Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και νυν της Φενέρμπαχτσε, δεν έχει άδικα τον τίτλο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, καθώς από 1991 έως και σήμερα, έχει καταφέρει να κατακτήσει 8 φορές την κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ. Η αρχή για τον Ζέλικο ήταν το 1991, όταν πήρε ξαφνικά την απόφαση να σταματήσει από την ενεργό δράση και να καθίσει στον πάγκο της Παρτιζάν. Ο Σέρβος προπονητής πλέον, με τους δύο διεθνής παίκτες Σάσα Τζόρτζεβιτς και Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, αλλά και τους Ιβο Νάκιτσς, Σλάβισα Κοπρίβιτσα και τον άσημο μέχρι τότε Ζέλικο Ρέμπρατσα, δημιούργησαν την πρώτη γραμμή της Παρτίζαν, φτάνοντας εκείνη την χρονιά στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όπου μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στον τελικό κόντρα στην Μπανταλόνα, απέμεναν 4 δευτερόλεπτα για την λήξη του αγώνα και με το σκορ 70-68 υπέρ των Ισπανών, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε την μπάλα γρήγορα και από τα 6,25μ. (τότε), την έστειλε καρφί στο καλάθι των αντιπάλων του (70-71), χαρίζοντας έτσι τον 1ο Ευρωπαϊκό τίτλο στον Ομπράντοβιτς ως κόουτς.

Την σεζόν 1993-94 ο Ομπράντοβιτς θα μετακομίσει στην Μπανταλόνα, ώστε να προσπαθήσει να φέρει στην Καταλονία, το τρόπαιο που τους είχε στερήσει ο ίδιος όταν ήταν στον πάγκο της Παρτιζάν. Εκείνη την χρονιά θα συναντούσε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό, όχι σε ένα απλό παιχνίδι, αλλά στον τελικό του Τελ Αβίβ, όπου οι Πειραιώτες εκείνη την σεζόν, ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο “Ζοτς”, όμως, δεν έκανε την χάρη στην ελληνική ομάδα, καθώς με τους εντυπωσιακούς Βιγιακάμπα (16π.) και Μαρτίνεθ (17π.), η Μπανταλόνα κατάφερε να επικρατήσει με σκορ 59-57, ωστόσο θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι η τύχη ήταν με το μέρος του Σέρβου, καθώς ο Ολυμπιακός δεν είχε σκοράρει στα τελευταία 6’, ενώ ο Πάσπαλι είχε αστοχήσει στις κρίσιμες βολές λίγο πριν την λήξη του αγώνα.

Ο Σέρβος, όμως, για ακόμη μία φορά μετά από μία επιτυχία, θα αποχωρήσει και θα αναζητήσει αλλού την πρόκληση. Επόμενος σταθμός του το καλοκαίρι του 1994 η Ρεάλ Μαδρίτης, του Λάσο, του Αρλάουσκας, αλλά και του μεγάλου Αρβίντας Σαμπόνις. Όπως και στις προηγούμενες ομάδες που κάθισε στον πάγκο τους, έτσι και τώρα, ο μεγάλος Ομπράντοβιτς κατάφερε να πάει στον τελικό της Ευρωλίγκα από την πρώτη του σεζόν. Αντίπαλος του και πάλι, στη Σαραγόσα αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη, με την ελληνική ομάδα ωστόσο, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στη «βασίλισσα», η οποία νίκησε εύκολα με σκορ 73-61, με τον Ζέλικο να προσθέτει παράλληλα στην συλλογή του, τον 3ο ευρωπαϊκό του τίτλο σαν προπονητής.

Μετά από ένα πέρασμα δύο ετών από την Μπενετόν Τρεβίζο, ο Ομπράντοβιτς έκανε την κίνηση που θα άλλαζε το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς το 1999 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, ενώ με το καλημέρα στόχος του ήταν η κορυφή της Ευρώπης. Ο Σέρβος με μπροστάρη τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κατάφερε να φτάσει το 2000 στον τελικό της Θεσσαλονίκης, όπου απέναντι του θα βρει την Μακάμπι του Πίνι Γκέρσον, την οποία και κέρδισε με σκορ 72-67, ράβοντας έτσι παράλληλα το 2ο αστέρι στην φανέλα του “τριφυλλιού” και το 4ο δικό του.

Το 2002 ο Ομπράντοβιτς, μετά την αποτυχία να κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά την Σουπρολίγκα με αντίπαλο την Μακάμπι στον τελικό, φτάνει με σχετικά εύκολο τρόπο στον Final 4 της Μπολόνια. Σε πρώτη φάση οι «πράσινοι», θα πάρει την εκδίκηση τους στον ημιτελικό κόντρα στην Μακάμπι, καθώς την νίκησαν εύκολα με σκορ 83-75. Επόμενο βήμα για τον Ομπράντοβιτς και τους παίχτες του ώστε να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης, ήταν ο μεγάλος τελικός όπου θα έβρισκαν απέναντι τους το φαβορί της διοργάνωσης, την Κίντερ Μπολόνια, των Μανού Τζινόμπιλι, Ματία Σμόντις και Αντουάν Ριγκοντό, ενώ στον πάγκο της ιταλικής ομάδας καθόταν ο Έτορε Μεσίνα. Το παιχνίδι ήταν ένας πραγματικός τελικός, ο οποίος έδειχνε αμφίρροπος, αλλά ο Παναθηναϊκός με τον τεράστιο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, αλλά και τον εκπληκτικό σε εκείνο το παιχνίδι Ιμπραϊμ Κουτλουάι, κατάφερε να επικρατήσει με σκορ 89-83, στέλνοντας έτσι για 3η φορά τους “πράσινους” και τον ίδιο για 5η φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ομπράντοβιτς και ο Παναθηναϊκός, μετά από 5 χρόνια “λειψυδρίας” από ευρωπαϊκούς τίτλους, θα καταφέρει το 2007, να πάει στο Final 4 που διοργανωνόταν σπίτι του. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα επί της Ταού Κεράμικα, με σκορ 67-53. Στον μεγάλο τελικό της Αθήνας, οι “πράσινοι” θα αντιμετώπιζαν την ΤΣΣΚΑ των Παπαλουκά, Σμόντις και Λάνγκτον, ενώ ο Ομπράντοβιτς θα έβρισκε απέναντι του στην μάχη των πάγκων τον Έτορε Μεσίνα, ξανά. Ο Παναθηναϊκος, θα επικρατούσε στον τελικό με σκορ 93-91, ράβοντας το 4ο αστέρι για τον Παναθηναϊκό και το 6ο δικό του, ενώ το κέρδος του θα ήταν μεγαλύτερο, καθώς τότε θα γεννιόταν ο “θρύλος”, Δημήτρης Διαμαντίδης, όπου μαζί με τον Μάικ Μπατίστ, θα αποτελούσαν τα επόμενα χρόνια ένα δίδυμο “φωτιά”, στα Ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το 2009 ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, ίσως ήταν η πιο ολοκληρωμένη ομάδα που είχε αγωνιστεί στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι “πράσινοι” κατάφεραν να φτάσουν στο Final 4 του Βερολίνου, όπου απέναντι τους στον ημιτελικό, θα έβρισκαν τον “αιώνιο” αντίπαλο τους, τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετρούσε 2/2 νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό, στους ημιτελικούς της Ευρωλίγκα. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι μεταξύ των δύο “μονομάχων”, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό, αλλά και παράλληλα την εκδίκηση του για το Τελ Αβίβ και τη Σαραγόσα. Στον τελικό οι “πράσινοι” θα αντιμετώπιζαν και πάλι την ΤΣΣΚΑ του Έτορε Μεσίνα, την οποία για ακόμη μια φορά την έστειλαν… σπίτι της με άδεια χέρια, καθώς ο Παναθηναϊκός, που λίγο έλειψε να χάσει το τρόπαιο από τον πρώην «πράσινο» Σισκάουσκας, κατάφερε να επικρατήσει με 73-71, προσθέτοντας το 5ο αστέρι πάνω από το “τριφύλλι” και το 7ο του Ζοτς στο σύνολο.

Την σεζόν 2010-11 ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει το τελευταίο του Ευρωπαϊκό. Εκείνη την χρονιά ο μεγάλος τελικός είχε γίνει νωρίτερα στην σειρά των play offs κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπου ο νικητής εκείνου του ζευγαριού θα ήταν και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Final 4 της Βαρκελώνης. Οι “πράσινοι” κατάφεραν να πάρουν 3 νίκες σε εκείνη την σειρά των αγώνων, όπου απέναντι τους, είχαν τον τωρινό κόουτς της ομάδας, Τσάβι Πασκουάλ. Ο Παναθηναϊκός στο final 4 της Βαρκελώνης, δεν είχε αντίπαλο και κατάφερε να σηκώσει εύκολα το 6ο του Ευρωπαϊκό. Πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει ήταν η Σιένα την οποία και νίκησε σχεδόν άνετα με σκορ 77-69. Στον τελικό θα αντιμετώπιζε την Μακάμπι και ενώ όλοι περίμεναν ένα εντυπωσιακό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, ο Παναθηναϊκός, φρόντισε από νωρίς να δείξει ότι θα κατακτούσε εύκολα αυτό το τρόπαιο, καθώς στο τέλος της ημέρας οι “πράσινοι” θα επικρατούσαν με σκορ 78-70 επί της “ομάδας του λαού”.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά από 12 χρόνια στην Αθήνα και στον πάγκο του Παναθηναϊκού, πήρε την μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από τους “Πράσινους”. Ο Σέρβος προπονητής μετά από ένα χρόνο αποχής από τα γήπεδα, αποφάσισε να κάνει την μεγάλη επιστροφή, καθώς τον Ιούλιο του 2013 υπέγραψε στην μέχρι τότε αδύναμη ομάδα της Φενέρμπαχτσε και θα έβαζε στόχο να την ανεβάσει επίπεδο, αλλά και παράλληλα να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, ενώ φέτος θα συμμετάσχει στο δεύτερο συνεχόμενο Final 4, όντας προπονητής στον πάγκο της τούρκικης ομάδας, όπου στον πρώτο ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης.