Σαν σήμερα πριν από 17 ολόκληρα χρόνια στις 11/05/2003 η Barcelona κατάφερε να φτάσει στην πρώτη κατάκτηση στην ιστορία της στη διοργάνωση της Euroleague μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην Benetton Treviso στην Βαρκελώνη.

Οι “Μπλαουγκράνα” έδειξαν τα “δόντια” τους από την αρχή της διοργάνωσης καθώς προκρίθηκαν από την πρώτη φάση των ομίλων με ρεκόρ 11-3 στην κορυφή του ομίλου μαζί με την Benneton Treviso. Στην επόμενη φάση , αυτή του Top-16 ξεπέρασε στον όμιλό της με ρεκόρ 5-1 ομάδες δυνατές όπως είναι ο Ολυμπιακός, η Union Olimpija και η Villeurbanne.

Στο Final 4 της Βαρκελώνης ξεπέρασε στον ημιτελικό το εμπόδιο της CSKA Moscow με 76-71 και πλέον θα έβρισκε ξανά μπροστά της την Benneton Trevison, η οποία είχε επικρατήσει στον άλλον ημιτελικό της Montepaschi Siena εύκολα.

Στον τελικό η ομάδα του Svetislav Pešić με καταλυτικούς παράγοντες τους Dejan Bodiroga με 20 πόντους και τον Gregor Fučka με 18 πόντους κατάφερε να αντισταθεί στην ομάδα του Ettore Messina.

Η Barcelona είχε τους εξής παίκτες: 

Šarūnas Jasikevičius
Rodrigo de la Fuente
Dejan Bodiroga
Gregor Fučka
Roberto Dueñas
Nacho Rodríguez
Alfons Alzamora
Patrick Femerling
César Bravo
Juan Carlos Navarro
Anderson Varejão
Remon van de Hare

Eνώ το συγκρότημα του Ettore Messina διέθετε το εξής ρόστερ:

Tyus Edney
Trajan Langdon
Riccardo Pittis
Jorge Garbajosa
Denis Marconato
Marcelo Nicola
Massimo Bulleri
Krešimir Lončar
Manuchar Markoishvili
Nick Eppehimer
Thomas Soltau

Η Euroleague θυμήθηκε την πρώτη ευρωπαϊκή “κούπα” της Barcelona κόντρα στην Benneton Treviso και δημοσίευσε σχετικό βίντεο.

Δείτε το εν λόγω βίντεο: