Στο τελευταίο στάδιο πριν από το final four της Ευρωλίγκας, η Εφές θα δηλώσει παρούσα. Εστω και αν χρειάστηκαν και… ξένα χέρια, αυτά της Μάλαγας που νίκησε τη Λαμποράλ αφού η Εφές είχε χάσει από τη Φενέρ και περίμενε “δώρο” από την Ανδαλουσία, η ομάδα των Ντούσαν Ιβκοβιτς, Βαγγέλη Αγγέλου και Στράτου Περπέρογλου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Ρεάλ. Οχι μόνο με μειονέκτημα έδρας, αλλά και απέναντι σε μία πολύ φορμαρισμένη ομάδα που βλέπει σαν… ξερολούκουμο το final four που θα διεξαχθεί στην πόλη της.
Το basketblog επέλεξε τον άμεσο συνεργάτη του Ντούντα στην Εφές, τον Βαγγέλη Αγγέλου, για μια πρώτη… ξενάγηση στα κατατόπια των πλέι οφ. Οι δυο τους έχουν πανηγυρίσει στον τόπο που τώρα εργάζονται, την Πόλη, την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό όμως τώρα δε ζουν με τις αναμνήσεις παρά προσπαθούν να “συνεφέρουν” την ομάδα τους και να την παρουσιάσουν όπως θέλουν στα παιχνίδια με τη Ρεάλ.

– Τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό και δε δείχνετε σε καλή κατάσταση;
“Να σου πω την αλήθεια και για εμάς είναι απρόοπτο το ότι εμφανίζουμε αυτή την εικόνα. Μετά τη κατάκτηση του κυπέλλου στις 22 Φεβρουαρίου, αντί να αποκομίσουμε κέρδη και να τονωθεί η αυτοπεποίθηση της ομάδας, αποδείχθηκε ότι δεν κερδίσαμε κάτι για τη συνέχεια. Υπάρχουν μπασκετικά θέματα τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και δε χρειάζεται να αναλύσω, αλλά το απρόοπτο είναι ότι δεν ωφελήθηκε ψυχολογικά η ομάδα από εκείνη την επιτυχία.
Είναι αλήθεια ότι οι τρεις ήττες που υποστήκαμε στο Top16 από ομάδες που δεν προκρίθηκαν στη συνέχεια μας έχουν προβληματίσει πολύ. Ολους, και τους παίκτες και εμάς στο επιτελείο. Φάνηκε ότι δε χρησιμοποιήσαμε όπως θέλαμε μια θετική στιγμή μέσα στη χρονιά όπως ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου. Τώρα, θέλουμε να το κάνουμε από τα ματς με τη Ρεάλ. Είναι η φιλοσοφία μας να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάτι από όλα τα μεγάλα και δύσκολα παιχνίδια και αυτά με τη Ρεάλ είναι τέτοια”.

– Πώς βιώσατε την τελευταία σγωνιστική; Παλέψατε άλλα χάσατε από τη Φενέρ και μετά από δυο ώρες, είδατε τη Μάλαγα να νικάει τη Λαμποράλ και τελικά να προκρίνεστε.
“Πράγματι έγινε μεγάλη προσπάθεια με τη Φενέρ, αλλά δεχτήκαμε ένα σερί 24-11 στο τελευταίο επτάλεπτο και βρεθήκαμε ηττημένοι. Λογικά μετά, ψάχνεις να δεις τι θα γίνει σε άλλα ματς, κάτι πάντως που ισχύει συνολικά στο Top16 το οποίο είναι 100% απρόοπτο στη εξέλιξή του, όχι 99%, επαναλαμβάνω 100% και όλα μπορούν να συμβούν. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αποτελέσματα, αλλά σε τραυματισμούς, διαχείριση κρίσεων, κάμψεις απόδοσης. Χρειαζόμασταν λοιπόν ένα άλλο αποτέλεσμα κι εκεί η Μάλαγα αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλο κίνητρο απέναντι σε μια ισπανική ομάδα, ίσως το είδε σα συνέχεια του πρωταθλήματος όπου θέλει να κρατηθεί στην πρώτη θέση και να πάρει από εκεί την έξοδο για την επόμενη Ευρωλίγκα. Το ήθελε πολύ λοιπόν το ματς για κάποιους δικούς της λόγους, το πήρε και ευνόησε εμάς”.

– Και βρίσκεστε τώρα απέναντι στη Ρεάλ, που έχει φόρμα, πλεονέκτημα έδρας και ένα final four στην έδρα της. Πού ποντάρετε και τι προδοκίες έχετε;
“Το πώς θα προσεγγίσουμε τα παιχνίδια, έχει πολλές λεπτομέρειες. Η βασική κατεύθυνση όμως είναι πολύ απλή. Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα με εμπειρία, ταλέντο και επιθετική ικανότητα που παίζει στην έδρα της τα δύο πρώτα παιχνίδια. Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε τους παίκτες μας από την πρώτη ημέρα είναι ότι έχει πολύ μεγάλο ρόλο η ατομική ετοιμασία. Να πειστούν όλοι ότι δεν είμαστε αυτοί που πρέπει να νιώσουμε την πίεση, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του εκτός έδρας, με τους φιλάθλους, τα κριτήρια της διαιτησίας με την άμυνα στα όρια του φάουλ και κάτω από αυτές τις συθήκες να μπορούν να επικοινωνήσουν.
Τα θέματα τακιτκής, θα τα δούμε εμείς, στο τελευταίο παιχνίδι φάνηκε ότι δε μας βγήκαν, δε βοήθησαν. Το θέμα είναι πώς θα προσεγγίσουμε αυτά τα παιχνίδια. Η δική μου προπονητική φύση λέει ότι μια τέτοια σειρά αγώνων την αντιμετωπίζεις σαν ξεχωριστά δεκάλεπτα ενός αγώνα. Εγώ δεν ξεχνάω ποτέ ότι το 2011 διαλύσαμε τη Σιένα στο πρώτο ματς με μια εντυπωσιακή διαφορά και στο αμέσως επόμενο μας νίκησαν και χάσαμε το πλεονέκτημα έδρας.
Υπάρχει όντως ποιοτική διαφορά μεταξύ της Ρεάλ και της Εφές. Από την άλλη πλευρά όμως, το μπάσκετ σου δίνει το δικαίωμα να παλέψεις και να προσπαθήσεις για 40 λεπτά. Να παλέψεις κάθε φάση και να δεις τι απρόοπτα θα προκύψουν. Είδαμε τη Ρεάλ με τη Μπαρτσελόνα από το 71-71 να βρίσκει από τους Κάρολ και Ροντρίγκες τη σωστή διαχείριση και να φτάνει στη νίκη.
Τη Ρεάλ με πλεονέκτημα έδρας δεν την αντιμεωπίζεις ούτε κάνοντας τον μετριόφρονα, ούτε όμως και τον… τρελό. Σε τέτοια ματς αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διεκδικείς αυτό που λέμε στιγμιαία συγκέντρωση, φάση με φάση, άμυνα με άμυνα, δεκάλεπτο με δεκάλεπτο, παιχνίδι με παιχνίδι και στο τέλος να δεις πόσο ωφελημένος μπόρεσες να βγεις από τη σειρά”.

– Να περάσουμε και σε μια προσέγγιση των τριών άλλων ζευγαριών;
“Πριν πω τι περιμένω από το κάθε ένα ξεχωριστά, θέλω να πω να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις. Επειδή πλέον δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες για να κάνουν τη διαφορά, σε τέτοια παιχνίδια συνηθίζεται να βρίσκονται κάποιοι στην μεγάλη βραδιά τους και να δημιουργούν καταστάσεις που μπορεί να εκπλήξουν”.

ΤΣΣΚΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
“Η ΤΣΣΚΑ έχει ένα στοιχείο που τη διακρίνει, είναι η καλύτερη ομάδα με δημουργία στα τρίγωνα, τα σποτ απ όπως τα λέμε. Εχει παίκτες για να απειλήσει και στο ένας με έναν, αλλά και από μακριά. Επίσης, ελέγχει τις κατοχές της με υψηλό δείκτη επιθετικής αποτελεσματικότητας.
Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα με τον Διαμαντίδη και τον Νέλσον στην οργάνωση και τους ψηλούς του, να ελέγξει το παιχνίδι. Αν το κάνει και εκμεταλλευτεί τις έστω και λίγες αδυναμίες της ΤΣΣΚΑ στο δικό της παιχνίδι, τίποτα δεν θα είναι έκπληξη. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να δούμε ανταγωνιστικά παιχνίδια”.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
“Εκτιμώ ότι αυτο είναι το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι. Πιστεύω ότι η Μπαρτσελόνα παίζει το πιο σετ παιχνίδι από τις 8, είναι η πιο προσηλωμένη στην τακτική της στο μισό γήπεδο σε άμυνα και επίθεση. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει έναν ρυθμό παιχνιδιού κοντά στα δικά του μέτρα, το κάνει συχνά και τα καταφέρνει πολύ καλά.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη στρατηγική στο μισό γήπεδο, με τις μεγάλες επιθέσεις της Μπαρτσελόνα που πάει ακόμα και σε τρεις πάσες ανά κατοχή, απέναντι στον Ολυμπιακό που θέλει να τελειώνει όσο πιο γρήγορα μπορεί και με συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την προσαρμογή του Σπανούλη, όσο περνάνε τα παιχνίδια και όχι απαραίτητα από το πρώτο, αφού είναι ένας καθοριστικός παράγοντας”.

ΦΕΝΕΡ – ΜΑΚΑΜΠΙ
“Ακόμα πιο αμφίρροπο θεωρώ αυτό το ζευγάρι κι ας είναι σε πολύ καλή κατάσταση η Φενέρ. Τη Μακάμπι εγώ την αποκαλώ snake, ομάδα – φίδι που μπορεί ενώ κάθεται, να σε δαγκώσει και να πεθάνεις. Θα δώσω τον τίτλο του φαβορί στη Φενέρ, αλλά εκτιμώ ότι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ανοιχτή σειρά”.