Κρίμα κι άδικο
Ο Παναθηναϊκός έπαθε μπλακ άουτ στα τελευταία πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου, κάτι το οποίο “πλήρωσε” ακριβά καθώς στο ίδιο διάστημα ο Μάρκους Ουίλιαμς έμοιαζε… αφηνιασμένος με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στα χέρια της Ουνικάχα Μάλαγα (66-60). Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κρατούσαν σφιχτά το “διπλό” για κάτι περισσότερο από τριανταπέντε λεπτά, αλλά τα συνεχόμενα τρίποντα του Αμερικανού γκαρντ άλλαξαν τις ισορροπίες δίνοντας στους Ισπανούς τη νίκη, αλλά και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με το τριφύλλι αφού υπερκάλυψαν το -5 (78-73) με το οποίο είχαν ηττηθεί στο ΟΑΚΑ.

Η Ουνικάχα Μάλαγα… έπαιζε τα ρέστα της στον αποψινό αγώνα, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι καλύτερα. Οι “πράσινοι” παρουσιάστηκαν εξαιρετικά συγκεντρωμένοι στην άμυνα με αποτέλεσμα να “βραχυκυκλώσουν” την επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων, οι οποίοι στα πρώτα λεπτά σκόραραν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ακόμα κι όταν η Ουνικάχα Μάλαγα προηγήθηκε με τέσσερις πόντους (6-2 στο 4ο λεπτό), ο ρυθμός βρισκόταν σε ελληνικά χέρια. Κάτι που δεν άργησε να φανεί στην πορεία. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη περιόρισε σιγά – σιγά τα λάθη της και σταδιακά έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος της.

Το πρώτο… καμπανάκι ήρθε στο 6ο λεπτό, όταν το τριφύλλι έφερε το παιχνίδι στα ίσια (8-8), με την συνέχεια του α’ δεκαλέπτου να ανήκει ολοκληρωτικά στην ελληνική ομάδα. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος έκλεισαν τους διαδρόμους στην άμυνά τους και σε συνδυασμό με τη δεδομένη αδυναμία των Ισπανών “ψηλών” στο λόου ποστ παιχνίδι, το επιθετικό πρόβλημα των γηπεδούχων επιτάθηκε.

Έτσι, τα δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Γιόνας Ματσιούλις και Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και το καλάθι που πέτυχε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης 2”πριν τη λήξη του α’ δεκαλέπτου έδωσαν στο τριφύλλι αέρα οκτώ πόντων (8-16) στέλνοντας ευθύς εξαρχής το μήνυμα της υπεροχής.

Η είσοδος του Μάρκους Ουίλιαμς στο παρκέ στις αρχές της β’ περιόδου δεν αποσυντόνισε στο ελάχιστον την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ακόμα κι όταν οι Ισπανοί πλησίασαν σε απόσταση βολής (13-16) μετά το τρίποντο του αριστερόχειρα σούτινγκ γκαρντ, οι “πράσινοι” δεν αγχώθηκαν.

Το τάιμ άουτ που κάλεσε σε εκείνο το σημείο ο Αργύρης Πεδουλάκης “αφύπνισε” τους παίκτες του, οι οποίοι επέστρεψαν και πάλι σε θέση ισχύος. Κι αν η επιθετική λειτουργία του τριφυλλιού δεν ήταν η ενδεδειγμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η… “τρέλα” του Μάρκους Μπανκς έδωσε τη λύση.

Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ “ξεκόλλησε” την ομάδα του και είτε φθείροντας τους αντιπάλους του με φάουλ είτε βγάζοντας αιφνιδιασμούς, ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και πάλι στο +8 (15-23) στα μέσα του β’ δεκαλέπτου.

Οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα δεν ήταν δυνατό να μείνουν… άπραγοι. Προσπάθησαν να αντιδράσουν μαζεύοντας με συνοπτικές διαδικασίες τη διαφορά (20-23 στο 16′), αλλά το νέο τάιμ άουτ του Αργύρη Πεδουλάκη σταμάτησε το κακό εν τη γενέσει του.

Στα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος απάντησαν σε κάθε γρίφο που τους έβαζε η Ουνικάχα Μάλαγα και εκμεταλλευόμενοι τη συμπλήρωση των πέντε ομαδικών φάουλ από πλευράς γηπεδούχων σκόραραν αρκετούς εύκολους πόντους από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ένα σημαντικό προβάδισμα εννέα πόντων (26-35), μα προπάντων δείχνοντας πως έχει βρει τον τρόπο για να αποδράσει από την Ανδαλουσία με τη νίκη στις αποσκευές του.

Η επανάληψη ξεκίνησε με τον Γιόνας Ματσιούλις να ευστοχεί σε τρίποντο (26-38), αλλά το +12 δεν διατηρήθηκε για πολλή ώρα για το τριφύλλι. Κι αυτό γιατί οι Ανδαλουσιανοί ανέκαμψαν εκμεταλλευόμενοι τα πολλά λάθη των αντιπάλων τους. Κι όπου “εκμετάλλευση” βάλτε τους συνεχόμενους αιφνιδιασμούς που έβγαλαν, χάρη στους οποίους έφτασαν και πάλι σε απόσταση βολής (35-38 στο 23′).

Ο Αργύρης Πεδουλάκης κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ, το οποίο είχε αποτέλεσμα. Οι “πράσινοι” βελτίωσαν την εικόνα τους στις δύο πλευρές του παρκέ και με τους Γιόνας Ματσιούλις και Ρόκο Λένι Ούκιτς να ευστοχούν σε διαδοχικά σου τριών πόντων, επανέφεραν… την τάξη στην αναμέτρηση (38-44 στο 25′).

Όσο και να προσπαθούσαν οι Ισπανοί να πάρουν κεφάλι στο σκορ, δεν μπορούσαν. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχανε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ στη ρακέτα του, αλλά είχε βρει τον τρόπο να παραμένει μπροστά στο σκορ και με καλάθι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στο τέλος του γ’ δεκαλέπτου, έφερε τη διαφορά και πάλι στις παρυφές των δέκα πόντων (44-53).

Η τελευταία περίοδος έμοιαζε αρκετά με την πρώτη. Μόνο που είχε μία διαφορά. Τον Μάρκους Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ πήρε το… ελεύθερο από τον Γιασμίν Ρέπεσα να κάνει ό,τι θέλει στην επίθεση της Ουνικάχα Μάλαγα, κάτι που απέφερε γρήγορα καρπούς.

Οι Ισπανοί “έτρεξαν” σερί 8-0 -με τον Μάρκους Ουίλιαμς να είναι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος για την “πράσινη” άμυνα- και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το τριφύλλι (53-52) οκτώ λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Η περιφέρεια του Παναθηναϊκού ήταν κουρασμένη, κάτι το οποίο είχε αντίκτυπο τόσο στην κυκλοφορία της μπάλας και τις σωστές επιλογές στην επίθεση, όσο και στο διάβασμα των φάσεων. Έτσι, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη σκόραραν για τελευταία φορά εντός παιδιάς 6’40” πριν το τέλος του αγώνα ξυπνώντας μνήμες… Ρεάλ Μαδρίτης.

Μνήμες οι οποίες στη συνέχεια πήραν σάρκα και οστά δια χειρός Μάρκους Ουίλιαμς. Ο 27χρονος παίκτης πήρε την ομάδα του από το χέρι και με τρία συνεχόμενα τρίποντα – “μαχαιριές” της έδωσε αέρα έξι πόντων (66-60) λίγο πριν το τέλος, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να σκοράρει “πληρώνοντας” τα χαμένα φόλοου του Τζέιμς Γκιστ στο ίδιο διάστημα.

Με περίπου 24” να απομένουν για την λήξη, ο Αργύρης Πεδουλάκης κάλεσε τάιμ άουτ προκειμένου να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση της ομάδας του. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, η εντολή που έδωσε ο Έλληνας προπονητής ήταν μία μεγάλη επίθεση προκειμένου να μπορέσει το τριφύλλι να υπερασπιστεί το +5 (78-73), με το οποίο είχε επικρατήσει στο παιχνίδι του α’ γύρου.

Το σουτ που επιχείρησε ο Ρόκο Λένι Ούκιτς στην λήξη, όμως, ήταν άστοχο με αποτέλεσμα το 66-60 να είναι το τελικό σκορ και να βάλει την Ουνικάχα Μάλαγα και πάλι δυνατά στο κόλπο της πρόκρισης αφού, πλέον, η ομάδα του Γιάσμιν Ρέπεσα θα έχει το προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας με το τριφύλλι.

Τα δεκάλεπτα: 8-16, 26-35, 44-53, 66-60.
ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (Ρέπεσα): Σιμόν 9 (2), Ουίλιαμς 22 (5), Πάνκο, Βιντάλ, Ουρτασούν 3, Κάλογουεϊ 5 (1), Πέροβιτς, Βάσκεζ 13, Ζόριτς 14.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος, Ματσιούλις 15 (4), Ούκιτς 14 (3), Λάσμε 6, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (2), Γκιστ 7 (1), Μπανκς 2, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σχορτσανίτης 6.