O Oλυμπιακός έκανε μία συγκλονιστική χρονιά στην Ευρωλίγκα, η οποία χθες ολοκληρώθηκε (σ.σ ο μικρός τελικός δεν έχει τόση αξία) με οδυνηρό τρόπο, καθότι είναι πολύ δύσκολο να χάνει μία τόσο μεγάλη ευκαιρία με ένα σουτ που δέχτηκε στο τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου. Οι Πειραιώτες έκαναν την απόλυτη υπέρβαση όπως είπαμε όλη την χρονιά, ενώ λίγο έλειψε να ολοκληρώσουν ακόμη μία, παρά το γεγονός ότι μερικά πράγματα στο μπροστά μέρος του παρκέ δεν του βγήκαν, ιδίως στο δεύτερο μέρος. Ο αποκλεισμός ήρθε, γιατί ο Micic πήρε εκδίκηση για το νικητήριο σουτ του Σλούκα στις 10 Φεβρουαρίου κι έστειλε την ομάδα του για τρίτη διαδοχική σεζόν στον τελικό. Βέβαια η διαφορά ήταν ότι ο Σέρβος γκαρντ σε αντίθεση με τον Σλούκα πήρε το σουτ με το ματς στην ισοπαλία, κάτι που σημαίνει ότι η μπάλα δεν καίει τόσο πολύ, αφού στη χειρότερη εκδοχή το ματς θα οδηγηθεί στον έξτρα χρόνο.

 Πλέον οι Τρεις Πρωταθλητές Ευρώπης αισθάνονται αρκετά άδειοι ψυχολογικά έπειτα από αυτήν την υπερπροσπάθεια, αλλά τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στον μικρό τελικό και τον στόχο της κατάκτησης του Πρωταθλήματος, γνωρίζοντας πολύ καλά πως τρεις με τέσσερις προσθήκες θα τους καταστήσουν ακόμη πιο ανταγωνιστικούς στην Euroleague του 2022-23.

Ο Fall ξεκίνησε το πάρτι, ο Martin το συνέχισε

Είχαμε πει ότι ο Tibor Pleiss με τον αναβαθμισμένο φέτος ρόλο στην Anadolu Efes αποτελεί έναν ικανότατο επιθετικά παίκτη, ο οποίος παρά τα 2,21 μπορεί να βγει έξω και να σουτάρει με άνεση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Fall έπρεπε να τραβηχτεί μακριά από την ρακέτα, κάτι που δεν είναι διόλου εύκολο για τον Γάλλο γίγαντα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όντας ο κορυφαίος προπονητής της Ευρωλίγκας την φετινή σεζόν είχε αντιληφθεί ότι θα ο 30χρονος σέντερ της ομάδας του θα είχε πρόβλημα με τον Γερμανό δεινόσαυρο, επομένως χτύπησε τον άλλοτε άσο της Barca στην άμυνα μέσω του ποσταρίσματος του διεθνούς άσου της Εθνικής Γαλλίας.

Ο Ergin Ataman χάρις στην εμπειρία του και την οξυδέρκεια του απέσυρε γρήγορα τον Pleiss, φέρνοντας στη θέση του τον βετεράνο Bryant Dunston. Αυτήν την φορά ήταν ο Hassan Martin, που μέσα από κάποια PnR και την συνεργασία του με τον Κώστα Σλούκα δημιούργησε πάρα πολλά ζητήματα στην άμυνα των Τούρκων. Από την άλλη κι ο Dunston ήταν κι αυτός σε πολύ καλό βράδυ επιθετικά, καθότι σκόραρε μέσω PnR εκμεταλλέυομενος κάποιες φορές το γεγονός ότι έπειτα από το σκριν οι ψηλοί του Ολυμπιακού έβγαιναν ψηλά για να κλείσουν τον Larkin. Ακόμη ο 36χρονος Αμερικανός μέσω short roll δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του στη weak side που ήταν ξεμαρκάριστοι, καθώς η άμυνα έκλεινε προς τα μέσα.

Το +1 του ημιχρόνου ήταν φτωχό με ratio ασίστ/λαθών 14/2

Ο Ολυμπιακός μπορούμε να πούμε ότι πήγε κάτι παραπάνω από πολύ ικανοποιητικά στο πρώτο μέρος με τη διαφορά να την κάνει η εξαιρετική αναλογία ασίστ/ λαθών που ήταν 14/2, που όμως δεν ήταν αρκετή να τους δώσει κάποιο μεγαλύτερο προβάδισμα. Είδαμε Πειραιώτες να έχουν εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, ενώ μέσω του παιχνιδιού μέσα στο ζωγραφιστό έβγαλαν αρκετά «ανοικτά σουτ», τα οποία δυστυχώς γι’ αυτούς χάθηκαν (3/12). Στον αντίποδα οι Τούρκοι βασίστηκαν αρκετά στο περιφερειακό σουτ, με τον Larkin να είναι πολύ εύστοχος στο δεύτερο δεκάλεπτο, και τον Bryant να αρχίζει να ζεσταίνεται εξαιτίας της επιλογής του κόουτς Μπαρτζώκα να παίξει jump to the ball (ο παίκτης που μάρκαρε τον Bryant να παίζει ενδιάμεσα στον Larkin ή τον Micic και τον Bryant, έτσι ώστε αν χρειαστεί να δώσει βοήθεια στους περιφερειακούς που επιτηρούσαν το εν λόγω δίδυμο) άμυνα στους δύο δαιμόνιους γκαρντ των Τούρκων (Larkin και Micic). Παράλληλα κι ο Micic άρχισε να ζεσταίνεται προς το τέλος του ημιχρόνου, με τον Παπανικολάου να έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στο εξαιρετικό του μαρκάρισμα μέχρι εκείνη την ώρα.

