Οδεύουμε σιγά σιγά προς την έναρξη του Final-4, αφού έμειναν μερικές ώρες για την έναρξη του πρώτου ημιτελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Efes Anadolu, με τον Ολυμπιακό να θέλει να ολοκληρώσει με τον καλύτερο γι’ αυτόν τρόπο μια ονειρική σεζόν. Φυσικά όμως το παιχνίδι με τους Τούρκους μόνο εύκολο δε θα ‘ναι. Για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από δύσκολο.

 

H Efes διαθέτει ίσως το καλύτερο δίδυμο γκαρντ στη Euroleague (Micic – Larkin) και έναν απ’ τους καλύτερους -αν όχι ο καλύτερος- 6ους παίκτες της διοργάνωσης (Beaubois). Εκτός αυτών βέβαια, στο «οπλοστάσιό» της περιλαμβάνει έναν εξαιρετικό ψηλό (Pleiss), ένα πολύ δυναμικό «τεσσάρι» (Moerman), έναν πολύ καλό ρολίστα με εξαιρετικό σουτ (Bryant) και γενικότερα το 2ο πιο γεμάτο ρόστερ του Final-4 και της διοργάνωσης (μετά και την αποβολή της CSKA). Αυτό λοιπόν από μόνο του, παρά το ότι θα λείπει ο Simon για τους Τούρκους, δυσκολεύει την αποστολή των «Ερυθρολεύκων» και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει μερικά «τρικ» για να τα βγάλει εις πέρας σε άψογο βαθμό.

 

Ένα απ’ τα «τρικ» αυτά μπορεί να είναι η… «επιστράτευση» του McKissic για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Αμερικανός με Αζέρικο διαβατήριο, έχει μία εξαιρετικά καλή προϊστορία με αντίπαλο την Efes Anadolu. Εκτός απ’ τις Besiktas (απ’ όπου τον πήρε ο Ολυμπιακός) και Gaziantep, φόρεσε επίσης τη φανέλα και της Usak Sportif, έχοντας αγωνιστεί με όλες αυτές σε 7 αγώνες συνολικά απέναντι στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Τα στατιστικά του σε αυτά τα 7 παιχνίδια είναι αρκετά καλά και μπορεί να πει κανείς ότι του… πηγαίνει η Efes. Μάλιστα, σε κανένα απ’ αυτά δεν είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων!

 

Τα στατιστικά του McKissic ανά αγώνα με αντίπαλο την Efes:

 

Efes  98-104  Besiktas: 38 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη

Besiktas  68-80  Efes: 22 πόντοι, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη

Gaziantep  65-66  Efes: 10 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη

Efes  88-81  Gaziantep: 13 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 5 λάθη, 1 μπλοκ

Efes 73-59 Gaziantep: 11 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη

Efes  86-73  Usak Sportif: 10 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος

Usak Sportif  78-80  Efes: 17 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη

 

Τα στατιστικά του McKissic σε μέσους όρους κόντρα στην Efes:

 

Besiktas: 30 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη (2 αγώνες)

Gaziantep: 11.3 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη (3 αγώνες)

Usak Sportif: 13.5 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1.5 κλέψιμο, 1.5 λάθη (2 αγώνες)

Φυσικά, ο Shaquielle McKissic παρά τα 33 λεπτά συμμετοχής του στην Usak και τα 29.1 στη Gaziantep ανά παιχνίδι, δεν είχε τον πρωταρχικό ρόλο στην ομάδα, αλλά ήταν πάντα μία πολύτιμη επιλογή. Στη Besiktas, μέσω της οποίας ανέβηκαν οι μετοχές του μετά και τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο BCL και κόντρα στον ΠΑΟΚ, ήταν ο παίκτης βαρόμετρο, αυτός που «οδηγούσε» τους Τούρκους σε σημαντικές νίκες τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Μέσα και από τα δύο του παιχνίδια κόντρα στην Efes μπορεί κανείς να το συμπεράνει εύκολα αυτό.

 

Την περσινή και τη φετινή σεζόν, ο Αμερικανός γκαρντ αντιμετώπισε την ομάδα του Ergis Ataman 4 φορές συνολικά με την φανέλα του Ολυμπιακού. Και στις 4 όμως δεν τα πήγε το ίδιο καλά όπως μάς είχε συνηθίσει στα παιχνίδια για το τούρκικο πρωτάθλημα. Σε αυτό ευθύνεται κατά πολύ και ο χρόνος συμμετοχής του σε σχέση με τα χρόνια του στην Τουρκία. Απ’ τα 33 λεπτά της Usak, τα 29.1 της Gaziantep και τα 32.4 της Besiktas, έπεσε στα 19.9 σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στα 4 παιχνίδια με την Efes αγωνίστηκε 22.5 λεπτά κατά μέσο όρο (22.3 πέρυσι, 22.7 φέτος). Σε αυτά τα ματς, μέτρησε 6.75 πόντους, 4.25 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1.75 λάθη ανά αγώνα.

 

Τα στατιστικά του McKissic με τη φανέλα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Efes:

 

Ολυμπιακός  87-85  Efes: 6 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο , 1 λάθος

Efes  86-69  Ολυμπιακός: 4 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος

Efes  76-53  Ολυμπιακός: 7 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη, 1 μπλοκ

Ολυμπιακός  79-84  Efes: 10 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη

 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η αμυντική προσήλωση του McKissic και η αθλητικότητά του μπορεί να κάνει τη διαφορά στο παιχνίδι. Τα δύο κορυφαία γκαρντ της Efes είναι αρκετά επιρρεπή στα λάθη, αφού ο Micic αριθμεί 3 ανά αγώνα φέτος και o Larkin 2.5, ενώ η ικανότητα του 31χρονου γκαρντ στην άμυνα σε ψηλότερα κορμιά, μπορεί να αναγκάσει σε αρκετές κακές επιλογές και τους ημίψηλους των Τούρκων.

 

Ο Shaquielle McKissic είναι ένας άκρως χαρισματικός παίκτης, με μεγάλη ευχέρεια στα drive, βελτιωμένο τρίποντο, τρομερή on-ball defense και εξαιρετικό άλμα. Και όλα αυτά μαζί μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν επιπλέον και πάνω απ’ όλα… «ξαφνικό» πόλο επικινδυνότητας στον Ergis Ataman και το συγκρότημά του.