Ο άνθρωπος που… γύρισε από το ΝΒΑ, ετοιμάζεται με το “καλημέρα” για παρουσία σε final four της Ευρωλίγκας. Η Φενερμπαχτσέ πανηγυρίσει την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του να είναι στην πρώτη γραμμή και τον Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι στα… παρασκήνια. Ο πρώτος Ευρωπαίος τζένραλ μάνατζερ ομάδων μπάσκετ που μετά από πολυετή πετυχημένη παρουσία στην ήπειρό μας κέρδισε θέση και δούλεψε για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ είναι πάλι εδώ. Και μιλάει στο basketblog για το πώς στήθηκε η φετινή Φενέρ, τι… πέρασε μέχρι να φτάσει στη Μαδρίτη, αλλά και για το μέλλον του τούρκικου και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

                                                                      “Η Ευρωλίγκα σε μεγαλώνει σαν σύλλογο”

– Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχία της ομάδας στην Ευρωλίγκα. Υποθέτω ότι μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι ή, για όλους εσάς η μεγάλη επιτυχία θα είναι να επιστρέψετε στην Τουρκία από τη Μαδρίτη ως πρωταθλητές Ευρώπης;

“Ολοι νιώθουμε ότι έχουμε ήδη κάνει μια πολύ πετυχημένη σεζόν φτάνοντας μέχρι το final four αφού αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος. Το να ονειρεύεσαι τα περισσότερα όμως είναι πάντα στο DNA ποιοτικών παικτών και προπονητών και γνωρίζοντας τον κόουτς Ομπράντοβιτς δεν πιστεύω ότι θα πάμε εκεί μόνο για την… παρουσία”.

– Η πρώτη πρόκριση στην ιστορία της ομάδας στο final four προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο της. Η Φενερμπαχτσέ έχει εκατομμύρια οπαδών, μπορείτε να μας περιγράψετε πόσο κοντά έχουν έρθει στο μπάσκετ και πόσους περιμένετε να σας συμπαρασταθούν στη Μαδρίτη;

“Ηταν απίστευτοι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η ατμόσφαιρα στην Ούλκερ αρένα ήταν μοναδική κάθε φορά. Πολύ θορυβώδης, αλλά πάντα πολύ σωστή. Εδειξε ο κόσμος να εκτιμά την προσπάθεια και τους αθλητές – ήρωές του. Νιώθαμε πάντα την υποστήριξή τους με τη δημιουργικότητα των πανό που εμφάνιζαν και των συνθημάτων τους. Εχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως πόσο εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί στην κοινότητα της Φενερμπαχτσέ και αυτό καθιστά και θέμα τιμής για εμάς το να παίζουμε για μια τέτοια “ομάδα φιλάθλων”. Δεν είναι εύκολο να προβλέψω πόσοι θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη, αλλά χωρίς αμφιβολία, όποιος έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα είναι εκεί”.

– Στη σκέψη τους η προσπάθεια κατάκτησης μιας Ευρωλίγκας είναι πιο σημαντική από ένα εγχώριο πρωτάθλημα. Ρωτάω επειδή και στην Ελλάδα υπάρχουν σύλλογοι με μεγάλη αντιπαλότητα και υπάρχει κόσμος που θεωρεί πιο μεγάλη ικανοποίηση το να νικάει ο ένας τον άλλο.

“Στην παρούσα φάση μια ευρωπαϊκή νίκη σημαίνει περισσότερα για εμάς από το να το πετύχουμε στο πρωτάθλημα Τουρκίας. Αυτό συβαίνει επειδή η οργάνωση και η μεγέθυνση του συλλόγου προβλέπονται μέσα από την καθιέρωσή του ως ένα κορυφαίο κλαμπ στην Ευρώπη, την παραμονή του σε αυτό το επίπεδο σε διάρκεια. Φυσικά υτό δε σημαίνει ότι δε θέλουμε να πετύχουμε και στο πρωτάθλημα. Θα παλέψουμε πολύ δυνατά και για αυτό. Μιλώντας όμως με αριθμούς, το 75% της φίλαθλης βάσης μας αγοράζει εισιτήρια για την Ευρωλίγκα και το 25% για το πρωτάθλημα και αυτό δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα των προτεραιοτήτων”.

 

                                                   “Ο Παναθηναϊκός μας… ξύπνησε”

– Οταν αρχίσατε να σχεδιάζετε με τον κόουτς Ομπράντοβιτς τη σεζόν 2014-15 βάλατε συγκεκριμένους στόχους για την παρουσία της ομάδας στην Ευρωλίγκα; Το να πάτε στο final four ήταν ένα “πρέπει”;

“Ναι, όλοι συμφωνήσαμε ότι ο στόχος της χρονιάς ήταν να φτάσουμε μέχρι το final four. Ολοι μας νιώθαμε ότι είμαστε σε έναν εξαιρετικό ργανισμό σαν τη Φενερμπαχτσέ, με την πλήρη υποστήριξη μιας εντυπωσιακής πολυθενικής σαν την Ούλκερ, με ένα γήπεδο στα πρότυπα του ΝΒΑ και μια απίστευτη βάση φιλάθλων. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε”;

– Ποιά ήταν η βασική ιδέα του “χτισίματος” αυτής της ομάδας; Τα βασικά στοιχεία που θέλατε να προσθέσετε στην περσινή ομάδα;

“Μπορούσαμε ήδη να ποντάρουμε σε ένα καλό σύνολο από την περασμένη περίοδο. Ετσι απλά συζητήσαμε τον τρόπο για να προστεθεί λίγο ταλέντο αν ήταν δυνατόν και σίγουρα να βελτιωθούν οι αθλητικές της ικανότητητες”.

– Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες καθοριστικές στιγμές ή αγώνε στη διάρκεια της σεζόν; Θυμόμαστε ότι δεν ήταν όλα εύκολα από την αρχή, όπως θυμόμαστε ότι μετά από κάποιο σημείο η Φενέρ… αγρίεψε και άρχισε να νικάει και να κάνει κούρσα προς τις προκρίσεις.

“Πάντα πίστευα ότι το να διαβάζεις σωστά μια ήττα ή, μια κρίσιμη στιγμή σε κάνει πιο δυνατό. Η μεγάλη σε έκταση ήττα μας στην Αθήνα από τον Παναθηναϊκό κατά κάποιο τρόπο μας “ξύπνησε” και άλλαξε τη γενική μας προσέγγιση. Γίναμε πιο επιθετικοί σε κάθε φάση των αγώνων μας και το πιο σημαντικό, πιο ταπεινοί και πιο πρόθυμοι να μοιραστούμε. Οταν χάσαμε έναν παίκτη – κλειδί σαν τον Ρίκι Χίκμαν ο καθένας πιέστηκε να δώσει το 110% αφού το 100% δεν θα ήαν αρκετό. Ο Ομπράντοβιτς είναι ο δάσκαλος, ο ειδικός στο να συνθέτει όλα τα καλά στοιχεία μαζί και να δημιουργεί στην ομάδα χημεία η οποία αντανακλά στον τρόπο που παίζουμε στο παρκέ. Οι παίκτες πραγματικά απολαμβάνουν το να παίζουν ο ένας με τον άλλο”.

                                                                        “Ανεκτίμητη αξία ο Ζήσης”

 

– Στην ομάδας σας συνυπάρχετε ένας πολύ έμπειρος τζένεραλ μάνατζερ με έναν πολύ έμπειρο προπονητή, όμως στη μέση της σεζόν προστέθηκε και ένας πολύ έμπειρος παίκτης για να σας βοηθήσει. Πόσο σημαντική ήταν για την ομάδα η προσθήκη του Νίκου Ζήση και πώς νιώσατε που ξανασυνεργαστήκατε μετά από μια δεκαετία;