Τρίποντη εκτέλεση από την μία, Dorsey από την άλλη

Η Efes μπήκε πολύ αγριεμένη στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και διαβάζοντας εξαιρετικά τις αλλαγές στα σκριν του Ολυμπιακού, βρήκε ξανά αρκετές λύσεις από την περιφέρεια και μέσω κάποιων close out επιθέσεων (π.χ κάρφωμα Singleton), με τους Πειραιώτες να μην τα πηγαίνουν άσχημα στην άμυνα, καθώς κι οι περιστροφές πήγαν σχετικά καλά, αλλά κι έγιναν ορισμένα deflection. To θέμα των «ερυθρολεύκων» εντοπίστηκε κατά κύριο λόγο στην επίθεση, διότι η καλή κυκλοφορία της μπάλας έδωσε τη θέση της σε μερικές κακές επιλογές και σε αρκετά iso παιχνίδι του Dorsey με τον ομογενή γκαρντ να είναι πολύ θετικός με τους 10 πόντους και τα κρίσιμα σουτ που πέτυχε, κρατώντας ζωντανή την ομάδα του στην διεκδίκηση της νίκης μετά το -11. Παράλληλα τους πρώτους του πόντους πέτυχε κι ο Vezenkov, του οποίου χθες δεν του πήγε τίποτα καλά, καθώς ο Singleton θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό, περιορίζοντας αρκετά την δράση του, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν επιφορτισμένος με την πιο δύσκολη αμυντική δουλειά, διότι κυνηγούσε τους κοντούς της Efes έπειτα από τις αλλαγές στα σκριν.

Ο Micic μίλησε στο τέλος κι οι άμυνες που «έκλεψαν» την παράσταση

Μέχρι το 30’ παρακολουθούσαμε ένα πολύ καλό επιθετικά παιχνίδι με το σκορ να είναι αρκετά υψηλό. Στο τέλος, όμως οι άμυνες έσφιξαν όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ κι η μπάλα ζύγιζε πιο βαριά όσο πέρναγε ο χρόνος. Είδαμε χαμένες βολές εκατέρωθεν (σ.σ οι ¼ του Micic δεν νομίζω να επαναληφθούν στην καριέρα του), ενώ κι οι Πρωταθλητές Ευρώπης μπορούμε να πούμε ότι εγκλωβίστηκαν στην επίθεση, καθότι πήραν σκοτωμένα τρίποντα, την στιγμή που και στα miss match οι βοήθειες που έδιναν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εξαιρετικές. Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός με την σειρά του είδε την μπάλα να κολλάει αρκετά στην επίθεσή του, χάνοντας κι ορισμένους αιφνιδιασμούς έπειτα από καλές αμυντικές προσπάθειες. Ο Martin αν και κυριάρχησε, είδαμε να μην παίρνει κατοχές, παρά μόνο αυτήν που ισοφάρισε. Επιπλέον όσο οι Πειραιώτες έβλεπαν να χάνουν τις ευκαιρίες για προσπέραση τόσο αγχωνόντουσαν, οπότε σε κάθε κατοχή η πίεση γινόταν όλο και περισσότερη και γι’ αυτό υπήρχε ένα πεντάλεπτο ανομβρίας στην τελική ευθεία του ματς.

Η επιλογή του Γ. Μπαρτζώκα να μην κάνει φάουλ ήταν σωστή, άσχετα αν δεν δικαιώθηκε. Αρχικά η Efes είχε μόλις 8 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, οπότε φάνταζε αρκετά πιθανό να βγει η τελευταία άμυνα. Σημαντική παράμετρος είναι ότι ο επιθετικός ρυθμός του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο καλός, επομένως οι πιθανότητες να σκοράρει δεν ήταν τόσο πολλές, για να στείλει το ματς στην παράταση ή να πάρει την νίκη . Τέλος σε ενδεχόμενο παράτασης μπορούμε να πούμε ότι οι Πειραιώτες είχαν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, αφού οι δύο ψηλοί των Τούρκων που έκαναν την διαφορά ήταν off με 5 φάουλ (Dunston και Singleton), χωρίς να πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Larkin είχε ζητήματα με την γάμπα του, άρα oι Tούρκοι έχαναν αρκετή από την δυναμική τους τόσο σε άμυνα όσο κι επίθεση.