Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η πρώτη ομάδα που «τσέκαρε» το «εισιτήριο» για το Βερολίνο, περνώντας από την «πύρινη» έδρα του Ερυθρού Αστέρα με 78-71 και «σκουπίζοντας» τη μεταξύ τους προημιτελική σειρά. Σε μια… επανάληψη μάλλον του έργου των πρώτων δύο αγώνων στη Ρωσία, οι «ερυθρόλευκοι της Σερβίας» παρουσίασαν για άλλη μια φορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόσωπο, αλλά μερικές «εκλάμψεις» των υπερεχόντων σε ποιότητα «αστέρων» του Δημήτρη Ιτούδη, αρκούσαν για να τους χαρίσουν την τρίτη νίκη, που σηματοδοτεί την πρόκριση σε άλλο ένα Final-4.

Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, με 20 πόντους, αλλά εκείνοι που έκριναν ουσιαστικά τον αγώνα υπέρ της ρωσικής ομάδας, ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς με 12 πόντους, 7 ασίστ αλλά και 7 λάθη, ο Νικίτα Κουρμπάνοφ με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, καθώς και ο Άαρον Τζάκσον με 6 πόντους, 4 ασίστ και ουσιώδη συνεισφορά στην άμυνα της «ομάδας του στρατού». Οι 15 πόντοι με 5 ριμπάουντ του Κουίνσι Μίλερ, μαζί με τους 12 πόντους του Βλαντιμίρ Στίματς και τους 11 πόντους, με 4 ριμπάουντ και τρεις ασίστ του Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς, δεν αρκούσαν στους παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς, οι οποίοι σκόραραν με 24/63 σουτ εντός παιδιάς, κάτι που ουσιαστικά «ακύρωσε» τις 13 παραπάνω κατοχές που είχαν.

Το φιλμ

Η νευρικότητα των δύο ομάδων και το πολύ χαμηλό τέμπο φάνηκε από το ξεκίνημα, με το πρώτο καλάθι να έρχεται στα πρώτα 2:05 λεπτά, με κάρφωμα του Ντάνγκουμπιτς. Ζίρμπες και Μίλερ, ανέλαβαν δράση και ο Ερυθρός Αστέρας είχε «διπλό» σκορ στα μέσα της πρώτης περιόδου, αφού η ΤΣΣΚΑ είχε «σπάσει τα καλάθια» με 1/7 σουτ (8-4). Χίγκινς και Βοροντσέβιτς επιχείρησαν με σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 να «ξεμπλοκάρουν» την ομάδα τους, αλλά μάλλον επρόκειτο για «αναλαμπή». Οι γηπεδούχοι βρήκαν νέο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Στίματς και το παιχνίδι βολών, τους έβγαλε ελαφρώς νικητές (21-18).

Οι Ρώσοι έμοιαζαν να προσαρμόζονται στο ρυθμό που έδειχνε αρχικά να ευνοεί τους αντιπάλους τους και αφού ήρθε η ισοφάριση με καλάθι του Κουρμπάνοφ, εν συνεχεία ο Βοροντσέβιτς με τρίποντό του έβαλε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά την ομάδα του, στο 17ο λεπτό (28-30). Παρά τις οκτώ παραπάνω κατοχές του, ο Ερυθρός Αστέρας είχε σημαντικό πρόβλημα στο σκοράρισμα και ιδιαίτερα στο μακρινό σουτ. Το πρώτο τρίποντο, ήρθε δια χειρός Ντάνγκουμπιτς στα 2:17 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, διαμορφώνοντας το 33-32. Αρκετές εναλλαγές στο σκορ συνέβησαν μέχρι το τέλος του εικοσαλέπτου, με την απόδοση του φοβερού Ντε Κολό να καλύπτει τις 9 λιγότερες κατοχές των παικτών του Ιτούδη (35-36).

Κίνσεϊ και Μίλερ προσπαθούσαν να επαναφέρουν στο «τιμόνι» τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά σύντομα η ακόμη πιο βελτιωμένη άμυνα της ΤΣΣΚΑ δεν άφησε περιθώρια στους γηπεδούχους, με τη δράση του Κουρμπάνοφ αρχικά να της δίνει για πρώτη φορά διαφορά τριών πόντων στο 24ο λεπτό (40-43). Ακολούθησε ένα «κρεσέντο» τριπόντων από τους Τεόντοσιτς και Τζάκσον, με αποτέλεσμα η απόσταση να φτάσει αίφνης σε διψήφιο νούμερο (44-54 στο 28′). Η συνεισφορά του Αμερικανού δε, στο αμυντικό κομμάτι, ήταν καταλυτική σε εκείνο το σημείο, με τους Σέρβους να μετρούν συνολικά 14/46 σουτ εντός παιδιάς στο τέλος της τρίτης περιόδου και να μην παίρνουν για αρκετή ώρα σκορ, παρά μόνο από μερικές βολές του Στίματς, που χρέωσε τους Χάινς-Βοροντσέβιτς με 4ο φάουλ (47-59).

Οι παίκτες του Ράντονιτς, όμως, δεν είχαν σκοπό να τα παρατήσουν. Μπορεί απέναντι στον καλό ρυθμό που είχαν βρει, να υπήρχαν απαντήσεις από πλευράς ΤΣΣΚΑ, αλλά η μαχητικότητα του Ζίρμπες και η ικανότητα του Σιμόνοβιτς έξω από τη γραμμή των 6.75, τους έδωσε απτές ελπίδες (60-65 στο 35′). Η πίεση θα γινόταν πιο ασφυκτική, όταν η εκρηκτικότητα του Μίλερ και η «θρασύτητα» του Ντάνγκουμπιτς θα προστίθεντο στην «εξίσωση» (63-65), αλλά Κουρμπάνοφ και Χίγκινς κρατούσαν «σφιχτά» για την ομάδα τους το προβάδισμα, χάρη στα σουτ τους από την περιφέρεια (68-73 στο 38′). Αλλά ένα θα ερχόταν από τον Ντε Κολό, για να τελειώσει ουσιαστικά τις τελευταίες ελπίδες του Ερυθρού Αστέρα, με το τελείωμα του αγώνα να αναδεικνύεται σε τυπική διαδικασία, ενώ εντυπωσιακή ήταν η δυναμική στήριξη των οπαδών των ηττηθέντων, οι οποίοι αποθέωσαν τους παίκτες τους.

Δεκάλεπτα: 21-18, 35-36, 47-59, 71-78

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Κίνσεϊ 9 (1), Ντάνγκουμπιτς 11 (2), Μίτροβιτς, Λάζιτς 2, Μίτσιτς 2, Σιμόνοβιτς 7 (1), Γκούντουριτς, Γιόβιτς 6, Μίλερ 15, Ζίρμπες 7, Στίματς 12

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 20 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 12 (2), Φριτζόν 2, Νίκολς 3, Τζάκσον 6 (2), Λαζάρεφ, Βοροντσέβιτς 8 (2), Κουρμπάνοφ 12 (2), Χάινς 7

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.