Τους αδερφούς Ματέους και Μαρσέλ Πόνιτκα της Ζιέλονα Γκόρα, η οποία αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (11/12, 21:45) παρουσιάζει η Ευρωλίγκα.

Ο πρώτος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φετινής σεζόν μέχρι στιγμής, καθώς είναι ο κορυφαίος νέος παίκτης στο Top-20 με 15,63 rating μ.ό., αλλά και ο πρώτος ριμπάουντερ μεταξύ των κοντύτερων παικτών, μαζεύοντας οκτώ ανά αγώνα.

Από την άλλη, ο αδερφός του Μαρσέλ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία διασσυλογική διοργάνωση πριν από ένα μήνα σε ηλικία 18 ετών. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης; Το γεγονός ότι οι αδερφοί Πόνιτκα βρέθηκαν στην ίδια ομάδα περισσότερο από σύμπτωση, παρά από προμελετημένο πλάνο!

«Δεν το σχεδιάσαμε να έρθουμε μαζί, απλά έγινε. Είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ ξανά στην Euroleague και αυτό ήταν το πιο σημαντικό για μένα. Ο αδερφός μου επέστρεψε από τις ΗΠΑ μετά από ένα χρόνο και βρεθήκαμε εδώ», είπε ο Ματέους Πόνιτκα για το πώς έγιναν συμπαίκτες στη Ζιέλονα Γκόρα. 

Ερωτηθείς για το αν αποτελεί παράδειγμα για τον μικρότερο αδερφό του, απάντησε: «Πρέπει να τον ρωτήσετε αν αποτελώ παράδειγμα γι’ αυτόν. Σίγουρα μικροί παίζαμε μαζί και σίγουρα με θαύμαζε.» Από την πλευρά του ο Μαρσέλ επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του αδερφού του τονίζοντας: «Και βέβαια αποτελούσε παράδειγμα για μένα, έμαθα από αυτόν. Ήξερα πως θα παίζουμε στο ίδιο επίπεδο ήταν απλά θέμα χρόνου.»
 
Παρά τα τέσσερα χρόνια που τούς χωρίζουν, τα δύο αδέρφια έπαιζαν συνεχώς μαζί, όπως είπε ο Ματέους: «Παίζαμε συνέχεια, ίσως και κάθε μέρα με δικιά μου προτροπή.» Όπως συμβαίνει συνήθως μεταξύ αδερφών, υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους, κάτι που παραδέχθηκε ο Μαρσέλ: «Πήγαινα αλλά στο τέλος καταλήγαμε να τσακωνόμαστε συνέχεια.»
 
Στη συνέχεια, ο Ματέους, είπε: «Συνήθως δεν μου επιτρεπόταν να κάνω τάπα ή έπρεπε να παίζω μόνο με το αριστερό χέρι. Συνήθως οι αγώνες ήταν ντέρμπι καθώς και οι δυο θέλαμε το τελευταίο σουτ».
 
Η Πρόκομ ήταν η ομάδα με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στη Εuroleague ο Ματέους Πόνιτκα, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για το Μαρσέλ: “Φυσικά και μου έδωσε κίνητρο αυτό. Ο κόσμος με συγκρίνει μαζί του οπότε αυτό με ώθησε να παίξω ακόμα καλύτερα. Προσπαθώ κάθε μέρα να τον κερδίσω και ελπίζω να γίνει κάποια μέρα”.
 
Τέλος, ο Ματέους αποκάλυψε ποιες συμβουλές έδωσε στο μικρό αδερφό του: «Του είπα ότι εδώ δεν χωράνε λάθη. Αν κάνεις ένα λάθος οι αντίπαλοι θα σε κάνουν να το πληρώσεις. Πρέπει να δουλεύει σκληρά και να τους ανταγωνίζεται όλους».