Η στιγμή να απολαύσουμε ξανά τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έφτασε, με την Euroleague της φετινής σεζόν να ξεκινάει σήμερα. Γι’ αυτό και το basketblog.gr σας παρουσιάζει μία προς μία τις ομάδες που θα συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ελληνικών, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Superfoods.

 

Αναντολού Εφές

Γήπεδο: Αμπντί Ιπεκτσί (12.458)
Προπονητής: Βέλιμιρ Περάσοβιτς
New Entries: Κρούνοσλαβ Σιμόν, Μπροκ Μότουμ, Έρικ ΜακΚόλουμ, Ρίκι Λέντο, Βλάντιμιρ Στίματς, Μπιρκάν Μπατούκ, Τζος Άνταμς, Ουνουράλπ Μπιτίμ
Στόχος: Play-Offs

Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ενισχύθηκε σημαντικά σε όλες τις θέσεις για φέτος, με σημαντικότερες προσθήκες τους Μότουμ, ΜακΚόλουμ και Σιμόν. Πέρυσι η τουρκική ομάδα έφτασε μέχρι τα play-off, όπου παραλίγο να αποκλείσει τον Ολυμπιακό, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Φέτος, έχοντας γεμίσει το ρόστερ της και συνεχίζοντας με τον Περάσοβιτς στον πάγκο, έχει πρωταρχικό στόχο να περάσει στα play-off και από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί.

 

Αρμάνι Μιλάνο

Γήπεδο: Μεντιολάνουμ Φόρουμ (10.825)
Προπονητής: Σιμόνε Πιανιτζιάνι
New Entries: Άντριου Γκάουντλοκ, Πάτρικ Γιανγκ, Τζόρνταν Θίοντορ, Βλάντιμιρ Μίτσοβ, Ντάιρις Μπέρτανς, Κόρι Τζέφερσον, Μάρκο Κουζίν, Αμάτ Εμπαγιέ
Στόχος: Play-Offs

Έπειτα από την πολύ κακή περυσινή σεζόν, η Αρμάνι προσέλαβε τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι αντικαθιστώντας τον Γιάσμιν Ρέπεσα. Οι Ιταλοί, πρόσθεσαν ταλέντο στην ομάδα τους με σπουδαίες μεταγραφές όπως του Γκάουντλοκ, του Γιανγκ, αλλά και του εκπληκτικού Θίοντορ. Φέτος η Αρμάνι έχει στόχο να περάσει στα play-off και από εκεί και πέρα να φανεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται. Σίγουρα, πάντως, έχει το υλικό για να φτάσει στο στόχο της.

 

Μπασκόνια

Γήπεδο: Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα (15.400)
Προπονητής: Πάμπλο Πριχιόνι
New Entries: Τζέισον Γκρέιντζερ, Μαρσελίνιο Χουέρτας, Βενσάν Πουαριέ, Κάρλος Ντελφίνο, Πατρίσιο Γκαρίνο, Τζόρνταν ΜακΡέι, Ντάνιελ Μπορντινιόν, Λούκα Βιλτόσα, Μιγκέλ Γκονζάλεθ
Στόχος: Play-Offs

Αρκετά πετυχημένη η περσινή σεζόν για την Μπασκόνια που κατάφερε να μπει στα play-off και ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρότι έχασε τη σειρά με 3-0. Ο Σίτο Αλόνσο αποχώρησε από την ομάδα για να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα και στη θέση του ήρθε ένας παλιός γνώριμος για τους Βάσκους, ο Πάμπλο Πριχιόνι στην πρώτη του απόπειρα στην προπονητική. Η Μπασκόνια έκανε αρκετές μεταγραφές, με τους Γκρέιντζερ και Χουέρτας να ξεχωρίζουν, και έχει στόχο να προκριθεί πάλι στα play-off της Euroleague.

 

Μπρόζε Μπάμπεργκ

Γήπεδο: Μπρόζε Αρίνα (6.800)
Προπονητής: Αντρέα Τρινκιέρι
New Entries: Ντάνιελ Χάκετ, Ρίκι Χίκμαν, Κουίνσι Μίλερ, Λούκα Μίτροβιτς, Μπράις Τέιλορ, Ράμπιτ Όγκουστιν
Στόχος: Play-Offs

Ο Αντρέα Τρινκιέρι είχε φέτος το δύσκολο έργο στην στελέχωση του ρόστερ της Μπάμπεργκ, αφού οι Γερμανοί έχασαν πολλούς βασικούς τους παίκτες και έπρεπε να τους αντικαταστήσουν. Εκ του αποτελέσματος ο Ιταλός μπορεί να αισθάνεται άνετα με τις επιλογές του, αφού προσέθεσε εξαιρετικούς παίκτες στο ρόστερ των Γερμανών με τους Χίκμαν, Χάκετ, και Μίλερ να ξεχωρίζουν. Φέτος η Μπάμπεργκ έχει στόχο να κυνηγήσει την πρόκρισή της στα play-off της διοργάνωσης για να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένη η σεζόν της.

 

Ερυθρός Αστέρας

Γήπεδο: Χάλα Πιονίρ (8.150)
Προπονητής: Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς
New Entries: Πέρο Άντιτς, Τζέιμς Φελντέιν, Ματίας Λεσόρ, Μάρκο Κέσελ, Στέφαν Γιάνκοβιτς, Νίκολα Ραντίσεβιτς, Νίκολα Γιοβάνοβιτς, Ράνκο Σίμοβιτς
Στόχος: Ανταγωνιστική παρουσία

Καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών ήταν το φετινό για τον Ερυθρό Αστέρα που έχασε πολλούς παίκτες, οι οποίοι αποχώρησαν με μεταγραφές για άλλες ομάδες. Παράλληλα παρελθόν αποτέλεσε και ο Ντέγιαν Ράντονιτς για να τον διαδεχθεί ο Ντέγιαν Αλιμπίγεβιτς, που αποτελεί τον νεαρότερο προπονητή της φετινής διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύθηκαν αρκετά βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων τους με τους Φελντέιν και Άντιτς να ξεχωρίζουν. Στόχος των Σέρβων να παρουσιαστούν όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούν και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουν να μπουν στην 8άδα της διοργάνωσης.

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο Καλαθοσφαίρισης ΤΣΣΚΑ (5.500) 
Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης
New Entries: Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Οθέλο Χάντερ, Γουίλ Κλάιμπερν, Λέο Βέστερμαν, Άλαν ΜΑκίεφ
Στόχος: Κατάκτηση Euroleague

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχασε τον ίσως καλύτερο παίκτη της, τον Μίλος Τεόντοσιτς που μετακόμισε στο Λος Άντζελες και τους Κλίπερς. Φρόντισε όμως να τον αντικαταστήσει με έναν παίκτη από το κορυφαίο ράφι, τον Σέρχι Ροντρίγκεθ, που επέστρεψε στην Ευρώπη μετά την περιπέτεια στο ΝΒΑ με τους Φιλαδέλφεια 76ers. Η ΤΣΣΚΑ πρόσθεσε στην γραμμή των ψηλών της και τον Οθέλο Χάντερ από την Ρεάλ, δείχνοντας πανέτοιμη να διεκδικήσει το τρόπαιο της Euroleague, το οποίο δεν μπόρεσε να διεκδικήσει πέρυσι.

 

Μπαρτσελόνα

Γήπεδο: Παλάου Μπλαουγκράνα (8.300)
Προπονητής: Σίτο Αλόνσο
New Entries: Άνταμ Χάνγκα, Τόμας Ερτέλ, Φιλ Πρέσεϊ, Ρακίμ Σαντερς, Αντριέν Μοερμάν, Κέβιν Σεραφέν, Πιέρ Οριόλα, Μαρκ Γκαρσία
Στόχος: Play-Offs

Πολλές αλλαγές και στην Μπαρτσελόνα φέτος, αφού για δεύτερη σερί σεζόν οι «μπλαουγκράνα» άλλαξαν προπονητή και παίκτες με τον Σίτο Αλόνσο να διαδέχεται στον πάγκο τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ωστόσο και το ρόστερ των Καταλανών άλλαξε πολύ με τις προσθήκες των Χάνγκα, Ερτέλ, Σεραφέν να είναι από αυτές που ξεχωρίζουν στο ρόστερ τους. Στόχος των παικτών του Σίτο Αλόνσο είναι να προκριθούν στα play-off της διοργάνωσης και να προσπαθήσουν αν τα καταφέρουν να πάνε και στο final-4.

 

Φενέρμπαχτσε

Γήπεδο: Ούλκερ Σπορτς Αρίνα (13.000)
Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς
New Entries: Τζέισον Τόμπσον, Μάρκο Γκούντουριτς, Νικολό Μέλι, Σινάν Γκιουλέρ
Στόχος: Κατάκτηση Euroleague

Η κάτοχος του τροπαίου θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της φέτος, αλλά ο ανταγωνισμός φαίνεται ακόμα μεγαλύτερος από την προηγούμενη σεζόν. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ενισχύθηκε στις θέσεις που χρειαζόταν μετά τις αποχωρήσεις των Μπογκντάνοβιτς και Ούντο, με τους Γκούντουριτς και Μέλι να είναι οι αντικαταστάτες τους. Στην ομάδα προστέθηκε και ο πρώην αρχηγός της Γαλατά, Σινάν Γκιουλέρ που δίνει έξτρα λύσεις στις θέσεις των γκαρντ.

 

Χίμκι

Γήπεδο: Μίτισι Αρίνα (6.196)
Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
New Entries: Τάιλερ Χάνεϊκατ, Τόμας Ρόμπινσον, Τσαρλς Τζένκινς, Στέφαν Μαρκοβιτς, Άντονι Γκιλ, Τζέιμς Άντερσον, Μάλκολμ Τόμας, Αντρέι Ζούμπκοφ, Ιβάν Βικτόροφ
Στόχος: Play-Offs

Νέο ξεκίνημα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, μετά το ανεπιτυχές πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα πέρυσι, με τον Έλληνα τεχνικό να αναλαμβάνει την Χίμκι. Εκεί βρήκε τον εξαιρετικό Αλεξέι Σβεντ που θα αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας του φέτος, ενώ προσέθεσε τον Τάιλερ Χάνεϊκατ, τον Τόμας Ρόμπινσον αλλά και τον Τσαρλς Τζένκινς φτιάχνοντας ένα πολύ καλό και ικανό ρόστερ. Στόχος των Ρώσων να βρεθούν στα play-off της Euroleague και να διεκδικήσουν εκεί ότι καλύτερο μπορούν.

 

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Γήπεδο: Νόκια Αρένα (11.720)
Προπονητής: Νέβεν Σπάχιγια
New Entries: Ντεσόν Τόμας, Άλεξ Τάιους, Τζέικ Κοέν, Καράμ Μασούρ, Μάικλ Ρολ, Πιερ Τζάκσον, Τζον Ντιμπαρτολομέο,
Στόχος: Play-Offs

Η περυσινή ήταν από τις χειρότερες χρονιές της «ομάδας του λαού», αφού είχε συνεχείς αλλαγές προπονητών αλλά και πολλούς τραυματισμούς παικτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να μην περάσουν στα play-off και αυτό έφερε αλλαγές στην Μακάμπι. Τον προπονητικό θώκο ανέλαβε ο Κροάτης Νέβεν Σπάχιγια, ενώ η ομάδα ενισχύθηκε με την επιστροφή του Άλεξ Τάιους, τον Τζέικ Κόεν αλλά και τον Ντεσόν Τόμας. Στόχος της ομάδας από το Ισραήλ είναι να επανέλθει στα play-off της διοργάνωσης και αν μπορούν να προσπαθήσουν και για το βήμα παραπάνω.

 

Ολυμπιακός

Γήπεδο: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (16.500)
Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος
New Entries: Γιάννης Στρέλνιεκς, Κιμ Τιλί, Τζαμέλ Μακλίν, Μπράιαν Ρόμπερτς, Χόλις Τόμπσον, Γιώργος Μπόγρης
Στόχος: Final-4

Ο Ολυμπιακός κατάφερε πέρυσι να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου τελικά ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε. Οι Πειραιώτες είχαν σημαντικές απουσίες από τη μέση της σεζόν κι έπειτα λόγω τραυματισμών, γι’ αυτό και φέτος αποφάσισαν να αλλάξουν πράγματα στο ρόστερ τους. Προσέθεσαν τους Στρέλνιεκς, Τιλί και Μακλίν μεταξύ άλλων, παίκτες που δίνουν διαφορετικά πράγματα από τους προκατόχους τους. Στόχος της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου για ακόμη μία σεζόν είναι το final-4, και το να παρουσιαστούν καλύτεροι συγκριτικά με πέρυσι.

 

Παναθηναϊκός Superfoods

Γήπεδο: Νίκος Γκάλης (19.300)
Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ
New Entries: Ματ Λοτζέσκι, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας, Λούκας Λεκαβίτσιους, Ζακ Όγκαστ, Κώστας Μήτογλου, Μάρκους Ντένμον
Στόχος: Final-4

Τα τελευταία χρόνια τα play-off της διοργάνωσης αποτελούν το “ταβάνι” του Παναθηναϊκού, που δεν έχει βρει τον τρόπο να φτάσει στο final-4. Πέρυσι, αποκλείστηκε από την μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, γι’ αυτό και φέτος στόχος της ομάδας ήταν να χτίσει πάνω στον υπάρχοντα κορμό προσθέτοντας βάθος και ποιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση αποκτήθηκαν οι Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους και Βουγιούκας, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους, έχουν στόχο να φτάσουν τουλάχιστον στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Γήπεδο: Παλάθιο ντε Ντεπόρτες ντε λα Κομουνιδάδ (14.980)
Προπονητής: Πάμπλο Λάσο
New Entries: Φαμπιάν Κοζέρ, Όγκνιεν Κούζμιτς, Σαντιάγκο Γιούστα
Στόχος: Κατάκτηση Euroleague

Μετά την αποτυχημένη περυσινή σεζόν, όπου η Ρεάλ βγήκε τέταρτη στο final-4 ο Πάμπλο Λάσο έκανε κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις, αποκτώντας τον Φαμπιάν Κοζέρ από την Μπάμπεργκ, και τον Όγκνιεν Κούζμιτς από τον Ερυθρό Αστέρα. Θωράκισε έτσι την ομάδα του και στοχεύει να καταφέρει ότι δεν κατάφερε πέρυσι, να κατακτήσει την Euroleague. Και με τον Σέρχιο Γιούλ υγιή όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η Ρεάλ από οποιοδήποτε αντίπαλο.

 

Ουνικάχα Μάλαγα

Γήπεδο: Παλάσθιο ντε Ντεπόρτες Χοσέ Μαρία Μαρτίν Καρπένα (10.800)
Προπονητής: Ζοάν Πλάθα
New Entries: Τζέιμς Όγκουστιν, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Ρέι ΜακΚάλουμ, Σάσου Σάλιν, Μο Σολουάντε
Στόχος: Ανταγωνιστική παρουσία

Ακόμα μία ισπανική ομάδα στην φετινή διοργάνωση, με την Μάλαγα να κατακτά το Eurocup της περσινής σεζόν κερδίζοντας έτσι την θέση της στην Euroleague της φετινής χρονιάς. Γι’ αυτό και η ομάδα του Ζοάν Πλάθα προσέθεσε αρκετούς παίκτες στο ρόστερ της για να αποκτήσει βάθος. Μεταξύ αυτών οι Μιλοσάβλιεβιτς, Όγκουστιν, Σερμαντίνι που μαζί με τους υπόλοιπους νεοφερμένους και τον περσινό κορμό της ομάδας έχουν στόχο να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο απέναντι στις αντιπάλους τους και να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν βάσει της παρουσίας τους.

 

Βαλένθια

Γήπεδο: Φουέντε ντε Σαν Λουίς (8.921)
Προπονητής: Τσους Βιντορέτα
New Entries: Έρικ Γκριν, Λατάβιους Ουίλιαμς, Τιμπόρ Πλάις, Άαρον Ντόρνεκαμπ, Αντρές Ρίκο, Αλμπέρτο Αμπάλντε
Στόχος: Ανταγωνιστική παρουσία

Επανήλθε στην Euroleague φέτος μετά την κατάκτηση του Ισπανικού πρωταθλήματος απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, με τον κόουτς Τσους Βιντορέτα να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σκληροτράχηλο σύνολο. Η Βαλένθια ενισχύθηκε με αρκετούς νέους παίκτες με τον Γκριν, τον Ουίλιαμς και τον Πλάις να είναι από τους καλύτερους που προστέθηκαν στο ρόστερ της. Πρωταρχικός στόχος των Ισπανών είναι να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουν παράλληλα ότι περισσότερο μπορούν και γιατί όχι και την πρόκριση στα play-off της διοργάνωσης.

 

Ζαλγκίρις Κάουνας

Γήπεδο: Ζαλγκίριο Αρένα (15.690)
Προπονητής: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
New Entries: Αξέλ Τουπάν, Μπράντον Ντέιβις, Άαρον Ουάιτ, Βασίλιε Μίσιτς, Ντι Μποστ
Στόχος: Ανταγωνιστική παρουσία

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πέρυσι κατάφερε να αφήσει θετικές εντυπώσεις με την παρουσία της στη διοργάνωση και φέτος έχει πάλι στόχο να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε όλους, προσπαθώντας να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Οι Λιθουανοί ενισχύθηκαν με τις προσθήκες του Ντέιβις αλλά και του Τουπάν να ξεχωρίζουν, και παρότι έχασε ορισμένους βασικούς παίκτες του κορμού της, όπως τον Λεκαβίτσιους και τον Γιανκούνας, δείχνει πιο δυνατή από πέρυσι.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

20:00 Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης
20:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Αρμάνι Μιλάνο
21:00 Μπάμπεργκ – Μακάμπι Τελ Αβίβ
21:00 Ολυμπιακός – Μπασκόνια
22:00 Ουνικάχα Μάλαγα – Φενέρμπαχτσέ

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

20:00 Ζαλγκίρις Κάουνας – Ερυθρός Αστέρας
20:00 Χίμκι – Βαλένθια
22:00 Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός