον Ολυμπιακό; Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν φέτος στην Euroleague χωρίς να αγωνίζονται στην ελληνική Α1. Ο Ολυμπιακός δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει… βρεθεί σε αυτή την ειδική κατηγορία. Οι «πιονέροι» σε αυτή την κατηγορία ήταν οι Λάιονς Αγίας Πετρούπολης, που είχε παίξει στην Euroleague τη σεζόν 2000-01 χωρίς να παίζει σε κάποιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.

Η ιστορία και η ανταρσία που τους έφερε στην Euroleague

Οι Λάιονς της Αγίας Πετρούπολης ιδρύθηκαν το 2000. Ηταν… παιδιά της εταιρείας ενός μεγάλου και διάσημου μάνατζερ, του Λουτσιάνο Καπικιόνι.

Ο Καπικιόνι ήθελε να έχει μια ομάδα για να «ξεφορτώνει» εκεί παίκτες και προπονητές που εκπροσωπούσε.

Εκείνη την περίοδο ήταν η εποχή της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η κόντρα FIBA – Euroleague.

Οι πιστοί στην FIBA έμειναν στην Suproleague. Από την Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής. Από την άλλη με το… αντάρτικο στην Διεθνή Ομοσπονδία τάχθηκαν αρκετές ομάδες, κυρίως Ισπανικές και Ιταλικές και από την Ελλάδα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και το Περιστέρι.

Ο σκληρός πυρήνας της FIBA ήταν οι Ομοσπονδίες Ελλάδας, Ρωσίας και Τουρκίας. Κι όπως αποδείχθηκε πιο σκληρή απ’ όλες ήταν η Ομοσπονδία της Ρωσίας που αποφάσισε το εξής: Οποια ομάδα λάμβανε μέρος στην Euroleague της ULEB αυτομάτως θα αποκλειόταν από το πρωτάθλημα της χώρας.

Η νεοσύστατη ομάδα της Αγίας Πετρούπολης δεν άκουσε την Ομοσπονδία και αποφάσισε να λάβει μέρος στην Euroleague. Εκεί αγωνίστηκε αποκλειστικά την σεζόν 2000-2001.Φυσικά αποκλείστηκε από το ρωσικό πρωτάθλημα!

Το ρόστερ των Λάιονς

Οι Λάιονς έγιναν έτσι η πρώτη ομάδα που έπαιξε στην Euroleague χωρίς να λάβει μέρος στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Οι Λάιονς είχαν στο ρόστερ τους μερικά καλά ονόματα: Τον βραχύσωμο (1,70μ.) Κιθ Τζένινγκς, τον Ντέρικ Χάμιλτον (με καριέρα στην Ελλάδα), τους Ρώσους διεθνείς Σεργκέι Μπαζάρεβιτς και Τζέβαντ Αλίχοτζιτς, τον Σλοβένο Μάριαν Κράλιεβιτς και τον Βόσνιο Τζέβαντ Αλίχοτζιτς. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Σέρβος Μίοντραγκ Βέσκοβιτς που στην καριέρα του δούλεψε περισσότερο σε ομάδες γυναικών!

 

O ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΑΖΑΡΕΒΙΤΣ

Αποτυχία και ρεκόρ 2-8

Οι Λάιονς απέτυχαν σε εκείνη την σεζόν στην Euroleague. Με ρεκόρ 2-8 δεν πήγαν πιο μακριά από τον πρώτο γύρο. Αντιμετώπισαν μάλιστα και την ΑΕΚ από την οποία έχασαν δύο φορές (69-90 στη Ρωσία και 73-84 στο ΟΑΚΑ). Λίγους μήνες μετά, η FIBA και η ULEB συμφώνησαν σε ενιαία Euroleague και η ομάδα διαλύθηκε!

Το όνομα και η σύμπτωση

Βεβαίως μόνο τυχαία δεν ήταν οι ονομασία: Λάιονς, δηλαδή λιοντάρια. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της πανέμορφης Αγίας Πετρούπολης, της Βενετίας του Βορρά όπως αποκαλείται. Και το βλέπετε άλλωστε και στην φωτογραφία.

Αλλη μια σύμπτωση… Το λιοντάρι ήταν και το σήμα κατατεθέν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι το 1867 που το έκλεψε ο Μοροζίνι! Γι αυτό άλλωστε ονομαζόταν ο Πειραιάς και Πόρτο Λεόνε. Σήμερα το υπέροχο αυτό γλυπτό βρίσκεται στον ναύσταθμο της Βενετίας.