Ο Τζόρντι Μπερτομέου πραγματοποίησε δηλώσεις, απαντώντας σε διάφορα καυτά θέματα όπως τα ”παράθυρα” των εθνικών ομάδων, τα εγγυημένα συμβόλαια, αλλά και για το ποιο πιστεύει ότι θα ήταν το ιδανικότερο πρόγραμμα στην Ευρώπη.

 Την στιγμή που όλα τα πρωταθλήματα στον κόσμο διακόπτονται για τις Εθνικές Ομάδες, η Ευρωλίγκα είναι η μοναδική λίγκα που δεν δέχεται να προσαρμοστεί στο καλεντάρι της FIBA και πάει κόντρα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Επίσης η Ευρωλίγκα είχε υποσχεθεί πως θα φέρει 14 προτάσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αλλά καμία πρόταση δεν έχει γίνει ακόμα. Μάλιστα επιμένει πως το καταλληλότερο είναι να γίνονται τα προκριματικά το καλοκαίρι, πράγμα αφύσικο αν φανταστεί ο καθένας μας τις προετοιμασίες και τις προπονήσεις των αθλητών

 Επίσης, αναφέρεται στην διαφορετική αντιμετώπιση που έχει ο πρόεδρος της Βαλένθια με τον πρόεδρο πχ των Μέμφις, έχοντας προφανώς ξεχάσει πως το NBA ανήκει σε ένα διαφορετικό οικοσύστημα. Όλα αυτά δείχνουν πως ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκα δεν αποδέχεται τη πραγματικότητα. Αυτό φαίνεται και στα όσα υποστήριξε για μη αλλοίωση στο ενδιαφέρον των εθνικών πρωταθλημάτων, την στιγμή που μία φιναλίστ πχ στο Ιταλικό πρωτάθλημα, δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, σε αντίθεση με την Ισπανία που βγάζει μία ομάδα βάση βαθμολογίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπερτομέου:

Για τις βασικές του θέσεις στο κομμάτι των “παραθύρων” των εθνικών ομάδων: «Tο πρόβλημα είναι το πρόγραμμά της FIBA, το οποίο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα του αθλήματος στον πλανήτη. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από πολλά χρόνια. Είναι απαίσιο που οι εθνικές ομάδες δεν μπορούν να αγωνιστούν με τους καλύτερους παίκτες τους. Θα κάνουμε δεκατέσσερις (14) ακόμη προτάσεις, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να διορθώσουμε το πρόβλημα».

Για τα εγγυημένα συμβόλαια και την φθορά των εθνικών πρωταθλημάτων: «Αυτό που λένε πως τα εγγυημένα συμβόλαια κάνουν κακό στα εθνικά πρωταθλήματα είναι λάθος. Βλέπω ότι οι ομάδες της EuroLeague που έχουν εγγυημένη συμφωνία κατακτούν τον τίτλο στη χώρα τους σε ποσοστό που φτάνει στο 97%. Αυτό δείχνει ότι η συμμετοχή στην EuroLeague δεν συνεπάγεται την αλλοίωση ενδιαφέροντος από τις ομάδες για τα εθνικά τους πρωταθλήματα».

Ενώ συμπλήρωσε: «Γιατί ο πρόεδρος της Βαλένθια να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από τον πρόεδρο των Μέμφις Γκρίζλις;»

Τέλος αναφέρθηκε για το ποιο είναι το ιδανικό αγωνιστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη: «Tο ιδανικό αγωνιστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη είναι ενάμιση μήνα ξεκούρασης για τους παίκτες, ενάμιση μήνα διοργανώσεων των εθνικών ομάδων και εννέα μήνες με συλλογικές υποχρεώσεις».