Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για πρώτη φορά χωρίς τον Νικ Καλάθη, όμως στο α’ ημίχρονο ο Λούκας Λεκαβίτσιους μπήκε στη… φανέλα του, δείχνοντας ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ έδωσαν τις απαραίτητες λύσεις δημιουργικά και ο Παππάς με τον Ρίβερς. Με αυτή τη νίκη οι “πράσινοι” έφτασαν στην 9η νίκη τους σε 13 παιχνίδια, κερδίζοντας όμως πάνω από όλα ψυχολογία ενόψει της συνέχειας, με δεδομένη την απουσία του ηγέτη τους.

Το Ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Σίνγκλετον και Γκιστ και ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ με τον Λιθουανό γκαρντ να… μπαίνει στη φανέλα του Νικ Καλάθη και να πετυχαίνει τους 8 από τους πρώτους 11 πόντους των «πρασίνων». Ο Τζέιμς Γκιστ άρχισε να βρίσκει τα πατήματα του, ενώ ο Αντετοκούνμπο έδινε βοήθειες κερδίζοντας 4 φάουλ σε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το «τριφύλλι» έφτασε τη διαφορά ακόμα και στους 7 (16-9), όμως ένα γρήγορο σερί 2-8 των Ισραηλινών έφερε το παιχνίδι στην ισοπαλία. Παρόλα αυτά η επιθετική έξαρση του Λεκαβίτσιους και ο ανεβασμένος ρόλος του Παππά έφεραν το σκορ στο 25-21.

Το β’ δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Τζέιμς Γκιστ να υπερέχει στο αντίπαλο καλάθι, με αποτέλεσμα ο Νέβεν Σπάχια να ρίξει στον αγώνα του Παραχούτσκι. Η handball αλλαγή του Τσάβι Πασκουάλ άκουγε στο όνομα Ίαν Βουγιούκας με τον αρχηγό των «πρασίνων» να είναι αρκετά καλός στα λεπτά που έπαιξε και να συνεργάζεται άψογα με τον Νίκο Παππά που είχε αναλάβει το ρόλο του δημιουργού προσφέροντας 3 ασίστ σε μία περίοδο. Συνακόλουθα, η παρουσία του Κέι Σι Ρίβερς στην περιφέρεια έδωσε βοήθειες από το τρίποντο με τον Αμερικανό «μπομπέρ» να έχει 3/4 προβάδισμα 9 πόντων (35-26). Τα ατομικά λάθη των «πρασίνων» στην άμυνα έδωσαν δικαιώματα στη Μακάμπι, η οποία μείωσε στον πόντο (39-38), όμως ο Ρίβερς ήταν και πάλι εκεί να δώσει τη λύση, ενώ το καλάθι του Λεκαβίτσιους στο τέλος έκλεισε το ημίχρονο στο 49-43.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μπορεί να έβλεπε τον Λεκαβίτσιους να δυσκολεύεται και να κουράζεται πνευματικά, όμως τότε δήλωσαν παρών και οι υπόλοιποι, κυρίως στα αμυντικά τους καθήκοντα. Η Μακάμπι δυσκολευόταν αρκετά επιθετικά πετυχαίνοντας μόλις 5 πόντους στα πρώτα 6 λεπτά. Ο Ρίβερς συνέχιζε να δίνει λύσεις επιθετικά την ώρα που και ο Παππάς βοηθούσε μέσω του γρήγορου transition φτάνοντας τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (64-53). Η υπεροχή του Παναθηναϊκού και στις δύο πλευρές του παρκέ έκλεισε το δεκάλεπτο στο 67-56, με τους παίκτες του κόουτς Πασκουάλ να δέχονται μόλις 13 πόντους σε μία περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά και το τελευταίο μέρος του αγώνα, όμως ένα σερί 2-11 της Μακάμπι μείωσε το σκορ στο 74-67, προκαλώντας και τα νεύρα του Τσάβι Πασκουάλ που κάλεσε εσπευσμένα time out. Η λύση του Καταλανού στο πρόβλημα που εντόπισε ήταν να χρησιμοποιήσει ένα κοντό σχήμα με τον Σίνγκλετον στο «5» και τον Γκάμπριελ στο «4», με τον… κρυφό άσο να είναι ο Μάρκους Ντένμον, ο οποίος πρόσφερε ενέργεια και με τα τρίποντα του επανέφερε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (86-71). Η Μακάμπι προσπαθούσε να επανέλθει στον αγώνα, όμως η ευστοχία του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να δώσει δικαιώματα με τα τελευταία λεπτά να είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και τους «πράσινους» να φτάνουν στην 4η νίκη τους.

Ο έλεγχος

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην είχε τον φύσει και θέσει ηγέτη του, Νικ Καλάθη, όμως ευτύχησε να έχει 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο κορυφαίος που πέτυχε double double με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ. Εξαιρετικός ο Λούκας Λεκαβίτσιους στον αναβαθμισμένο ρόλο του με 13 πόντους και 4 ασίστ. Ουσία και θέαμα από τον Νίκο Παππά με 14 πόντους και 3 ασίστ. «Μπομπέρ» για ένα ακόμα βράδυ ο Κέι Σι Ρίβερς με 15, όσους πέτυχε ο… ηγέτης των αιθέρων, Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος πέτυχε και αυτός double double (15 πόντους-10 ριμπάουντ).

Που Κρίθηκε

Ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας τόσο στην περιφέρεια όσο και στο «ζωγραφιστό». Με 51,4% ευστοχίας στα δίποντα και 42,3% (11/26) στα τρίποντα είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι της Μακάμπι που είχε 44,9% στα δίποντα και 41,2% στα τρίποντα (7/17). Παράλληλα ο Παναθηναϊκός εξάλειψε σχεδόν το πρόβλημα των βολών έχοντας αυτή τη φορά ευστοχία 81,8%. Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπεροχή στον τομέα των ριμπάουντ με 35 έναντι 27, δείγμα της δουλειάς που έκαναν ο Σίνγκλετον με τον Γκιστ.

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 49-43, 67-56, 89-76

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 14, Ρίβερς 15, Παππάς 14, Ντένμον 9, Γκιστ 15, Βουγιούκας 2, Καλαϊτζάκης, Λεκαβίτσιους 13, Γκάμπριελ 3, Λοτζέσκι 3, Αντετοκούνμπο 1.
ΜΑΚΑΜΠΙ: Τόμας 9, Ρολ 4, Κέιν 16, Τάιους 12, Ντιμπαρτολομέο 2, Κοέν 3, Κόουλ 14, Μπόλντεν 4, Παραχούσκι 6, Ζούσμαν, Τζάκσον 13.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα!