Μία ακόμα ελληνική συμμετοχή στο final four της Μαδρίτης, δίπλα σε Ολυμπιακό, Μπουρούση, Ζήση και Ιτούδη, θα είναι και αυτή του Φώτη Κατσικάρη. Ο προπονητής της Εθνικής έχει κληθεί στο ετήσιο διεθνές σεμινάριο που διοργανώνει η Ευρωλίγκα αυτές τις ημέρες και θα μιλήσει για την επίθεση απέναντι σε full court press και για την άμυνα με αλλαγές, μαζί με τους Λούκα Μπάνκι, Σίτο Αλόνσο, Τέρι Πόρτερ και Ιγκόρ Κοκόσκοφ.
Λίγο πριν μπει για τα καλά στο κλίμα του final four, ταξιδεύοντας από το Μπιλμπάο όπου ζει μόνιμα για τη Μαδρίτη, ο Κατσικάρης ανέλυσε στο basketblog τη διοργάνωση και έκανε τις εκτιμήσεις του για όσα θα δούμε στους ημιτελικούς της Παρασκευής.

“Εκτιμώ ότι υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για να παρακολουθήσουμε ένα από τα καλύτερα φάιναλ φορ που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, κρίνοντας από την ισχύ και τη δυναμική και των τεσσάρων ομάδων που θα συμμετάσχουν.

Εχουμε τη Ρεάλ που παίζει στην έδρα της και πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, αλλά παίζει κι ένα τελείως διαφορετικό στιλ μπάσκετ από τις άλλες τρεις ομάδες, με μεγάλες ελευθερίες στο παιχνίδι της και βασιζόμενη πάρα πολύ στο ατομικό της ταλέντο.

Υπάρχει η Φενέρ που είναι πρωτάρα, αλλά έχει τον πολυνίκη προπονητή των φάιναλ φορ και σίγουρα πιο έμπειρο σε τέτοιες καταστάσεις από τους τρεις συναδέλφους του. Μια Φενέρ που εδώ και χρόνια επενδύει με στόχο να βρεθεί σε ένα φάιναλ φορ και φέτος τα κατάφερε με μια ομάδα που έχει πολύ ταλέντο στους παίκτες της και μεγάλη δίψα για τη διάκριση.

Η ΤΣΣΚΑ υποχρεώνει όλους όσοι λέει ότι η κάθε ομάδα πάει στο φάιναλ φορ με 25% πιθανότητες, να… το δούμε λίγο διαφορετικά. Είναι γεγονός ότι με την παρουσία που είχε όλη τη σεζόν και τον τρόπο που έπαιξε, είναι η πιο σταθερή ομάδα. Είναι και πολύ γεμάτη ειδικά μετά την έλευση του Κιριλένκο και νομίζω ότι έχει ένα μικρό ποσοστό παραπάνω πιθανοτήτων από τις υπόλοιπες ομάδες. Εχει κάνει πολύ σημαντική εκεί ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος και τους έχει απελευθερώσει ψυχολογικά αλλά έχει περάσει και 100% τη φιλοσοφία του, έχει εκμεταλλευτεί στο 100% τον κάθε παίκτη και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάρει το καλύτερο από τον κάθε έναν.

Και φυσικά, έχουμε ένα Ολυμπιακό ο οποίος πλέον είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιοες καταστάσεις και προέρχεται από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που του έδωσε την πρόκριση επί ενός πού μεγάλου αντιπάλου και με μειονέκτημα έδρας. Αυτό που κατάφερε επιβεβαιώνει το πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι για τον κάθε αντίπαλο. Παλεύει για 40 λεπτά και δε νομίζω ότι υπάρχει ομάδα που να τον επιθυμεί για αντίπαλο. Είναι ομάδα με πολύ ξεκάθαρες ιδέες και με τον προπονητή να τις έχει περάσει στους παίκτες και το κυριότερο, αυτοί να τις πιστεύουν. Οσο για το βασικό αγωνιστικό του συστατικό, πέρα από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα που έχει και που χρειάζεται κάθε ομάδα για να διεκδιήσει έναν τίτλο, είναι η άμυνά του”, ήταν η γενική του τοποθέτηση για το φάιναλ φορ, πριν προσεγγίσει τους δύο ημιτελικούς εντοπίζοντας ένα σημείο που θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξή τους.

ΤΣΣΚΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: “Θεωρώ ότι ένα από τα σημαντικότερα “κλειδιά” θα είναι οι δύο Αμερικανοί του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα. Ο Ντάνστον και ο Χάντερ σαν 5άρια, μαζί φυσικά με τον Πρίντεζη στο “4” που θεωρώ δεδομένη τη συνεισφορά του, θα κληθούν να κάνουν σημαντική δουλειά και στην άμυνα, κυρίως εκεί και στην επίθεση. Πρέπει να ελέγξουν τα ριμπάουντ, το inside game της ΤΣΣΚΑ, αλλά ακόμα και τους κοντούς της που συνηθίζουν τις διεισδύσεις. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό κομμάτι που χρειάζεται ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του για να διεκδικήσει τη νίκη και το λέω γι’ αυτούς, επειδή θεωρώ ότι ότι ο πολύπειρος Σπανούλης και ο Πρίντεζης, οι δύο βασικοί άξονες του Ολυμπιακού στην επίθεση θα είναι όπως πρέπει”.

ΡΕΑΛ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: “Ολα είναι θέμα ρυθμού και κατά πόσο η Ρεάλ θα καταφέρει να τρέξει και να πετύχει τα εύκολα καλάθια που επιδιώκει και της δίνουν αυτοπεποίθηση ή, κατά πόσο η Φενέρ θα καταφέρει να ελέγξει τον ρυθμό που σίγουρα θα είναι η επιδίωξή της. Για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί ομαδική δουλειά και όχι μόνο ατομικές αμυντικές επιδόσεις προκειμένου να ελέγξει τα γκαρντ της Ρεάλ, τον Γιουλ, τον Ρούντι, τον Τσάτσο, ακόμα και τον Κάρολ και λέω ομαδική διότι πρέπει να λειτουργεί άριστα η άμυνα απέναντι σε ζευγάρια, δεν θα της αρκεί να κάνεις ένας σωστά τη δουλειά του. Θεωρώ δεδομένο ότι η Φενέρ θα επιχειρήσει να πάει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο, είναι κάτι που ξέρει πολύ καλά να το κάνει και από ‘κει και πέρα με την ομαδική άμυνα που ανέφερα να επιχειρήσει να σταματήσει την επιθετική φύση της Ρεάλ”.