Πονάει περισσότερο μια ήττα-αποκλεισμός στο τελευταίο δευτερόλεπτο ή μια άνετη πρόκριση του αντιπάλου με 15 και 20 πόντους διαφορά;
Πιθανότατα το πρώτο. Και αν ρωτούσε κανείς τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού σήμερα (19/5), τότε πιθανότατα θα έπαιρνε την ίδια απάντηση, με τον Vasilije Micic να «σκοτώνει» στο φινάλε τους «ερυθρόλευκους» στα ημιτελικά του Final Four της EuroLeague και να στέλνει την Efes Anadolu στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου (21/5).

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρίνει τα πάντα δυστυχώς. Αλλά οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να ζήσουν και να πεθάνουν με το δικό τους τρόπο, με το δικό τους playstyle. Οι συχνές αλλαγές στα screens ακόμα και αν προέκυπτε miss match στο switch -όπως έγινε και στην τελευταία θέση-, το ρίσκο του περιφερειακού σουτ στο βωμό της σκληρής ρακέτας αλλά και η έλλειψη double team στην τελευταία φάση στον Σέρβο σταρ να αποτελεί μερικά μόνο από τα στοιχεία που μας έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα -η οποία, μην ξεχνάμε, ήταν έτοιμη να τουμπάρει το ματς με μεγάλο σερί και αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν…

Παρά το ρεκόρ τρίποντων της Efes σε ένα ματς Final Four, παρά την εξαιρετικά μέτρια επιθετικά απόδοση της 4ης περιόδου (3-12 σουτ, 0-5 τρίποντα, 3 λάθη για καμία ασίστ), παρά την τρομερή δυστοκία του Σάσα Βεζένκοφ (5 πόντοι με 1-2 δίποντα και 1-8 τρίποντα) -ο οποίος αφενός μπλόκαρε στη σκληρή άμυνα του Chris Singleton και αφετέρου δεν ήταν σε καλή μέρα σπαταλώντας σωρεία ελεύθερων σουτ στο τέλος-, η ελληνική ομάδα έχασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Δεν έκανε το καλύτερό της ματς, δεν είχε πολυφωνία επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν είχε πολλές λύσεις πέραν των iso του Ντόρσεϊ και του playmaking του Σλούκα. Ωστόσο, έχασε στον πόντο. Και αυτό, όσο μεγάλος και αν είναι ο πόνος άπαντων αυτή τη στιγμή, λέει πολλά για το μέταλλο νικητή που προσπαθεί -και έχει- εμφυσήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας στους παίκτες του.

Λάθη έγιναν. Πολλά μάλιστα. Αστοχίες επίσης. Αυτό όμως, που πλήγωσε πιο βαθιά από κάθε τι άλλο τους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν τίποτα άλλο πέραν της απουσίας πολλών πηγών σκορ και επαφών στο μισό της Efes.
Ο Fall εξαφανίστηκε ελέω Pleiss μετά το δυναμικό του ξεκίνημα με 7 πόντους και 3-3 σουτ στην 1η περίοδο, ο Παπανικολάου δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες παρά τους 7 πόντους και τα 3 ριμπάουντ του αρχικού δεκαλέπτου, ο Martin -παρά το σχεδόν buzzer beater του που θα έστελνε το ματς στην παράταση- πέτυχε μόλις μια επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο, ο Walkup πλήρωσε τη μεγάλη απόσταση της 3ης περιόδου και δεν αγωνίστηκε όσο θα ήθελε (25 λεπτά), ενώ οι Ντόρσεϊ και McKissic είχαν μόλις μερικές εκλάμψεις.

Το είχαμε αναφέρει ξανά. Ο Σλούκας με τον Βεζένκοφ είναι ίσως το κορυφαίο δίδυμο στην EuroLeague επιθετικά. Ωστόσο, δε γίνεται να κουβαλούν πάντοτε την ομάδα και τους συμπαίκτες τους. Και απόψε ήταν μια από αυτές τις βραδιές, με τον Βούλγαρο «ψηλό» να μη συνεχίζει στους αλά MVP ρυθμούς που μας είχε συνηθίσει στον πρώτο του αγώνα σε Final Four. Είπαμε, εδώ μετράει (και) η εμπειρία…

Στο πρώτο μέρος, σκόραραν 7 διαφορετικοί παίκτες σε 36 κατοχές.
Στο δεύτερο, 6 διαφορετικοί παίκτες σε 37 κατοχές.

Η Efes, που αποφάσισε από την αρχή της αναμέτρησης να ρισκάρει το μακρινό σουτ των αντιπάλων της, δικαιώθηκε στην επιλογή της να κλείνει προς τα μέσα στις περισσότερες κρίσιμες κατοχές, με το σόου του Dorsey στην 3η περίοδο να είναι το μοναδικό τρίποντο ξέσπασμα του Ολυμπιακού, που μπλέχτηκε για τα καλά στο μοτίβο των Τούρκων.

Αναλυτικά η επιθετική παραγωγή των παικτών του Ολυμπιακού ανά περίοδο:

  • 1η:

Fall: 7 πόντοι
Παπανικολάου: 7 πόντοι
Walkup: 5 πόντοι
Σλούκας: 2 πόντοι

  • 2η:

Martin: 9 πόντοι
McKissic: 8 πόντοι
Σλούκας: 3 πόντοι
Πρίντεζης: 2 πόντοι

  • :

Dorsey: 10 πόντοι
Παπανικολάου: 3 πόντοι
Σλούκας: 2 πόντοι
Βεζένκοφ: 5 πόντοι

  • 4η:

McKissic: 4 πόντοι
Σλούκας: 4 πόντοι
Martin: 2 πόντοι