Πριν από λίγες ώρες, η Barcelona των πρώην παικτών του Παναθηναϊκού Νικ Καλάθη και Saras Jasikevicius δεν τα κατάφερε κόντρα στην Efes Anadolu στο μεγάλο τελικό της φετινής EuroLeague και ηττήθηκε δίκαια με 81-86.

 

 

 

Σε μια τόσο τρανή και επίπονη ήττα σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα οι κύριοι λόγοι της αποτυχίας είναι πολλοί και μπορούν να επικεντρωθούν σε μύρια πρόσωπο της ομάδας, ωστόσο ο αμυντικός αποκεντρισμός του Καλάθη από τα πρωτοκλασάτα ονόματα των Τούρκων ήταν ριζική για το μέλλον του ματς.

Πιο συγκεκριμένα, με τον Έλληνα playmaker στο παρκέ, η Barca αμύνθηκε σε 31 κατοχές συνολικά, κατά τις οποίες αυτός αρκέστηκε στο deny του Simon για να περιορίσει το drive n kick παιχνίδι της Efes, και η αλήθεια είναι πως τα πήγε περίφημα.

Ουσιαστικά, ο Καλάθης έμεινε στο μαρκάρισμα του Κροάτη forward σε 14 κατοχές και τον ανάγκασε να μην επιχειρήσει ούτε ένα σουτ και να μοιράσει μόλις μια ασίστ!

Ωστόσο, η εν λόγω απόρροια μάλλον είναι φυσιολογική, αφού η αστείρευτη ποιότητά του στο αμυντικό πλαίσιο πάντα θα του επιτρέπουν να περιορίζει σχετικά άκοπα μη ευκίνητους shot creators και slashers.

Η λογική πίσω από την εν λόγω επιλογή του Jasikevicius δεν είναι φυσικά άλλη από τον ημιτελικό της Παρασκευής (28/5) κόντρα στην Armani Milano, όταν ο απόφοιτος του Florida είχε προσγειωθεί άτσαλα στον Kyle Hines.
Έκτοτε, έσφιξε τα δόντια, έκανε κάποιες απαραίτητες τονωτικές ενέσεις και μπόρεσε εν τέλει να εμφανιστεί στη βασικά πεντάδα των Καταλανών.

Ποτέ όμως, δεν κατάφερε να είναι στο 100% στον τελικό, με τον Saras να τον προφυλάσσει διαρκώς στην άμυνα, όπως άλλωστε αναφέρθηκε.

Πώς τα πήγε κόντρα στους σκόρερ της Efes;

 

  • Κόντρα στον Larkin -τον μάρκαρε σε 3 διαφορετικές κατοχές- δε δέχθηκε ούτε μια προσπάθεια.
  • Κόντρα στον Micic -τον μάρκαρε σε 5 διαφορετικές κατοχές- δέχθηκε 7 πόντους με 3-3 σουτ και ένα γκολ φάουλ.
  • Κόντρα στον Beaubois -τον μάρκαρε σε 1 κατοχή- δε δέχθηκε ούτε μια προσπάθεια.

 

 

 

 

Γενικότερα, δεν αγωνίστηκε καθόλου στην 4η και τελευταία περίοδο, ενώ μέχρι τότε σε 17 λεπτά με αυτόν στο παρκέ, η Barcelona δέχθηκε 34 πόντους (2 ανά λεπτό).

Σε 23 λεπτά χωρίς τον Καλάθη στο παρκέ, οι Ισπανοί δέχθηκαν 52 πόντους (2.3 ανά λεπτό), σε μια οριακή διαφορά, αλλά ταυτόχρονα έχασαν τόσο με την απειρία του Bolmaro όσο και από την απώλεια του νου του Έλληνα guard τόσο στο deny όσο και στο έμπειρο sizeable κορμί του.

Τυπικά, ο Καλάθης δεν άγγιξε ποτέ το 50% των δυνάμεών του.
Λειτουργικά, ακόμα και με αυτό το ποσοστό ίσως να ήταν η καλύτερη επιλογή στην περιφερειακή γραμμή της Barcelona, που «μάτωσε» τρομερά δημιουργικά (10 ασίστ), στην πίεση στο χειριστή (5 κλεψίματα) και στην εν γένει νηνεμία και λειτουργικότητα (36% εντός πεδιάς, 27% τρίποντο, 14 λάθη).