Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έκανε ένα πολύ καλό πρώτο δεκάλεπτο, όμως στη συνέχεια υστέρησε επιθετικά, με το γ’ δεκάλεπτο να αποδεικνύεται καταδικαστικό, μιας και η Ζαλγκίρις πέτυχε 33 πόντους διογκώνοντας την υπέρ της διαφορά και παρά την αντεπίθεση των “πρασίνων” στο τέλος, το σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πήρε τη νίκη.

Το Ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το σύνηθες ψηλό του σχήμα με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Σίνγκλετον και Γκιστ και μπορεί στα πρώτα 4:30 λεπτά να δέχθηκε 7 πόντους με το σκορ στην ισοπαλία, όμως η συνέχεια είχε τη σφραγίδα του ηγέτη των «πρασίνων». Ο Τσάβι Πασκουάλ έχοντας προσαρμόσει ονειρικά τα σχέδια του πάνω στα επιθετικά πλάνα των Λιθουανών, κατάφερε να κρατήσει πολύ χαμηλά στο σκορ τη Ζαλγκίρις, την ώρα που ο Νικ Καλάθης μοίραζε και έδινε τις κλασσικές ασίστ του, με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 10-20.

Το β’ δεκάλεπτο ξεκίνησε με το «τριφύλλι» να παίζει με αρκετές αλλαγές έχοντας σε μεγάλο διάστημα του δεκαλέπτου τους Λεκαβίτσιους, Ντένμον και Όγκαστ ή Βουγιούκα, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους να μειώνουν σιγά σιγά τη διαφορά και να εκμεταλλεύονται τα αμυντικά κενά. Η παρουσία των Ουλανόβας και Ντέιβις έδωσε σημαντικές βοήθειες στην Ζαλγκίρις με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει στο 33-31, με τον Παναθηναϊκό να είναι μεν στο σκορ, αλλά να χάνει την διαφορά που είχε χτίσει, κάτι που προήλθε από τα 8 λάθη του ημιχρόνου, εκ των οποίων τα 6 ήταν στο β’ δεκάλεπτο.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μιας και μπορεί η Ζαλγκίρις να υπέπεσε σε αρκετά φάουλ, όμως το φετινό πρόβλημα του Παναθηναϊκού που ακούει στο όνομα… ελεύθερες βολές, έκανε την εμφάνιση του. Η αστοχία των “πρασίνων” από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και ο επιθετικός πλουραλισμός των γηπεδούχων έδωσαν ένα επιμέρους σκορ 33-14, με τον Παναθηναϊκό να μένει πίσω με -17. 

Το τελευταίο μέρος του αγώνα βρήκε τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να κάνει την ανατροπή της… χρονιάς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Παππάς με τον Ρίβερς πήραν από το χέρι την ομάδα τους και με τα τρίποντα τους έφεραν τη διαφορά σε μονοψήφια νούμερα, πετυχαίνοντας μάλιστα στα πρώτα 5 λεπτά ένα επιμέρους σκορ 17-6. Παρόλα αυτά οι παίκτες του “τριφυλλιού” δεν είχαν καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν στην πηγή, παρά το γεγονός ότι μείωσαν τη διαφορά ακόμα και στο -6, με την Ζαλγκίρις στο τέλος να παίρνει τη νίκη.

Ο έλεγχος

Πάλεψαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού χωρίς όμως κανείς να έχει διάρκεια σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Καλάθης ήταν καλός στο α’ δεκάλεπτο, όμως στη συνέχεια δεν έδωσε τις απαραίτητες βοήθειες, πετυχαίνοντας 10 πόντους και 6 ασίστ. Πολύ καλοί στο δ’ δεκάλεπτο ο Κέι Σι Ρίβερς και ο Νίκος Παππάς με τους δύο γκαρντ να πετυχαίνουν 11 και 16 πόντους αντίστοιχα, ενώ άλλους 15 πόντους πέτυχε ο Σίνγκλετον, χωρίς όμως ριμπάουντ που είναι ένα από τα όπλα του και υποπίπτοντας σε 5 λάθη. Χαμηλές πτήσεις από Γκιστ, Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους και Αντετοκούνμπο, την ώρα που Ντένμον, Βουγιούκας, Γκάμπριελ και Όγκαστ δεν πρόσφεραν βοήθειες.

Που κρίθηκε το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε επί της ουσίας τα πολλά λάθη στα οποία υπέπεσε (15 συνολικά), την υπεροχή της Ζαλγκίρις στα ριμπάουντ (37 έναντι 24), αλλά και την έλλειψη δημιουργίας πέραν του Καλάθη, μετρώντας συνολικά 15 ασίστ, έναντι 22 των Λιθουανών. Φυσικά δεν μπορεί να αγνοηθεί και το πρόβλημα με τις βολές, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να καλούνται να λύσουν άμεσα αυτό το πρόβλημα. Η Ζαλγκίρις από την πλευράς της μπορεί να σούταρε μόλις 10 φορές από τα 6,75 ευστόχησε όμως 5 φορές, όταν ο Παναθηναϊκός είχε 11/31, εκ των οποίων τα 5 βρήκαν στόχο στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 31-33, 64-47, 80-74

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντέιβις 9, Μπουστ 2, Πάνγκος 12 (3), Τουπάν 3, Γιανκούνας 17. Μιλάκνις 3, Μίσιτς 4, Γουάιτ 13 (1), Βαλίνσκας, Ουλανόβας 8

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 15 (3), Ρίβερς 11 (3), Παππάς 16 (4), Γκιστ 4, Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 2, Γκάμπριελ 2, Ογκαστ 3, Λοτζέσκι 7, Καλάθης 10, Αντετοκούνμπο 2

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα εδώ!