Mετά το Μουντομπάσκετ, η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από τα ματς Κυπέλλου, την αγωνιστική ετοιμότητα των «αιωνίων», την παρουσία του Γκάρι Πέιτον στα μέρη μας και το τουρνουά προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Υπάρχει και κάτι ακόμη, ωστόσο. Τα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Μέσα από την καθιερωμένη διαδικασία, αυτή την φορά στο Βέλγιο (Οστάνδη), θα προκύψει η μία ομάδα, που θα κερδίσει θέση στους ομίλους. Οκτώ ομάδες, από επτά διαφορετικές χώρες, διεκδικούν μία μοναδική θέση, ένα «εισιτήριο». Οι –συνολικά- επτά αγώνες με αποκορύφωμα τον «τελικό» της Παρασκευής, θα αναδείξουν τον τυχερό της υπόθεσης. Ενας θα συνεχίσει και οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στο Γιούροκαπ (κατ’ αντιστοιχία, Τσάμπιονς με Γιουρόπα Λιγκ, αν μιλάμε ποδοσφαιρικά).

Οποιος και να περάσει, όμως, θα έχει δύσκολο έργο, αν και δεν θα είναι στην παρέα του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού. Θα βρεθεί στον Α’ ομιλο, συναντώντας πολλούς γνώριμούς μας: Ρεάλ (Μπουρούσης), Εφες (κόουτς Ιβκοβιτς, Περπέρογλου, Λάσμε), Ζαλγκίρις (ασίσταντ ο Γιασικεβίτσιους), Νίζνι (ο Ντάνιελς με θητεία σε Καβάλα, Περιστέρι) και Σάσαρι (ο Λόγκαν του Παναθηναϊκού και ο Τόντιτς των Κολοσσού, Ολύμπιας Λάρισας, Ηλυσιακού).

Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, πάντως, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ελληνικό «ενδιαφέρον», στα προκριματικά, πέρα από ό,τι προαναφέραμε. Μόνο στην –ασπρόμαυρη- λετονική Ρίγα δεν διαπιστώνει κάποιος «ελληνική» παρουσία, αν και παλιότερα από εκεί πέρασαν ο Μαρκί Πέρι (Ολυμπιακός), ο Τόμας Ντελινινκάιτις (ΠΑΟΚ) και ο Αντάνας Καβαλιάουσκας (Πανιώνιος, Καβάλα). Με μέσο όρο ηλικίας ούτε καν τα 24 έτη η Ρίγα επανέρχεται δυναμικά. Απέναντί της στο πρώτο ματς της διαδικασίας, την Τρίτη, θα βρει την γαλλική Στρασμπούρ του κόουτς Βενσάν Κολέ, η οποία πρόσφατα κέρδισε σε φιλικό τον Παναθηναϊκό. Στους Γάλλους (που έχουν μ.ό. ηλικίας τα 26 έτη) αγωνίζονται ο Αντονι Ντόμπινς (Μακεδονικός) και ο Ματ Χάουαρντ, που έτσι κι αλλιώς ξέρει από ερυθρόλευκα (Ολυμπιακός).

Δεύτερο χρονικά ματς, την ίδια ημέρα, το Οστάνδη-Βιλερμπάν. Οι οικοδεσπότες, με ατού την παρουσία των φιλάθλων τους, επιδιώκουν την υπέρβαση. Στο ρόστερ (μ.ό. ηλικίας 26) βρίσκεται ο Ντούσαν Τζόρτζεβιτς (Ηρακλής) και πιο παλιά έπαιξαν οι: Ματ Λοτζέσκι (Ολυμπιακός), Ντούσαν Σάκοτα (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), Ρασάντ Ράιτ (Πανιώνιος), Κένεντι Ουΐνστον (Πανιώνιος, Παναθηναϊκός), Ιβαν Πάουνιτς (Αρης), Ντούσαν Κέτσμαν (Παναθηναϊκός), Ελβιρ Οβτσινα (Ολυμπιακός), Τζίμι Μπάξτερ (Ηλυσιακός, Ικαρος).

Για την Βιλερμπάν το ευρέως γνωστό στοιχείο είναι πως κουμάντο κάνει –έστω και δια αποστάσεως- ο Τόνι Πάρκερ, ενώ έχει αγωνιστεί ο Δημήτρης Χαριτόπουλος. Εδώ και χρόνια στο ρόστερ ανήκει ο Αμάρα Σι (ΑΕΚ), τον οποίο στην φροντ λάιν θα ενισχύσει ο Αυστραλός Ντέιβιντ Αντερσεν. Μαζί τους και ο Αμερικανός γκαρντ, Τορίν Γκριν (ΑΕΚ). Εχουν αγωνιστεί στην ομάδα της Λιόν οι: Ρόμπερτ Γκούλιας (Ολυμπιακός, Πανελλήνιος), Αλέν Ντιγκμπέ (Καβάλα), Τζιμ Μπιλμπά (ΑΕΚ), Νίκολα Ραντούλοβιτς (Σπόρτιγκ) και Νίκολα Βούιτσιτς (Ολυμπιακός).

Και πάμε στην Τετάρτη, όταν η Χάποελ Ιερουσαλήμ, που κάποτε αγωνίστηκε εκεί ο Ντέιβιντ Μπλατ, θα αναμετρηθεί με την Νίμπουρκ. Στους Ισραηλινούς –με μ. ό. ηλικίας τα 27- διακρίνονται οι Γιοτάμ Χαλπερίν (Ολυμπιακός), Ντέργουϊν Κίτσεν (Παναθηναϊκός) και Μπρέισι Ράιτ (Αρης). Κατά το παρελθόν, φόρεσαν τα ροσονέρι οι: Ντρορ Χάτζατζ (ΑΕΚ), Τζέιμι Αρνολντ (Περιστέρι), Τράβις Ουότσον (Πανιώνιος), Ουΐλ Σόλομον (Αρης, Ηρακλής, Περιστέρι), Τέρενς Μόρις (Απόλλων Πατρών). Οσον αφορά τη Νίμπουρκ, αγωνίστηκαν πιο παλιά οι: Χρήστος Ταπούτος (ΑΕΚ, Αρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Νήαρ Ηστ), και Γιώργος Τσιάρας (Ολύμπια Λάρισας, ΑΕΚ, Αρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ικαρος). Στο δυναμικό -του μ. ό. ηλικίας των 27- παραμένει ο Τρε Σίμονς (ΠΑΟΚ), μαζί με τον Ντάριους Ουάσινγκτον (ΠΑΟΚ, Αρης) κι έχει περάσει ο Ντίλαν Πέιτζ (ΜΕΝΤ, Πανελλήνιος).

Φτάνουμε στο ζευγάρι της Ούνιξ Καζάν (φωτό-Λάνγκφορντ) με την Ζιέλονα Γκόρα. Οι Ρώσοι του κόουτς Αργύρη Πεδουλάκη (και των Βόβορα, Παναγιωτόπουλου), έχουν στις τάξεις τους τον Νίκο Ζήση και τον Κώστα Καϊμακόγλου, ενώ πρόσφατα αποδεσμεύτηκε ο Ιαν Βουγιούκας (Γαλατασαράι, Ολυμπιακός, Ρέθυμνο, Πανελλήνιος, Παναθηναϊκός). Εχουν αγωνιστεί εκεί οι: Νικολάι Πάντιους (Αρης), Αλεξέι Ζεβροσένκο (Περιστέρι, Ολυμπιακός), Φεντόρ Λιχολίτοφ (Αρης, Μακεδονικός). Η Ζιέλονα Γκόρα από την άλλη, είχε βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού, ενώ δεν διαθέτει πια τον πρώην «πράσινο», Γκουΐν, ούτε τον Χοτζ, που ενδιέφερε τους «αιώνιους». Στηρίζεται εξάλλου, στον Στιβ Μπαρτ (Ολυμπιάδα Πατρών) και τον Κουΐντον Χόσλεϊ, που κάποτε «κόπηκε» από το Ρέθυμνο.