Η Αρμάνι Μιλάνο έφτασε αισίως στην 3η νίκη της στη φετινή Ευρωλίγκα και προελαύνει μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις της διοργάνωσης στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η χτεσινή νίκη μόνο εύκολη δεν μπορεί να θεωρηθεί, με δεδομένο ότι οι Ιταλοί είχαν στα πιτς το Νεμάνια Νέντοβιτς και ο Μάικ Τζέιμς έπρεπε να… τραβήξει μόνος του κουπί. Ο Μάικ Τζέιμς μόνος του; Το αγαπημένο του.

Ο Αμερικανός combo guard ήταν διαστημικός πετυχαίνοντας 25 πόντους με 5/8 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 9/11 βολές, όμως ο τομέας στον οποίο μάγεψε ήταν οι ασίστ, μοιράζοντας 8 συνολικά, από τις 13 που είχε όλη η ομάδα στη διάρκεια του αγώνα. Φυσικά τα νούμερα φαντάζουν… μικρά μπροστά στην εικόνα του στο παρκέ, αλλά και στο γεγονός ότι ήταν ο παίκτης που έκρινε την αναμέτρηση μετά και το φάουλ που κέρδισε σε προσπάθεια του να εκτελέσει από τα 6,75, θυμίζοντας στους φίλους του Παναθηναϊκού μία ανάλογη ενέργεια του πριν από δύο σεζόν, όταν στον εντός έδρας αγώνα με την Εφές κέρδισε πάλι φάουλ στη γραμμή του τριπόντου και με τις βολές του έστειλε τον αγώνα στην παράταση. Αυτή τη φορά δεν πήγε το παιχνίδι στην παράταση, αλλά σκαρφάλωσε την ομάδα του στους 81 πόντους, έναντι 80 που είχε η Χίμκι και χάρισε την πολυπόθητη νίκη.

Οι διαφορές με πέρυσι

Ο Μάικ Τζέιμς έζησε πέρυσι το όνειρο του να αγωνιστεί στο NBA. Ένα όνειρο όμως που δεν μακροημέρευσε, με την ομάδα τους, τους Φοίνιξ Σανς. Στα μέσα της σεζόν και λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία για τα trades ο βραχύσωμος γκαρντ γίνεται κάτοικος Νέας Ορλεάνης για χάρη των Πέλικανς, όμως εκεί δεν παρέμεινε ούτε μήνα με αποτέλεσμα να στρέψει το βλέμμα του προς την Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν τότε σε αναζήτηση γκαρντ, η αγάπη μεταξύ τους θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, οπότε δεν άργησε η στιγμή που ο Τζέιμς θα φόραγε ξανά το τριφύλλι στο στήθος. Οι εμφανίσεις του είχαν σημαντικές μεταπτώσεις, όμως και πάλι τα νούμερα του δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα, μιας και στο τέλος της σεζόν μέτρησε στην Ευρωλίγκα 16,2 πόντους, 4 ασίστ και 2,7 ριμπάουντ σε 12 συμμετοχές με τη φανέλα των «πρασίνων».

Οι εμφανίσεις του για δεύτερη σερί σεζόν με τον Παναθηναϊκό δεν περνούν απαρατήρητες και δεν ήταν λίγες οι ομάδες που θέλησαν να τον κάνουν δικό τους. Ανάμεσα τους και οι πρωταθλητές Ελλάδος, όμως οι οικονομικές απαιτήσεις του Τζέιμς είναι αρκετά υψηλές, με τη Μιλάνο να του προσφέρει γη και ύδωρ, προκειμένου να γίνει ο νέος ηγέτης της ομάδας και να επαναφέρει το σύλλογο στο παλιό του επίπεδο και να ανακτήσει το πρεστίζ που είχε χάσει στην Ευρώπη, όταν γινόταν τα τελευταία χρόνια ο σάκος του μποξ. Οι εμφανίσεις του από την αρχή φαντάζουν ονειρώδεις με τον Αμερικανό να μετρά σε 4 αγώνες 20,3 πόντους, 6 ασίστ και 2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, με την παραγωγικότητα του να είναι εμφανώς αυξημένη σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Χαρακτηριστικό των δύο σεζόν του Τζέιμς είναι ο χρόνος συμμετοχής του, μιας και στον Παναθηναϊκό αγωνιζόταν για 24:05 λεπτά ενώ στη Μιλάνο βρίσκεται εντός παρκέ για 33:42 λεπτά.

