Ο Τζόρντι Μπερτομέου στο πλαίσιο της συνέντευης τύπου στο Βελιγράδι εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία της Ευρωλίγκας  για το που θα δωθούν οι τέσσερις ανοιχτές θέσεις στην κανονική διάρκεια της επόμενης διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

“Η VTB λίγκα, η ABA λίγκα, η γερμανική BBL και η ισπανική ACB είναι οι καλύτερες λίγκες σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα ανταμειφθούν με μία θέση στην επόμενη Ευρωλίγκα”. Ως εκ τούτου ένα εισιτήριο θα δοθεί στον νικητή του Eurocup και δεν θα υπάρξει προκριματικός γύρος.

Για τις wildcards: “Δεν σκεφτόμαστε ούτε δουλεύουμε το σενάριο των wildcards. Σκεφτόμαστε τα κλαμπ τα οποία έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και τους εκπροσώπους των πρωταθλημάτων. Όταν θα έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε την διοργάνωση τότε θα την εξετάσουμε. Η πρόταση μας είναι πως αυτά τα τέσσερα πρωταθλήματα αξίζουν μία θέση στην Ευρωλίγκα, αξίζουν τουλάχιστον τρεις θέσεις στο Eurocup και η συγκεκριμένη πρόταση είναι η ίδια προς αυτές τις τέσσερις λίγκες. Τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται από όλα τα κλαμπ από τη στιγμή που εφαρμόζουμε το financial fair play”.

Για την ώρα η VTB έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση και μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι ABA, BBL και ACB.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα θα σημαίνει πως καμία ομάδα από αυτά τα πρωταθλήματα δεν θα συμμετέχει στις διοργανώσεις της FIBA.

Οι συνολικά 16 ομάδες της κανονικής σεζόν της προσεχούς Ευρωλίγκας περιλαμβάνουν πέρα από την συγκεκριμένη τετράδα, τον νικητή του Εurocup και τις 11 ομάδες που έχουν υπογράψει δεκαετή συμβόλαια.