Ο Ολυμπιακός έχει άλλο ένα… ραντεβού με την ιστορία. Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (21:00 NovaSports 1-NovaSports 1 HD, ΝΕΡΙΤ-ΝΕΡΙΤ HD), οι «ερυθρόλευκοι» ελπίζουν σε λίγες ώρες να πανηγυρίζουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, για τέταρτη φορά στην ιστορία τους, προσθέτοντας την ισπανική πρωτεύουσα στις πόλεις των… κατακτήσεών τους.

Λίγο πριν το μεγάλο αγώνα της σεζόν για την Ευρωλίγκα, ο Μέμος Ιωάννου αναλύει στο Basketblog.gr τα δεδομένα αυτής της αναμέτρησης. Αναφέρεται στα προτερήματα και τις αδυναμίες των δύο αντιπάλων, εστιάζοντας στα στοιχεία που θα οδηγήσουν τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου, ύστερα από τον τίτλο κόντρα στους «Μερένχες» το 2013, στο Λονδίνο. Τέλος, δεν παραλείπει να σχολιάσει τη διάσταση της χθεσινής δήλωσης του Γιώργου Πρίντεζη περί «εθνικής υπόθεσης», στη συνέντευξη Τύπου.

«Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτού του αγώνα, είναι το γεγονός πως η Ρεάλ αγωνίζεται στην έδρα της. Θα κρίνει, πιστεύω, σε σημαντικό βαθμό την τελική έκβαση της αναμέτρησης, καθώς όπως έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες του Λάσο αντλούν μεγάλη δύναμη από τη στήριξη του κοινού τους, έχοντας τη διάθεση να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο, με οτιδήποτε συνεπάγεται το συγκεκριμένο γεγονός. Χαρακτηριστικός είναι ο ημιτελικός με την Φενέρμπαχτσε, όπου είδαμε μία εντελώς διαφορετική Ρεάλ, από άποψη πάθους και αμυντικής προσπάθειας. Αυτό είναι, λοιπόν, κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στον Ολυμπιακό και να προσπαθήσουν να μετριάσουν αυτή την ενέργεια που θα πάρουν οι παίκτες της Ρεάλ από τη δυναμική της έδρας τους.

Στο τεχνικό κομμάτι, είναι σίγουρο πως ο Ολυμπιακός δε θα βιαστεί στις επιθέσεις, προκειμένου να αποφύγει τα εύκολα λάθη που θα φέρουν τη Ρεάλ στη θέση να πετύχει εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Είδαμε και στο ματς με την Φενέρ, άλλωστε, πόσο καλά μπορεί να αποδώσει στο εν λόγω σημείο. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, θα επιδιώξει να διατηρήσει το ρυθμό χαμηλά.

Ο Ολυμπιακός, επιπλέον, οφείλει να δείξει την ίδια συνέπεια που είχε στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αναφορικά με τη «μάχη» των ριμπάουντ. Η Ρεάλ είναι εξαιρετική σε αυτόν τον τομέα και ο περιορισμός της είναι απαραίτητος εδώ, για να αυξήσει τις πιθανότητές του. Παράλληλα, έχουμε παρατηρήσει σε αρκετά παιχνίδια της Ρεάλ φέτος, ότι υπάρχουν σημαντικά «κενά διαστήματα» στην απόδοσή της, κατά τα οποία το κύριο γεγονός, είναι ότι συρρικνώνεται το ποσοστό της στα περιφερειακά σουτ. Αν, μάλιστα, ο Ολυμπιακός έχει επιβάλει σε εκείνο το σημείο το δικό του ρυθμό, τότε θα έχει όλα τα εχέγγυα για να εκμεταλλευτεί προς όφελός του αυτήν την κατάσταση.

Η Ρεάλ θα έχει σίγουρα την πίεση του αποτελέσματος, λόγω του γεγονότος ότι αγωνίζεται εντός έδρας, αλλά και των δύο προηγούμενων χαμένων τροπαίων. Μιλάμε, όμως, για ένα διαφορετικό παιχνίδι, μεταξύ δύο ομάδων που γνωρίζονται πολύ καλά. Δεν υπάρχει, επομένως, μεγάλο περιθώριο για κάποια αλλαγή στο τακτικό κομμάτι που θα προκαλέσει έκπληξη. Άρα, το αποτέλεσμα θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό η διάθεση και το πάθος των παικτών, γενικότερα τα πνευματικά τους χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, φυσικά, οι παίκτες-προσωπικότητες σε κάθε πλευρά που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν τη «μοίρα» του αγώνα. Το είδαμε αυτό και την Παρασκευή, με τον Σπανούλη να ανατρέπει όλα τα δεδομένα του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα γίνεται σε κάθε ματς και δεν πρέπει να έχουμε αυτήν την απαίτηση. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιάσει μία ακόμη καλύτερη εικόνα απόψε, και δη στο επιθετικό κομμάτι, αποκτώντας ένα μεγαλύτερο πλουραλισμό, ώστε να μην χρειαστεί στο τέλος πάλι μία παρόμοια κατάσταση.

Ο Γιώργος Πρίντεζης, τέλος, είπε μία σημαντική κουβέντα, όταν μίλησε για «εθνική υπόθεση», συνδέοντας το ματς αυτό και την ενδεχόμενη επιτυχία, με τις πολύ δύσκολες μέρες που περνούν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μία ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα και πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, μία «όαση» στην άσχημη πραγματικότητα που βιώνουμε εντός συνόρων. Υπάρχει, δηλαδή, επιτέλους κάτι για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι, με το ελληνικό μπάσκετ να διακρίνεται όλα αυτά τα χρόνια για τη συνέπειά του στο δρόμο της επιτυχίας.

Εύχομαι πάνω απ’ όλα, να γίνει ένα καλό παιχνίδι που θα μείνει στη μνήμη των φιλάθλων που θα το παρακολουθήσουν».