Η Μιλάνο γίνεται Σιένα

Το καλοκαίρι που πέρασε η Μιλάνο θέλησε να προχωρήσει σε αναδόμηση της περιφέρειας της. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι θεωρείται ένας από τους μετρ της επίθεσης και διαχείρισης παικτών με επιθετικούς προσανατολισμούς και ελευθερία κινήσεων, εξ ου και οι επιτυχίες της Σιένα στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, πέρυσι πίστεψε πολύ στο δίδυμο Γκάουντλοκ-Θίοντορ, το οποίο απεδείχθη μη λειτουργικό, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωλίγκας, με την Μιλάνο να μην μπορεί να έχει ρόλο στην Ευρωλίγκα. Φέτος, ο έμπειρος τεχνικός αποφάσισε να αναβιώσει ένα παρόμοιο δίδυμο με αυτό που είχε στη Σιένα πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Αντί λοιπόν για το δίδυμο Ζήσης-ΜακΚάλεμπ, τον οποίο έστελνε τη Σιένα στο Final4, θέσπισε το δίδυμο Νέντοβιτς-Τζέιμς.

Ο Ιταλός μετρ απέφυγε τους δύο combo-guard και προτίμησε να στηριχθεί σε ένα γκαρντ που μπορεί να ηρεμήσει και να «φτιάξει» παιχνίδι για τους Ιταλούς, τον Νέντοβιτς όπως τον Ζήση και έναν σκόρερ ολκής, ο οποίος μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να «καθαρίσει» ένα παιχνίδι, τον Τζέιμς, όπως έκανε παλιότερα ο ΜακΚάλεμπ. Τα νούμερα αποδεικνύουν και την πραγματικότητα, με τον Νέντοβιτς να έχει φέτος 13,3 πόντους και 4,6 ασίστ, με τον Ζήση τη σεζόν 2010/11 να έχει 6 πόντους και 2,6, νούμερα λογικά αν αναλογιστεί κανείς πως μοιραζόταν το ρόλο του με τον Καουκένας, ο οποίος είχε 12 πόντους και 1,9 ασίστ. Από την άλλη ο Τζέιμς φέτος μετρά 20,3 πόντους και 6,3 ασίστ, όταν ο ΜακΚάλεμπ μετρούσε 11,5 πόντους με 2,1 ασίστ. Κοινώς, ο Πιανιτζιάνι όχι μόνο αναβιώνει ένα παλιό δίδυμο, αλλά έχει βρει και καλύτερη «πρώτη ύλη» για να σχεδιάσει στο παρκέ αυτό που θέλει.

Ο πήχης ανεβαίνει

Η φετινή Μιλάνο βγάζει πληρότητα στα 9/12 της. Έχει ένα εξαιρετικό δίδυμο περιφερειακών, τον Τζέιμς με τον Νέντοβιτς, έχει δύο ελπιδοφόρους «ψηλούς», τον Γκουντάιτις με τον Ταρζέφσκι, που φαντάζουν στο εγγύς μέλλον οι δύο επόμενοι κορυφαίοι «ψηλοί» στην Ευρώπη, έχει τον Τζεφ Μπρουκς που μπορεί να αποδειχθεί ο πλέον κομβικός παίκτης της ομάδας. Έχεις όμως και τον Μιντγκάουσκας Κουζμίνσκας, έναν παίκτη που μπορεί να έμεινε περισσότερο στο ΝΒΑ, συγκριτικά με τον Τζέιμς, όμως έχει την ίδια όρεξη και διάθεση για διάκριση. Παράλληλα, ο τρόπος παιχνιδιού της Μιλάνο είναι κοντά στο παρόν και το μέλλον του μπάσκετ, μιας και οι 120 από τους 347 συνολικούς πόντους φέτος είναι από τα 6,75, την ώρα που ο Τζέιμς παράγει το 42,3% των ασίστ της ομάδας. Με αυτά τα δεδομένα, στο Μιλάνο είναι όλοι αισιόδοξοι, αλλά και απαιτητικοί ενόψει της συνέχειας της ομάδας, μιας και θέλουν να δουν ξανά την Ολίμπια στις top ομάδες της Ευρώπης. Όπως φαίνεται βέβαια, όλα θα κριθούν από τον… αυτοκράτορα της πόλης, Μάικ Τζέιμς.