Το καλοκαίρι του 2015 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποφασίζει να φέρει στον Ολυμπιακό έναν νεαρό σέντερ από την Παρτιζάν. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν ήταν εκείνη την περίοδο ο παίκτης που έβγαζε μάτια. Ηταν όμως ένα ψηλό 5άρι (2.13μ.) με ταλέντο και προοπτική να παίξει σημαντικό ρόλο στο μπάσκετ, αν βέβαια δουλέψει σκληρά για να καλύψει τις αδυναμίες που είχε.

Ο Σέρβος βάζει το κεφάλι κάτω και καταναλώνει τόνους ιδρώτα και ατέλειωτες ώρες στις προπονήσεις. Και όλα αλλάζουν. Σιγά, σιγά μεταμορφώνεται σε έναν αληθινό «πύργο» και αληθινό κυρίαρχο στη ζώνη κάτω από το στεφάνι.

Η τρομακτική βελτίωση

Στην Παρτιζάν ο «Μίλου» ήταν ένα δυνατό μεν «5άρι», αλλά άτεχνο και με περιορισμένες κινήσεις στην επίθεση και αδυναμίες στην άμυνα.. Στον Ολυμπιακό αλλάζει. Παίρνει μυϊκό όγκο. Αυξάνει την δύναμή του. Γίνεται κάπως πιο γρήγορος. Γεμίζει το επιθετικό του ρεπερτόριο με κινήσεις και κοντά στο καλάθι (ποστ, χουκ), αλλά και με σουτ από 3 μέτρα. Μαθαίνει να βάζει καλά το κορμί του στην άμυνα και τα ριμπάουντ και γίνεται μηχανή μαζέματος ριμπάουντ και φόβητρο για τους άλλους σέντερ. Μαθαίνει να λειτουργεί γρήγορα και να μπαίνει δυνατά στα επιθετικά ριμπάουντ και κάνει θραύση και εκεί.

Κάνει απίστευτα γρήγορα και δυναμικά hedge out. Μαθαίνει να παίζει με κλειστά μάτια με τον Σπανούλη και οι δυο τους διαλύουν τις ευάλωτες αδύναμες άμυνες με τα πικ ‘εν ρολ.

Το ρεσιτάλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Μιλουτίνοφ γίνεται σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού. Χθες στην άλωση της Βαρκελώνης και στη νίκη της Μπαρτσελόνα δίνει αληθινό ρεσιτάλ και σπάει και τα κοντέρ.

Εκανε σκόνη στην άμυνα όλους του βασικούς ψηλούς των γηπεδούχων. Οι Τόμιτς και Σεραφέν έμειναν αμφότεροι στους 2 πόντους.

Εβαλε 18 πόντους (με 8/9 βολές και 5/8 δίποντα).  Πήρε συνολικά 14 ριμπάουντ και  έκανε ρεκόρ καριέρας. Πήρε 7 επιθετικά και έκανε κι εδώ ρεκόρ καριέρας και 7 αμυντικά ριμπάουντ και ισοφάρισε το ρεκόρ που είχε πετύχει άλλες 4 φορές στην καριέρα του.

Είχε ακόμα 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 κοψίματα, έκανε 2 λάθη, κέρδισε 8 φάουλ και έτσι έφτασε συνολικά τους 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και έκανε ρεκόρ καριέρας και εδώ.

Τα φετινά μαγικά του στατιστικά

Φέτος είναι ασταμάτητος στην Ευρωλίγκα. Τα στατιστικά του μιλάνε από μόνα τους. Στα 13 ματς που έχει παίξει με την ομάδα έχει μέσο όρο 10.7 πόντους (με 64.7% στα δίποντα!), 7.8 ριμπάουντ (4.2 αμυντικά και 3.6 επιθετικά!), 1.5 ασίστ, 1 κόψιμο και 18.4 στο σύστημα αξιολόγησης.

 

ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