Ο Ολυμπιακός χθες έκανε το πρώτο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για την επιστροφή στο Final 4 στο Βελιγράδι. Οι Πειραιώτες ξεπέρασαν με τον καλύτερο τρόπο το άγχος που τους διακατείχε στο πρώτο δεκάλεπτο και με όπλο την «ατσάλινή» τους άμυνα κατάφεραν να ξεπεράσουν με περισσή ευκολία το εμπόδιο της Monacο και πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αυριανή αναμέτρηση με τους Μονεγάσκους, διότι αν το σύνολο του Μπαρτζώκα κάνει το 2-0 τότε θα είναι με το ένα πόδι και βάλε στο Βελιγράδι.

Βέβαια για να καταφέρουν να πετύχουν το χθεσινό σπουδαίο αποτέλεσμα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος έκαναν πάρα πολλά πράγματα καλά κυρίως στην πίσω ζώνη του παρκέ. Μάλιστα όλοι οι περιφερειακοί των γηπεδούχων ήταν σε πολύ καλό αμυντικό βράδυ, ενώ ακόμη κι ο Dorsey που δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός έβαζε το κορμί του στη φωτιά σε κάθε φάση. Επίσης κι ο Σλούκας, που ναι μεν είναι καλύτερος στα αμυντικά του καθήκοντα από τον Dorsey, αλλά δεν είναι κι αμυντικός ογκόλιθος έβαλε το δικό του λιθαράκι, ούτως ώστε να περιοριστεί η πολύ καλή τριπλέτα της Monaco (James, Diallo, Bacon) αλλά κι ο Lee που αναμφίβολα δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Όπως είπαμε και προηγουμένως η αμυντική προσήλωση των Πειραιωτών ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα όλο το 40λεπτο, γι’ αυτό άλλωστε ανάγκασαν το σύνολο του Obradovic να μείνει 30 πόντους κάτω από το μέσο όρο του, την στιγμή που η δεύτερη χειρότερη επίδοση της Monaco ήταν οι 65 πόντοι και πάλι στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός για να δεχτεί μόλις 54 πόντους, από μία ομάδα που σκοράρει κατά ριπάς και μάλιστα στο τελευταίο συναπάντημα των δύο συλλόγων του έβαλε 92 πόντους έκανε μερικά πράγματα πολύ σωστά. Για να γίνουμε πιο σαφείς η Μοnaco σκοράρει κυρίως από καταστάσεις iso και εννοείται με αρκετό PNR. Στην πρώτη περίπτωση ο James που είναι από τους καλύτερους παίκτες σε αυτόν τον τομέα περιορίστηκε πάρα πολύ καλά από τον Thomas Walkup, που αποτελεί έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στη Λίγκα. Για του λόγου το αληθές τα στατιστικά επιβεβαιώνουν την κακή αγωνιστική ημέρα που βρέθηκε ο James, καθότι ο 32χρονος γκαρντ είχε 10 πόντους με άσχημα ποσοστά (1/9 σουτ) και 4 λάθη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δεύτερο δεκάλεπτο πέρα από τα σφάλματα στα οποία υπέπεσε έκανε και δύο airball, ενδεικτικό του πόσο καλά περιορίστηκε.

Ακόμη κι οι Bacon και Diallo που είναι δύο φόργουορντ αρκετά επιθετικά, δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους Πειραιώτες καθόλου μέσω iso παιχνιδιού, την ώρα που ούτε δημιουργικά συνέβαλαν. Αναφέρουμε την τελευταία παράμετρο, αφού αμφότεροι οι Αμερικανοί είναι αρκετά καλοί δημιουργοί για τις θέσεις του, ενώ ο Diallo μπορεί να παίξει και με πλάτη, κάτι το οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του Obradovic, άσχετα αν κάποιες φορές τον μάρκαρε ο Dorsey, που υστερεί σε μέγεθος κι όγκο. Γενικότερα ο μόνος που μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησε κάποια προβλήματα στο συγκρότημα του Μπαρτζώκα είναι ο Will Thomas, που πήρε κάποιες μπάλες στο low post στο πρώτο μέρος, όμως στην επανάληψη «σίγησε» κι αυτός. Άρα το παιχνίδι απομόνωσης των φιλοξενούμενων δεν πέτυχε, την στιγμή που κι ο δεύτερος επιθετικός πόλος που είναι το PNR δεν τους έδωσε πολλούς πόντους.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών προτιμά την άμυνα με αλλαγές, εντούτοις γνώριζε καλά ότι αν επέλεγε το συγκεκριμένο τύπο άμυνας τότε ο James θα ήταν ασταμάτητος, καθότι ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού μπορεί να περάσει στα πόδια οποιονδήποτε ψηλό και στη συνέχεια να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα. Έτσι ο Έλληνας κόουτς αποφάσισε μετά το σκριν να κλείνει η άμυνα προς τα μέσα, κάτι που βοήθησε τα μέγιστα στην οικονομία του παιχνιδιού, λόγω του ότι οι backdoor ή οι alley-oop πάσες στον αθλητικότατο Hall αποτράπηκαν πέραν δύο-τριών περιπτώσεων.

Eπιθετικά μπορούσε παράπανω, αλλά δεν χρειαζόταν περισσότερο

Ο Ολυμπιακός πέτυχε 71 πόντους, μια επίδοση που μπορεί να φαίνεται χαμηλή για εντός έδρας παιχνίδι, αλλά οι Πειραιώτες στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» στην πρώτη περίοδο μετά το αρχικό 4-0 ήταν αρκετά μουδιασμένοι κι άστοχοι, κάτι που έφερε το χαμηλό ενεργητικό των οκτώ πόντων. Παρά την φτωχή συγκομιδή οι Πειραιώτες έβγαλαν ορισμένες καλές συνεργασίες που κατέληξαν σε ελεύθερα σουτ η εύκολα lay up. Οι γηπεδούχοι ελέω άγχους “κλώτσησαν” αυτές τις ευκαιρίες στα πρώτα δέκα λεπτά του ματς, κάτι το οποίο αποδεικνύουν και τα 0/7 τρίποντα αλλά και τα αρκετά χαμένα lay up. Μάλιστα ένας από τους κομβικότερους παίκτες του Ολυμπιακού δεν ήταν κοντά στα γνωστά του στάνταρ στην πρώτη περίοδο, εξαιτίας της καλής άμυνας του Will Thomas. Βέβαια η είσοδος του soft και αργού Motum άλλαξε τα δεδομένα, με τους «κόκκινους» να χτυπάνε τα αργά πόδια του σε κάποιες φάσεις στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου και να αλλάζουν τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Έπειτα από αυτά ανέλαβε δράση ο μαέστρος Σλούκας που διάβασε πολύ καλά τα hedge out των παικτών της Monaco, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ευτυχισμένους όλους τους συμπαίκτες του. Βέβαια στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πήρε βοήθειες κι από τους Πρίντεζη (φοβερός ο “Πρι” 12π σε 13’) και McKissic. Με αυτόν τον τρόπο οι γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια με το +7 και φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου να ανεβάσουν τη διαφορά στο δεύτερο μέρος. Έτσι κι έγινε με τον Walkup να κάνει ένα φοβερό κρεσέντο επιθετικά με τους εννιά σερί πόντους (11 συνολικά) οι Πειραιώτες πήραν προβάδισμα 14 πόντων, που κράτησαν μέχρι τέλους. Βέβαια αξίζει να σταθούμε λίγο περαιτέρω στον Τεξανό γκαρντ, που έχει αποβάλλει αρκετά τη διστακτικότητά του τον τελευταίο καιρό, ενώ έχει βελτιώσει κατά πολύ το περιφερειακό του σουτ. Άλλωστε ο Walkup είχε αποδείξει και στην τριετία του στη Zalgiris ότι δεν είναι τόσο κακός σουτέρ όσο έδειχνε το περίπου 20% που είχε στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Τέλος στην τελική ευθεία του αγώνα οι ερυθρόλευκοι πήραν πολλά από πολλούς, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν άνετα το πλεονέκτημά τους γύρω στους 15 πόντους.

Το ματς της Παρασκευής θα είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά εξαρτάται από το πως θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός

Οι Γάλλοι θα είναι πιο ψυλλιασμένοι και διαβασμένοι στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, χωρίς να πρέπει να λησμονούμε ότι το δεύτερο ματς είναι πιο δύσκολο για τους γηπεδούχους με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό αναφορικά με τους Πειραιώτες. Για να μιλήσουμε με νούμερα ο Ολυμπιακός δέχτηκε σπάσιμο της έδρας το 2011 και το 2017 από Siena και Efes στο δεύτερο αγώνα, ενώ οι ίδιοι πάλι στο συγκεκριμένο ματς έσπασαν την έδρα της Barca το 2015.

Εκτός από αυτά η Monaco θεωρητικά είναι δύσκολο να έχει σε τόσο κακή μέρα σχεδόν όλους τους κοντούς της κι ιδιαίτερα τον James. Bέβαια κι ο Ολυμπιακός θα έχει σε καλύτερη μέρα πιθανότατα τους  Dorsey και Vezenkov, με το Βούλγαρο φόργουορντ να είναι θεωρητικά πιο ξεκούραστος στην προσεχή αναμέτρηση των δύο ομάδων, αφού από τα 34’ που παίζει συνήθως αγωνίστηκε χθες 26:40, λόγω και της πολύ καλής εικόνας του Πρίντεζη. Τέλος όλοι περιμένουμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό παιχνίδι αύριο, ωστόσο αν οι «ερυθρόλευκοι» είναι όπως πρέπει τότε πιθανότατα εύκολα ή δύσκολα θα πετύχουν τον στόχο τους.