Ένα σουτ έκρινε το παιχνίδι στο ΣΕΦ. Και μπήκε. Απλά, όχι εγκαίρως. Το tip-in του Γιώργου Πρίντεζη ήταν εκπρόθεσμο (μετά και την επιβεβαίωση του video review) και η Barcelona απέδρασε με τη νίκη (74-76) επί του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη ήττα για τον Ολυμπιακό (11-12), που έπεσε για πρώτη φορά μετά το αρχικό 0-1 κάτω από το 50% και έχασε κι άλλο έδαφος στην κούρσα για την είσοδο στα Playoffs. Οι McKissic (18 πόντοι), Σπανούλης (12 πόντοι), Σλούκας (11 πόντοι) και Πρίντεζης (10 πόντοι) ήταν οι πρώτοι σκόρερ των “ερυθρόλευκων”, οι οποίοι έχασαν δύο φορές την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση στα τελευταία 2,5’’, όταν τα λέι-απ του Martin και του Σλούκα κάτω από το καλάθι δεν βρήκαν στόχο.

Από πλευράς Barcelona (17-6), που έφτασε τις 6 σερί νίκες και παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης, ξεχώρισαν οι Mirotic (16 πόντοι), Higgins (14 πόντοι) και Καλάθης (12 πόντοι, 7 ασίστ). Ο Higgins ήταν επίσης και αυτός που έβαλε τις νικητήριες ελεύθερες βολές 6,3’’ πριν από τη λήξη, κερδίζοντας προηγουμένως ένα φάουλ από τον Jean-Charles που αμφισβήτησε έντονα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με αποτέλεσμα να δεχτεί και τεχνική ποινή.

ΒΡΗΚΕ ΡΥΘΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η βραδιά δεν άρχισε καλά για τους “ερυθρόλευκους”, καθώς βρέθηκαν με το… καλησπέρα πίσω στο σκορ με 0-7 στο 2’ και με 2-13 στο 4’, αναγκάζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ξοδέψει νωρίς νωρίς το πρώτο του τάιμ άουτ -και να αποσύρει μια και καλή τον Χαραλαμπόπουλο, μία έμπνευση που δεν του “βγήκε”. Ο Ολυμπιακός άρχισε το ματς με 1/7 σουτ και 3 λάθη στις πρώτες 10 επιθέσεις (την ίδια ώρα που η Barcelona είχε 5/6 σουτ) και η κατάσταση στην επίθεση δεν βελτιώθηκε αισθητά στη συνέχεια. Βελτιώθηκε τουλάχιστον η άμυνα.

Ο Ολυμπιακός έχασε τα πρώτα εννέα τρίποντα που επιχείρησε και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 1/12, ωστόσο δεν άφησε την καταλανική ομάδα να ξεφύγει περισσότερο από τη διαφορά των 12 πόντων που δημιούργησε στο 7’ (6-18). Η ομάδα του Μπαρτζώκα έβγαλε ενέργεια και σκληράδα στην άμυνα, κυνήγησε κάθε διεκδικούμενο ριμπάουντ (μάζεψε οκτώ παραπάνω συνολικά) και χρειαζόταν απλά να περιορίσει τα λάθη (έκανε 9 στο 1ο ημίχρονο) και να βάλει μερικά ελεύθερα σουτ, για να ξαναμπεί στο ματς. Και τα δύο έγιναν στην τρίτη περίοδο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ 28′ ΜΕ ΣΕΡΙ 12-0

Οι “ερυθρόλευκοι” υπέπεσαν σε μόνο δύο λάθη στο τρίτο δεκάλεπτο, έβαλαν τρία τρίποντα και παράλληλα “κλείδωσαν” με τη σκληρή τους άμυνα τα ατού της Barca, η οποία έκλεισε την περίοδο με μία ασίστ και πέντε λάθη -ενώ είχε 16 τελικές πάσες στο πρώτο ημίχρονο. Νομοτελειακά, λοιπόν, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός κράτησε την Barcelona χωρίς πόντο για πέντε ολόκληρα λεπτά, με ένα σερί 12-0 μετέτρεψε το 35-46 (23’) σε 47-46 (28’) και στο 31’ προηγήθηκε μάλιστα και 56-50.

Η τέταρτη περίοδος ήταν για γερά νεύρα. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έβαζε ένα μεγάλο σουτ, η Barcelona απαντούσε με τον ίδιο τρόπο. Η ομάδα του Sarunas Jasikevicius ισοφάρισε δύο φορές το σκορ στο 37′ και στο 38′ (67-67 και 70-70) και το ίδιο έκανε και μετά τα διαδοχικά λέι-απ του Σπανούλη που έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στους γηπεδούχους (72-70 στο 1’47’’ και 74-72 στο 1’10’’). Ο Mirotic κέρδισε δύο φορές φάουλ και είχε 4/4 βολές, οδηγώντας το ματς στο φινάλε-θρίλερ.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Με το σκορ ισόπαλο (74-74) ο Σλούκας έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και στην επόμενη φάση ο Jean-Charles χρεώθηκε με φάουλ σε προσπάθεια του Higgins για drive. Ήταν ο πιο ακατάλληλος παίκτης της Barcelona για να πάει στις βολές, καθώς είχε 33 εύστοχες στη σειρά μέχρι εκείνο το σημείο. Ως είθισται, ο Αμερικανός ευστόχησε και στις δύο με 6,3’’ να απομένουν για τη λήξη. Ήταν η πρώτη φορά στην τέταρτη περίοδο που η Barcelona προηγήθηκε. Και η μοιραία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Mirotic έχασε λίγο προηγουμένως τη βολή από την τεχνική ποινή του Μπαρτζώκα, επομένως ο Ολυμπιακός είχε ακόμα την ευκαιρία να πάρει το ματς ή να το στείλει στην παράταση. Αποφάσισε το δεύτερο. Ο Σπανούλης έκανε μία ανορθόδοξη… πάσα-σουτ (στη στατιστική χρεώθηκε ως άστοχο τρίποντο), ο Martin έπιασε τη μπάλα στον αέρα αλλά αστόχησε σε λέι-απ κάτω από το καλάθι, όπως και ο Σλούκας. Ο Πρίντεζης βρήκε στόχο, λίγο αργά όμως…

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 30-40, 53-50, 74-76

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Harrison 1, Χαραλαμπόπουλος, Λαρεντζάκης 3 (1), Σπανούλης 12 (1), Σλούκας 11 (1), Martin 5, Πρίντεζης 10 (1), Jean-Charles 6, Jenkins, Ellis 8 (13 ριμπάουντ), McKissic 18 (4/6 τρίποντα, 2/7 δίποντα, 2/4 βολές).

BARCELONA (Jasikevicius): Davies 10, Westermann, Hanga 3 (1), Bolmaro, Smits 7 (1), Oriola 11, Higgins 14 (2), Martinez, Kuric 3, Mirotic 16 (1), Καλάθης 12 (1 τρίποντο, 7 ασίστ).

Διαβάστε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Δείτε τι έγινε στο φινάλε της αναμέτρησης: