Η επιστροφή του Κώστα Αντετοκούνμπο στην Ευρώπη μετά από μια χρόνια περιπλάνηση στο NCAA και το ΝΒΑ ήταν μια αρκετά ηχηρή κίνηση, με την ASVEL Villeurbanne να προσθέτει στο σύνολό της έναν πολύ αθλητικό «ψηλό», πολυθεσίτη και τρομερά ικανό στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη -στοιχεία που σε συνδυασμό με την εμπειρία που απέκτησε στις ΗΠΑ αλλά και με τη διαφαινόμενη διαφορά επιπέδου, αναδεικνύουν τον ίδιο και το… γαλατικό μοντέλο της ομάδας του πολύ περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή, στις 3 πρώτες αγωνιστικές δηλαδή, ο Έλληνας PF/ C είναι ο 2ος πιο αποτελεσματικός «ψηλός» στην EuroLeague στα δίποντά του, αφού μονάχα ο Walter Tavares της Real Madrid έχει μεγαλύτερη ευστοχία σε 12+ εκτελεσμένα δίποντα τη φετινή χρονιά!

Συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής ΝΒΑ το 2020 με τους Los Angeles Lakers μετράει 11-14 δίποντα στα 3 πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης (8 καρφώματα), σε μια επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με 78.6%, όντας εξαιρετικά αποδοτικός σε ένα οικοσύστημα που τον κινητοποιεί συνεχώς μέσω του PnR.

Προφανώς, το γεγονός πως είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο 2ος πιο εύστοχος «ψηλός» στο θεσμό δεν είναι τόσο ρεαλιστικό, καθώς οι απόπειρές του είναι πάντοτε αυτές με τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα ευστοχίας με τον ίδιο να μην έχει το low post παιχνίδι των Fall- Shengelia ή το stretching στοιχεία πιο σύγχρονων παικτών, αλλά αυτό δε μπορεί επουδενί να μειώσει την ουσιαστική αρωγή του στη γαλλική αρμάδα -η οποία μετράει μόνο νίκες φέτος.

 

Αναλυτικά οι «ψηλοί» με τα καλύτερα ποσοστά στα δίποντα:

1. Walter Tavares 12-15 (80%)
2. Κώστας Αντετοκούνμπο 11-14 (79%)
3. Donta Hall 12-16 (75%)
4. Filip Petrusev 9-12 (75%)
5. Kyle Hines 11-15 (73%)

 

Ταυτόχρονα, παραμένοντας πιστός στον ρόλο του, ο Αντετοκούνμπο είναι 5ος στις συνολικές τάπες στους «ψηλούς» -αλλά και 2ος στους PF, πίσω μόνο από τον Okaro White του Παναθηναϊκού– με 2, ενώ την ίδια στιγμή είναι και 4ος στα συνολικά κλεψίματα των θέσεών του με 2, αφού εκμεταλλεύεται τόσο τα μακριά του άκρα όσο και τη διάθεσή του στα μετόπισθεν (σε ισοβαθμία η κατάταξη).
Σε αμφότερες αμυντικές κατηγορίες, τον περνούν παίκτες όπως οι Vesely, Jekiri, Hines, Booker, Pleiss, Shengelia, Brown (κλεψίματα) και Tavares, Nnoko, Hall, Poirier, Nebo (τάπες), που αθροιστικά αγωνίζονται 23 λεπτά ανά βραδιά.
Ο Αντετοκούνμπο αγωνίζεται 15!

Αποκορύφωμα φυσικά των φετινών του παρουσιών το χθεσινό ματς κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Efes Anadolu -την οποία και έριξε στο 0-3 παρά το υλικό της- όπου μέτρησε 10 πόντους με 5-6 δίποντα και 3 καρφώματα, 2 επιθετικά ριμπάουντ και 4 συνολικά σε 18 λεπτά -τα περισσότερα μέχρι τώρα.

 

 

Και όλα αυτά χωρίς να αναφερθεί το αθλητικό game winner follow του, που χάρισε την ASVEL μια άκρως ηχηρή νίκη- ανατροπή από το -19!