Στο καθιερωμένο συνέδριο των προπονητών της Ευρωλίγκα στη Βαρκελώνη πήραν μέρος οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Αργύρης Πεδουλάκης. Η συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή εδώ και χρόνια με σκοπό να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχόλησαν τις ομάδες (στα αγωνιστικά ζητήματα, διαιτησία κτλ) τη χρονιά που πέρασε, αλλά και νέες ιδέες για τη σεζόν που έρχεται.

Οι περισσότεροι δήλωσαν την ικανοποίησή τους για το νέο σύστημα διεξαγωγής του Top-16, καθιστώντας την περσινή διοργάνωση τη μεγαλύτερη (σε αριθμό αγώνων) της ιστορίας της. Παράλληλα, όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση είδαν σε βίντεο φάσεις που απασχόλησαν τις ομάδες τη σεζόν 2012-13, ενώ δόθηκε έμφαση και στις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη σεζόν στους κανονισμούς και γενικότερα στη φιλοσοφία των σφυριγμάτων των διαιτητών.

“Είναι μια πολύ θετική ιδέα. Νομίζω ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία στη σωστή χρονικά στιγμή, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγχώριες διοργανώσεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τις απόψεις, να αξιολογήσουμε τι ήταν καλό και το κακό αυτή τη σεζόν και πως ο ανταγωνισμός μπορεί να βελτιωθεί. Είναι καλό να το κάνουμε τώρα, που έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για αλλαγές. Έχουμε όλες νωπές τις αναμνήσεις από το πώς πήγε η Ευρωλίγκα φέτος. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα γίνει ακόμα καλύτερη” είπε ο Πάμπλο Λάσο.

“Συμμετέχοντας εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώ ότι από χρόνο σε χρόνο, οι συνεδριάσεις πάνε καλύτερα, καθώς έρχονται νέοι προπονητές με νέες ιδέες. Φυσικά, πολλοί από τους προπονητές, που είναι έμπειροι, έχουν μια πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα της συνεργασίας και της κατανόησης κι αυτό είναι καλό σε δύο επίπεδα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιωθεί το παιχνίδι μέσω της ανταλλαγής ιδεών. Επίσης, για τους προπονητές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο. Για μένα, αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του μπάσκετ” ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

“Νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να μιλήσουμε για το προϊόν της Ευρωλίγκα, προκειμένου να βελτιωθεί. Ένα πράγμα που έχει πραγματικά αξία στην Ευρωλίγκα είναι ότι φέρνουν τους προπονητές κάθε χρόνο σε επαφή, ώστε να προσπαθήσουν να κάνουν το παιχνίδι καλύτερο. Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική συνάντηση και όλοι το βλέπουν σαν κάτι που θέλουν να είναι ένα μέρος του” πρόσθεσε ο Φλέμινγκ.

“Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζετε, τόσο πιο ακριβής είναι η τελική κατάταξη. Συμβαίνει τόσο στη φάση των ομίλων όσο και στα πλέι οφ. Όσο μεγαλύτερη είναι η σειρά, το πιο δίκαιο είναι το αποτέλεσμα. Υπό αυτή την έννοια, το νέο Τοp-16 είναι καλό για τον ανταγωνισμό. Στο μέλλον ίσως έχουμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια, οι άνθρωποι ζητούν περισσότερα παιχνίδια στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Με το προηγούμενο σύστημα (6 παιχνίδια σύνολο στο Top-16) δύο κακές ημέρες θα μπορούσαν να είναι το τέλος της χρονιάς για μία ομάδα” δήλωσε ο Χοάν Πλάθα.