Ο Παναθηναϊκός έκλεισε αρνητικά τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Top-16 της Ευρωλίγκα, καθώς ηττήθηκε με 91-86 από την Αναντολού Εφές. Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς, μπορεί να ήλεγχαν το παιχνίδι για περίπου 35 λεπτά, αλλά μια αντεπίθεση των Τούρκων στο φινάλε, μαζί με ουκ ολίγες στιγμές, στις οποίες οι διαιτητές της αναμέτρησης έδειξαν περισσότερη ευαισθησία στις επαφές υπέρ των γηπεδούχων, καθώς κι ένα συνολικό «βραχυκύκλωμα» των «πρασίνων», «εκμηδένισε» το εξαιρετικό ποσοστό τους στα σουτ τριών πόντων (11/18, αλλά με 0/6 μετά το 11/12 στις αρχές της τρίτης περιόδου), ανέτρεψε το -13 του 31ου λεπτού και οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχαιρέτησε με νίκη τη διοργάνωση, ενώ το «τριφύλλι» πήρε την τρίτη θέση στον όμιλό του.

Καθοριστικός για τους νικητές ήταν ο Ντάριο Σάριτς, έχοντας 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, όπως και ο Τομά Ερτέλ που μπορεί να σκόραρε μόλις 9 πόντους με 3/8 σουτ, αλλά μοίρασε 9 ασίστ, προκειμένου άλλοι 5 παίκτες να σημειώσουν διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Τζον Ντίμπλερ να σημειώνει 13 πόντους με 3/5 τρίποντα και να είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας του. Μεγάλη «ζημιά» έκανε ο Τσεντί Οσμάν, με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και δύο ασίστ. Έξι «διψήφιους» είχε και ο Παναθηναϊκός, αλλά τόσο οι 14 πόντοι που πέτυχαν οι Καλάθης (8 ριμπάουντ, 10 ασίστ με 2 λάθη σε 32.5 λεπτά), Ουίλιαμς και Γκιστ, όσο και οι 10 που σκόραραν οι Διαμαντίδης, Ραντούλιτσα και Γιάνκοβιτς, δεν αρκούσαν.

Τα τρίποντα έπεφταν «βροχή»!

Τα πρώτα «σημάδια» για το γεγονός, ότι η ευστοχία στα σουτ τριών πόντων θα αποτελούσε το κύριο γνώρισμα του Παναθηναϊκού, ήταν τα τρίποντα των Γκιστ και Γιάνκοβιτς που σημείωσαν την τέλεια εκκίνηση (2-10 στο 4′), για να σημειώσει άλλο ένα ο Αμερικανός, διαμορφώνοντας το 7-13 στα μέσα της πρώτης περιόδου. Χέινς και Διαμαντίδης «μιμίθηκαν» τους συμπαίκτες τους και τα 5/5 τρίποντα με 7 ασίστ ήταν πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, η Εφές πάλευε για να μην απομακρυνθεί, χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ που κέρδιζε ο Ντάνστον ή μερικές ηρωικές ενέργειες των Οσμάν και Κορκμάζ. Ρίχνοντας το «βάρος» στο να «χτυπήσει» στα πιο αργά πόδια των Κούζμιτς και Ρσντούλιτσα, ήταν λογικό να πάρει περισσότερο σκορ από τους ψηλούς της, είτε από τη ρακέτα είτε από την περιφέρεια, καθώς Τάιους και Μπράουν έδιναν επίσης λύσεις (17-23).

Σκορ… και θέαμα από Γκιστ-Ουίλιαμς

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, προσέγγισαν τον αγώνα οι δύο ομάδες και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Διαμαντίδης συνέχισε να είναι η γνωστή «ορχήστρα», δημιουργώντας και εκτελώντας υποδειγματικά, ενώ και ο Φελντέιν μπήκε στον «χορό» των τριπόντων, φέρνοντας την απόσταση στο +11 μόλις στο 13ο λεπτό (24-35). Οι παραπάνω κατοχές που κέρδιζε, ωστόσο, η Εφές από τα επιθετικά ριμπάουντ των Ντάνστον-Τάιους ή τα παραπάνω λάθη των «πρασίνων», ήταν το στοιχείο που «πλήγωνε» τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς, μαζί με τις αρκετές λύσεις που προσέφεραν παίκτες όχι τόσο… ύποπτοι, όπως ο Οσμάν και ο Μπατούκ (38-41 στο 17′). Είχε έρθει η ώρα για να «σφίξει ο κλοιός» της άμυνας του Παναθηναϊκού, βγάζοντας στο ανοικτό γήπεδο τον Γκιστ και τον Ουίλιαμς, με αποτέλεσμα να μην πάει στα «σκουπίδια» το εντυπωσιακό ποσοστό των 9/10 τριπόντων του ημιχρόνου, χάρη στα βροντερά τους καρφώματα (43-52).

«Ράντουλα» και Διαμαντίδης τον κρατούν στην «φουρτούνα»!

Ο Γιάνκοβιτς, με το «καλημέρα» στο δεύτερο μέρος σκόραρε σε σουτ τριών πόντων, για να ακολουθήσει ο Καλάθης και η διαφορά να φτάσει στο +13, με το ποσοστό των 11/12 από την περίμετρο (45-58 στο 22′). Σε εκείνο το σημείο, όμως, η άμυνα της Εφές ανάγκασε τους «πράσινους» σε απανωτά λάθη, είτε με κακές πάσες είτε με «βήματα», με συνέπεια να αλλάξει η ισορροπία στις ασίστ υπέρ της (13-12) και να έχει 10 κατοχές παραπάνω με το πέρας 24 λεπτών. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει σε απόσταση τριπόντου, με τους Ερτέλ και Σάριτς να σημαίνουν «σάλπιγγα» αντεπίθεσης (55-58). Η δυναμική του Ραντούλιτσα, έμελλε να διατηρήσει προπορευόμενο τον Παναθηναϊκό, απαντώντας στα επιθετικά ριμπάουντ που επίσης έπαιρναν οι αντίπαλοι ψηλοί, «φθείροντάς» τους κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα, ενώ και ο Διαμαντίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ηρεμώντας το παιχνίδι της ομάδας του (61-66).

Απλή μέθοδος των «τριών»… κι όχι μόνο για την Εφές!

Η μπάλα συνέχισε και στην τελευταία περίοδο, να πηγαίνει συστηματικά στον Ραντούλιτσα, ο οποίος συνέχισε την εξαιρετική του δουλειά, με τον Ουίλιαμς και τον Καλάθη να τον συνεπικουρούν (67-74 στο 32′). Ο Ερτέλ και ο Σάριτς, όμως, είχαν ήδη βρει ρυθμό και χάρη στη δική τους δράση, η τουρκική ομάδα κατάφερε όχι μόνο να πλησιάσει περαιτέρω, αλλά και να προσπεράσει με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή του Γάλλου γκαρντ, στα μέσα του δεκαλέπτου (77-76). Τα σουτ τριών πόντων, ήρθαν αυτή την φορά για τους παίκτες του Ίβκοβιτς, οι οποίοι πήραν τον πρώτο λόγο με τους Ντίμπλερ και Σάριτς να είναι εύστοχοι και τον Μπράουν να σκοράρει με λέι-απ στον αιφνιδιασμό, 1:47 πριν το φινάλε (85-78). Στο ίδιο διάστημα βέβαια, αρκετές διεισδύσεις των παικτών του Τζόρτζεβιτς, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με σκληρές επαφές, δεν κρίθηκαν ως κάτι μεμπτό από τους διαιτητές της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε με τους Καλάθη, Ουίλιαμς και Χάντερ να κάνει μια αντεπίθεση, αλλά οι βολές και τα επιθετικά ριμπάουντ της Εφές ήταν οι απαντήσεις για να κρατήσουν το προβάδισμά της, μέχρι το φινάλε.

Δεκάλεπτα: 17-23, 43-52, 61-66, 91-86

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Τάιους 10, Μπαλμπάι, Μπράουν 11 (1), Οσμάν 12 (1), Μπατούκ 7 (1), Σάριτς 15 (2), Κορκμάζ 3, Γκρέιντζερ, Ερτέλ 9, Ντίμπλερ 13 (3), Ντάνστον 11

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 6 (2), Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης, Ραντούλιτσα 10, Φελντέιν 5 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 14 (2), Καλάθης 14 (2), Κούζμιτς 1, Ουίλιαμς 14, Χάντερ 2

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.