“Ο Νίκος ήταν μια προσθήκη – κλειδί και να ξέρετε ότι η αξία του ξεπερνάει όλους τους αριθμούς. Μπήκε στο σύνολο σα να ήταν πάντα εκεί, από την πρώτη ημέρα. Πολύ σύντομη έγινε ένας συνδετικός κρίκος τόσο στα αποδυτήρια όσο και στο παρκέ, πάντα πρόθυμος να θυσιαστεί για τους άλλους, πάντα διαθέσιμος και πάντα σε θέση να δείξει στους νεότερους συμπαίκτες του τι χρειάζεται για να νικήσουν. Είχα απολαύσει αυτή τη μπασκετική αξία σε μια υπέροχη σεζόν στο Τρεβίζο και η επανένωση μαζί του ήταν πολύ ιδιαίτερη, αφού πιστεύω ότι είναι σπουδαίος παίκτης και ακόμα σπουδαιότερος άνθρωπος”.

– Η ομάδα σας πάει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε final four, έχοντας όμως εξαιρετικούς παίκτες και κόουτς τον… βασιλιά της διοργάνωσης. Θεωρείτε ότι πάτε σαν ένα αουτσάιντερ ως πρωτάρηδες ή σαν φαβορί λόγω υλικού;

“Οποιος πάει στο final four, ονειρεύεται να νικήσει κι αυτό δεν αλλάζει. Είμαστε οι τέσσερις καλύτερες ομάδες στο τέλος μιας μακράς και συναρπαστικής σεζόν. Κατανοούμε ότι μπορεί κάποια άλλη ομάδα να πήγαινε με λίγο καλύτερες πιθανότητες από εμάς, αυτό όμως μπορεί να μεταφραστεί ως και ότι θα πήγαινε έχοντας λίγο μεγαλύτερη πίεση”.

– Εκεί θα είναι και ο Ολυμπιακός, μοναδική ομάδα που πέρασε με μειονέκτημα έδρας. Πώς έχετε δει τη φετινή του πορεία;

“Αξιζαν κάθε τι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα, αν υπολογίσουμε την ποιότητα της σεζόν που έχουν διανύσει και κυρίως το πώς κατάφεραν να ελέγξουν την ομάδα με τους τραυματισμούς που είχαν. Χωρίς αμφιβολία παίζουν πολύ καλά σαν ομάδα και οι παίκτες – κλειδιά τους ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να νικάς. Οταν φτάνεις στο τελικό στάδιο μιας μακράς διοργάνωσης σαν την Ευρωλίγκα, κάθε ομάδα από τις τέσσερις του final four μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την άλλη, αφού το έχει κάνει και στη διάρκεια της σεζόν. Μπορεί η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ να είναι ομάδες με μεγαλύτερο βάθος σε ό,τι αφορά το ταλέντο και τους πάκγους τους, τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά ο Ολυμπιακός και η Φενερμπαχτσέ θα είναι πανέτοιμοι για τη ευκαιρία τους, είναι βέβαιος γι’ αυτό”.

– Πώς είδατε το επίπεδο της φετινής Ευρωλίγκας; Για τον κόσμο σίγουρα ήταν ανταγωνιστική μέχρι τώρα. Πιστεύετε ότι υπήρξε μπασκετική ποιότητα ή οι ομάδες που είχαν περισσότερους παίκτες – ηγέτες προχώρησαν περισσότερο;

“Σίγουρα ήταν μια συναρπαστική σεζόν. Ειδικά το Top16 υπήρξε άκρως ανταγωνιστικό, με “εκκρεμότητες” μέχρι και την τελευταία μέρα. Πιστεύω ότι ο κόσμος το ευχαριστήθηκε. Καμία ομάδα δεν είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει μαπίνοντας στην τελική ευθεία, ούτε καν παραδοσιακές δυνάμεις σαν την ΤΣΣΚΑ, τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα. Θεωρώ ότι η παραγωγή ή και η απόκτηση πολύ ποιοτικών παικτών θα δυσκολεύει διαρκώς, υπολογίζοντας πώς γίνεται η δουλειά και πώς αυξάνονται τα ποσά στην άλλη μεριά του ωκεανού, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”.

– Ο πρώτος ευρωπαίος τζένεραλ μάνατζερ που δούλεψε ποτέ στο ΝΒΑ, αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια να επιστρέψει. Τι έκανε την πρόταση της Φενέρμπαχτσε να αποτελέσει τόσο ισχυρό κίνητρο για εσάς;

“Πιστεύω ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική όταν μπορεί να ζεις με πάθος αυτό που κάνεις. Στάθηκα αρκετά τυχερός για να μπορώ να είμαι τζένεραλ μάνατζερ για 11 χρόνια στη γεννέτειρά μου, μετά για 14 χρόνια σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος σαν το Τρεβίζο με έναν ξεχωριστό τότε οργανισμό σαν τη Μπένετον και μετά 8 χρόνια στο ΝΒΑ. Σε αυτό το σημείο, η πρόταση της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ έγινε η νέα ενθουσιώδης ευκαιρία που παρουσιάστηκε μπροστά μου, για να κάν αυτό που μου αρέσει σε ένα σπουδαίο κλαμπα με κάποιον σαν τον κόουτς Ομπράντοβιτς, αυτός ο συνδυασμός την έκανε ξεχωριστή και μοναδική πρόκληση”.

 

                                          “Δεν υπάρχουν πολυτέλειες για πολέμους”

– Οι δύο “κόσμοι”, το ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει κάποιου είδους συσχετισμός ή παραμένον διαφορετικοί στα πάντα, στην οργάνωση, στις αθλητικές επιδόσεις, στην αντιμετώπιση από τον κόσμο;

“Στις βασικές αρχές τους, οι δύο κόσμοι έρχνται πιο κοντά σοτυς τομείς που αναφέρατε. Στην πραγματικότητα, η ουσιαστική διαφορά παραμένει στη διάσταση του αθλήματος σαν μπίζνες. Οταν διαβάσεις τα νούμερά τους, συνειδητοποιείς πόσο μακριά είμαστε από την πραγματικότητά τους. Ολες οι εγχώριες λίγκες όμως, όπως και η Ευρωλίγκα σε ρόλο επικεφαλής, δουλεύουν σκληρά για να συνεχίσουν να “μεγαλώνουν” και υπάρχουν σημάδια εμφανούς ανάπτυξης”.

– Είναι η Τουρκία η νέα δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Μιλώντας όχι μόνο για συλλόγους, αλλά και για τις δυνατές και γεμάτες ταλέντο εθνικές νέων ηλικιών που δείχνουν ότι έρχεται μια καλή φουρνιά.

“Η Τουρκία έχει τα πάντα για να γίνει η νέα ισχυρή δύναμη της Ευρώπης. Σπόνσορες, φιλάθλους, τηλεοπτική κάλυψη, ποιοτικά γήπεδα, πολλά υποσχόμενα προγράμματα ανάπτυξης του αθλήματος, μια ισχυρή ομοσπονδία. Το μπάσκετ είναι παντού και πλέον όχι πολύ μακριά από το ποδόσφαιρο. Τώρα πιθανότατα μπαίνουμε στο στάδιο στο οποίο όλες αυτές οι αξίες πρέπει να “συνδεθούν” καλύτερα μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια επιτυχία και μια ανάπτυξηε διαρκείας”.

– Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας. Η παγκόσμια ομοσπονδία μιλάει για “αναδιοργάνωση των συλλογικών διοργανώσεων”, η Ευρωλίγκα προσπαθεί να γίνει πιο ελκυστική και πολλοί υποψιάζονται ένα νέο σχίσμα. Αυτή η ιστορία μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τα κλαμπ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ ή πιστεύετε ότι οι “πόλεμοι” έχουν μόνο θύματα;

“Προσωπικά δεν είμαι υπέρ των “πολέμων”. Δεν πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ συνολικά θα είχε σήμερα την πολυτέλεια να υπομείνει πολέμους οποιουδήποτε είδους και μορφής. Γι’ αυτό και πάντα ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση”.